Je studeert, gaat solliciteren en vindt een baan die bij je past. Tenminste, dat denk je. Want dan gaat het toch kriebelen en wil je wat anders. Iets waar je hart écht ligt. Het overkwam Dominique (33). Ze gaf haar baan als accountmanager op voor haar eigen dansschool.
De drastische job change van Dominique kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Dansen zit in haar bloed. ‘Ik ben opgegroeid in een dansfamilie. Mijn oma was danseres en mijn moeder eigenaresse van een dansschool. Van jongs af aan dans ik zelf ook’, vertelt ze. Maar dat zij hier zelf ook haar beroep van zou maken, was niet direct aan de orde. Integendeel. Dominique: ‘Mijn moeder zei altijd: “Ga wat anders doen, het ondernemerschap is niet altijd leuk.” Ik werd gestimuleerd om mijn eigen weg te volgen. Dansen vond ik natuurlijk fantastisch, maar ik zag er geen brood in op dat moment. Ik ben dan ook iets totaal anders gaan doen.’
Na een studie Psychologie en Bestuurskunde kwam Dominique als stagiaire en vervolgens als volwaardige accountmanager terecht bij KONE. Een bedrijf gespecialiseerd in liften en roltrappen. ‘Ook dit werk heeft met beweging te maken!’, grapt Dominique. ‘Ik wilde het bedrijfsleven in en vond de technische kant ontzettend interessant. Ik viel op als blonde vrouw binnen deze mannenwereld en kreeg, in combinatie met mijn kennis, veel voor elkaar. Zo werkte ik voor panden van de Rijksgebouwendienst, kon ik veel kansen pakken – ook in het buitenland – en werkte ik fulltime aan mijn toekomst.’
‘Toch begon het te kriebelen. Mijn moeder runde twee bedrijven, waaronder een dansschool, en kon dit eigenlijk niet combineren. Ik kreeg de mogelijkheid om dit bedrijf van haar over te nemen. En dat heb ik gedaan. Nu, ruim vijf jaar later, heb ik mijn eigen dansschool met zo’n twintig man personeel in dienst. Een kwart van de tijd besteed ik aan dansles geven en de rest van de tijd manage ik het bedrijf. Zo komt mijn bestuurskundige kant tevens goed van pas!’ Het was een grote stap: van werken in de technische sector naar een eigen onderneming in een totaal andere branche. Maar spijt heeft Dominique geen moment gehad.
‘Ik heb mijn hart gevolgd en dat heeft goed uitgepakt. Samen met mijn partner had ik gedurende de tijd van de switch een enorme kinderwens. Inmiddels ben ik een gelukkige moeder van twee kinderen. Als ondernemer kan ik mijn tijd flexibeler indelen dan toen ik accountmanager was. Wel maak ik soms lange dagen. Op dinsdag en woensdag begin ik bijvoorbeeld om 08.30 uur en sluit ik pas om 22.30 uur de deuren. De tijd die ik overhoud naast mijn werk deel ik met mijn gezin. Op mijn dansinstituut Jos Dolstra – vernoemd naar mijn moeder – geef ik les aan moeders en hun baby’s tot aan senioren van 65+. Heel allround dus.’ Op de vraag wat Dominiques omgeving van haar carrièreswitch vond, antwoordt ze: ‘Iedereen zegt hetzelfde: “Dit ben jij.” Dat hoorde ik van al mijn dierbaren. En dat klopt. Dit ben ik.’
De dansschool bestaat nu twee generaties lang, maar de passie voor dansen is er al drie generaties. En daar zou zomaar een vierde generatie bij kunnen komen. Dominique: ‘Wie weet geef ik het stokje ooit over aan mijn kinderen, zodat de dansschool écht een familiebedrijf blijft. Ik verplicht mijn kinderen echter niets, want ik gun ze om zelf keuzes te maken. Net zoals mijn ouders dat mij gunden. Ze houden wel enorm van dansen, dus wie weet! Het feit dat ik mijn passie kan combineren met kennis, een bijdrage kan leveren door mensen in beweging te laten komen én de balans kan vinden tussen werk en privé, is mijn geluk. Tot slot heeft Dominique nog een mooie boodschap mee: ‘Als je de kans krijgt om je hart te volgen, pak hem!’
Zo nu en dan een dagje thuiswerken met je laptop aan de keukentafel is makkelijk te doen. Maar nu we door het coronavirus allemaal zo veel mogelijk vanuit huis moeten werken, is dat niet zo’n goed plan meer. Een ergonomische werkomgeving en werkhouding zijn essentieel om gezond te blijven.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?
De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.
Reacties (1)
Rene
26 november 2018Mooi geschreven Dominique.
Ik zie je nog binnen komen bij Kone….
Goed te lezen dat je nu op je plaats bent waar je hart je heeft gebracht….heel veel succes en geluk voor nu en de toekomst!!