Interview
Leestijd
4 min.
workaholics

“Mijn werk staat op één, dat weet mijn vriendin ook”

Voor veel mensen eindigt ‘minder werken’ ieder jaar steevast hoog op het lijstje van goede voornemens. Maar dat geldt niet voor iedereen. Drie workaholics vertellen waarom zij van heel veel werken juist heel gelukkig worden.

Bijna iedereen heeft er wel eentje; een kennis, vriendin of broer die altijd, ongeacht tijdstip of dag, aan het werk is. Het ‘waarom’ van dat vele werken is voor veel mensen een groot vraagteken en de term workaholic gaat over het algemeen gepaard met een negatief imago. Je leeft niet om te werken, je werkt om te leven, toch? Voor Sjors, Maaike en Dave gaat die uitdrukking niet helemaal op. Zij worden juist dolgelukkig van keihard werken.

“Ik jaag mijn droom na; dat is geen werken”

De 34-jarige Sjors startte vorig jaar met zijn foodtruck Roll or Bowl, waarmee hij lekker en gezond fastfood serveert. Afgelopen zomer haalde hij de negentig uur per week met gemak. “Slaap ik niet, dan werk ik”, vertelt hij. “Mijn werk is mijn grootste passie, het is het leukste wat ik kán doen. Omdat ik doe wat ik leuk vind, hou ik het vol. Met een kantoorbaan zou dit voor mij nooit een optie zijn. En ik geloof heel erg in mijn concept, dus steek ik er het liefst ál mijn energie in.” Sjors heeft sinds kort een relatie en is ook daarin van begin af aan duidelijk geweest: zijn werk staat nu op nummer één. “Daar zit wel een filosofie achter”, licht hij toe. “Je kunt alleen van iemand houden als je zelf lekker in je vel zit. Daarvoor is het voor mij van groot belang dat ik trots ben op mezelf en wat ik doe. Daar speelt mijn werk een essentiële rol in. Gelukkig vindt mijn vriendin dat een mooie gedachte. En is ze zelf ook heel druk, haha.” Het afgelopen jaar heeft de ondernemer een boel feestjes moeten missen, maar dat is het ‘m allemaal waard. “Roll or Bowl is mijn jongensdroom en mijn werk is mijn missie: ik wil mensen écht helpen aan een gezonde levensstijl. Ik jaag mijn grootste droom na; dat is geen werken, dat is de beste levensinvulling die ik me kan wensen.”

“Mijn vriend en ik hebben ervoor gekozen nu te knallen op carrièregebied”

Maaike (28) is manager bij een groot internetbedrijf; ze geeft leiding aan een team dat zorgt voor online bannering en marketing voor grote merken. “Ik probeer van negen tot zes te werken, maar dat wordt vaak toch wel later”, vertelt ze. “En ik reis veel voor werk; tijdens dat soort trips stopt het werken eigenlijk nooit. Maar het is ook wel een beetje de cultuur; ik ben echt niet de laatste die ’s avonds zijn pc uitzet. In Frankrijk, waar ik laatst was, zat iedereen tot 22.00 uur op kantoor en er zijn landen waar mensen tot middernacht doorwerken. Het is maar hoe je het bekijkt dus.” Maaikes vriend werkt ook veel; het stel investeert nu heel bewust in beide carrières. Maaike: “We zitten in dezelfde levensfase en hebben er echt voor gekozen de komende jaren volop te knallen op carrièregebied. Daarna kijken we verder.” Maar als er kinderen komen, wordt dát Maaikes prioriteit. “Ik zie om me heen weleens gebeuren dat dat niet zo is, maar dat ben ik niet van plan. Mijn baan blijft niet altijd op nummer één staan. En natuurlijk zijn ook nu mijn familie en vrienden uiteindelijk het allerbelangrijkst, maar soms gaat mijn baan even voor. Ik vind mijn werk gewoon héél erg leuk. Dan wil ik er ook graag een succes van maken.”

“Mijn werk is wie ik ben”

Dave (31) is CEO bij The Startup Orgy (TSO), waarmee hij ondernemende zzp’ers en startups samenbrengt in pop-up co-werkplekken in Amsterdam. De afgelopen jaren werkte hij zeven dagen per week. “Vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat”, voegt hij toe. “Maar zo voelt het niet. Ik denk dat werken voor mijn generatie, en voor mensen zoals ik, ook een lifestyle is geworden. Werken en niet werken zijn niet meer van elkaar te scheiden; ik ben altijd aan het werk, maar ook vrij om dat níet te zijn. En bovendien: als je bouwt aan iets waarin je gelooft, krijg je daar energie van en maakt het niet uit dat je veel werkt.” Toch besloot Dave vorig jaar even een stapje terug te nemen. “Mijn lichaam trok het niet meer”, licht hij toe. “Ik weet nu dat dat lag aan onvoldoende regelmaat, rust en goede voeding. Nu ik daar veel bewuster mee omga, kan ik er weer vol voor gaan.” Maar alhoewel zijn werk hem veel mooie momenten oplevert, zorgt het er ook voor dat hij dingen moet missen. “Grote dingen als Kerst of een bruiloft skip je niet, het zijn vaak die kleine sociale gelegenheden, zoals een etentje of een verjaardag, waar je niet bij bent”, besluit Dave. “En juist díe momenten zijn ook heel waardevol. Maar mijn werk is wie ik ben. Ik kan me niet voorstellen dat dat voorlopig veel minder gaat worden. Zolang ik maar vrij blijf om te doen wat ik leuk vind.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?