In een tijd waarin iedereen druk-drukker-drukst is, ligt een burn-out op de loer. Hoe krijg je een burn-out, hoe kom je er vanaf en belangrijker: hoe voorkóm je ‘m?
Ruim veertien procent van de werknemers in Nederland heeft last van burn-outklachten. Dat is er maar liefst één op de zeven. “Gedurende lange tijd heb je teveel van jezelf gevraagd en de signalen die je lichaam uitzond niet opgemerkt of misschien wel genegeerd”, licht psycholoog Arjan Bentsink het ontstaan toe. “Kenmerkend voor een burn-out is de combinatie van drie factoren: emotionele uitputting ofwel geen energie meer hebben, depersonalisatie ofwel een cynische houding tegenover werk en mensen en een afnemende competentie; minder goed functioneren.”
Twijfel je of je tegen een burn-out aan zit? Beantwoord de onderstaande vragen:
Neem je klachten serieus. Bentsink: “Ga niet tegen beter weten in op dezelfde wijze door en jezelf nóg verder uitputten. Neem een stapje terug. En probeer je probleem niet in je eentje op te lossen. Misschien wil je anderen er niet mee lastig vallen, maar uiteindelijk help je er ook niemand mee als je uitvalt. Maak je klachten bespreekbaar en zoek samen naar manieren waarop je je leven anders kunt organiseren.”
“Voorkomen is beter dan genezen”, gaat Bentsink verder. “Druk zijn is niet per se ongezond of stressvol en hóeft geen burn-out te veroorzaken. Zolang je maar grip houdt op je situatie:
Arjan Bentsink is arbeids- en organisatie psycholoog en oprichter van Psychopraktisch: www.psychopraktisch.nl. Wil je weten of je een burn-out hebt of het risico loopt? Doe dan een serieuze burn-out zelftest. Bijvoorbeeld: www.burnout-psycholoog.nl/burn-out-test
De mentale gesteldheid van werknemers is door het thuiswerken verslechterd, blijkt uit een onderzoek van FNV. Hoe houd je medewerkers gemotiveerd? Het Utrechtse consultancybureau &samhoud bedacht er iets op. Zij stuurden werknemers het bos in om te werken en overnachten in een luxe lodge midden in de natuur. Neeltje (27) was een van de geluksvogels.
Zo nu en dan een dagje thuiswerken met je laptop aan de keukentafel is makkelijk te doen. Maar nu we door het coronavirus allemaal zo veel mogelijk vanuit huis moeten werken, is dat niet zo’n goed plan meer. Een ergonomische werkomgeving en werkhouding zijn essentieel om gezond te blijven.
Mails, appjes, videomeetings… We hebben een haat-liefdeverhouding met technologie: het maakt ons werk efficiënter, maar ook stressvoller. Technostress ligt op de loer: stress die wordt veroorzaakt door het gebruik van technologie. Komt technostress door het thuiswerken vaker voor? En wat kunnen we ertegen doen?