We kennen het allemaal: je concentratie neemt af, de tijd lijkt stil te staan en je ogen raken vermoeid. De 4-uur-dip is aangebroken en de werkdag is nog niet voorbij. Wat nu? Met deze vier tips blijft je energielevel op peil.
Zuurstof, zuurstof en nog meer zuurstof: je lichaam heeft het nodig om van je dip af te komen en om goed te kunnen functioneren. Zuurstof wordt via je longen door je bloed vervoerd en komt vervolgens in je lichaamscellen terecht. Dit zorgt voor de benodigde energie. Ga een blokje om in de buitenlucht en zorg ervoor dat er op je werk altijd voldoende ramen openstaan voor wat frisse lucht. Kortom: adem in, adem uit en laat die dosis energie maar komen!
Een maaltijd rijk aan koolhydraten en mineralen geeft een energieboost aan je lichaam, maar eet niet teveel! Een volle maaltijd kan uiteindelijk vermoeidheid bevorderen. Na het eten heeft je lichaam bloed nodig voor het sprijsverteringsproces. Hierdoor kan je lichaam het eten beter verwerken. Maar, hoe meer je eet, hoe meer bloed er nodig is voor dit proces. Dit betekent dat als je veel eet, er minder bloed de andere delen van je lichaam bereikt. Zoals bijvoorbeeld de hersenen. Het resultaat: tijdelijke vermoeidheid wat zorgt voor een dip. Ga dus eerder voor een lichte lunch met eiwitrijke producten dat geleidelijk energie afgeeft. Dan blijft jouw energiepeil gegarandeerd op peil.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: drink voldoende water. Het liefst zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Dit zijn ongeveer 8 tot 10 glazen water. Wanneer je brein 2% te weinig water binnenkrijgt, kan dit al nadelige effecten hebben op je energie en focus. Een kopje koffie of thee mag ook: onderzoek aan de Universiteit van Loughborough en de Universiteit van Connecticut wijst uit dat deze deze dranken niet voor uitdroging zorgen. Dit wordt vaak wel gedacht door het cafeïnegehalte wat erin zit. Af en toe een kopje koffie of thee is dus, naast water, een prima alternatief om je vochtbalans op peil te houden.
Het is vier uur en eigenlijk zit je met je hoofd al bij het etentje die je vanavond op de planning hebt staan. Je energie begint in te dalen. Door doelstellingen voor jezelf te bepalen, motiveer je jezelf om de laatste paar uurtjes nog even te knallen op kantoor. Om ervoor te zorgen dat je zo’n doelstelling ook daadwerkelijk haalt, kun je een kleine beloning voor jezelf bepalen: haal je die laatste twee targets nog na vier uur of heb je die ene opdracht afgerond? Dan mag je jezelf trakteren. Dat lekkere biertje of die paar schoenen staan al op je te wachten! Door jezelf een doelstelling te geven, zal je sneller de emotie van een voldaan gevoel ervaren. En dit geeft automatisch ook weer meer energie!
Zo nu en dan een dagje thuiswerken met je laptop aan de keukentafel is makkelijk te doen. Maar nu we door het coronavirus allemaal zo veel mogelijk vanuit huis moeten werken, is dat niet zo’n goed plan meer. Een ergonomische werkomgeving en werkhouding zijn essentieel om gezond te blijven.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?
De roep om een betere werk-privébalans klinkt steeds harder. In een maatschappij die getekend wordt door volgepropte agenda’s is flexibiliteit het toverwoord en daar hoort een vierdaagse werkweek bij, zo lijkt het. Steeds meer werkgevers staan open voor deze ontwikkeling. We zetten de voordelen op een rij.