Zorgen

Achtergrond
Achtergrond

Weten wat nou echt gezond is? Win een boek!

In het ene krantenartikel staat dat koffie goed is, in het andere dat het slecht is. Van de ene deskundige moeten we meer sporten, volgens de ander word je van sporten dik en dom. Wat is nou nog gezond? Communicatiemanager van ONVZ Tijn Elferink ging voor Dit boek is gezond op onderzoek uit en sprak allerlei wetenschappers en deskundigen.

Leestijd 3 min.
Achtergrond
Achtergrond

Herken jij een dwangneurose?

Vijf keer op de muur kloppen, precies op de witte lijnen lopen of twintig keer per dag je handen wassen: een dwangneurose kan levensbepalend zijn en veel invloed hebben op je dagelijkse activiteiten. Soms drijft het zelfs tot waanzin. Hoe herken je een dwang en welke behandelingen zijn er mogelijk?

Leestijd 5 min.
Achtergrond
Achtergrond

Herken jij een beroerte op tijd?

Jaarlijks krijgen zo’n 40.000 Nederlanders ermee te maken: een beroerte. Ongeveer één vijfde overlijdt aan de gevolgen ervan. Een beroerte kun je herkennen. We zetten alles wat je erover moet weten op een rij.

Leestijd 5 min.
Tips
Tips

Eerste hulp bij hockeyblessures

Hockeyblessures variëren van ernstige botbreuken tot kleine schaafwonden. Voor de grote blessures ga je naar het ziekenhuis, maar deze vijf typische hockeyblessures los je zelf op met deze handige E.H.B.H.B. (eerste hulp bij hockeyblessures)-tips.

Leestijd
Tips
Tips

Het geheim van een lang en gezond leven: Ikigai

Wij zijn altijd op zoek naar het geheim van gezondheid. En als we de schrijvers van het boek Ikigai mogen geloven, vinden we dat geheim op het Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal honderdjarigen woont.

Leestijd 6 min.
Interview
Interview

Wereld Bloeddonordag: doneer jij (al)?

In 2004 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag. Met deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Maar niet iedereen doneert. We spraken vier personen met allemaal een andere visie op bloeddonatie. Want: waarom doneer je wel of juist niet?

Leestijd 6 min.
Interview
Interview

Hockeybitjes: wel of niet?

Menig hockeyer herinnert het zich nog: Seve van Ass verloor tien tanden door de stick van Valentin Verga tijdens een wedstrijd tussen Rotterdam en Amsterdam. Kort daarna werd het dragen van een bitje verplicht. Toch blijven de meningen over het wel of niet dragen van een bitje verdeeld. Deze drie (ex)hockeyers delen hun ervaring.

Leestijd 5 min.
Tips
Tips

Kritiek geven of krijgen? Zo ga je ermee om

Geef jij wel eens kritiek of word je bekritiseerd? Dan ervaar je dit vast sneller negatief dan positief. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn! Kritiek is namelijk vaak opbouwend bedoeld. Hoe je het positief uit én ontvangt? Wij geven je 5 tips.

Leestijd 6 min.
Tips
Tips

Eerste hulp bij vakantiekwalen

Ik ga met vakantie en ik neem mee... terug? Op reis gaan is leuk, maar wat doe je bij een kwallenbeet, een zonnesteek of reizigersdiarree? En welke medicijnen of hulpmiddelen neem je mee in je reisapotheek? Eerste hulp bij vakantiekwalen!

Leestijd
Achtergrond
Achtergrond

‘Vermijd de prikkels niet, maar stel grenzen voor jezelf’

Een drukke omgeving, harde geluiden en veel licht. Deze prikkels kunnen voor de een geen meerwaarde hebben, maar voor de ander bijna ondragelijk zijn. Herkenbaar? Misschien ben je dan wel hoogsensitief.

Leestijd 5 min.
Achtergrond
Achtergrond

Last van muggen? Met deze tips blijven ze weg!

Bij de zomer denken we aan zon, zee strand... en (helaas) ook aan muggen. Naast dat het zoemgeluid je wakker houdt in de nacht, laten ze vaak iets anders achter: een jeukende, rode bult. Met deze tips kom jij de zomermaanden door zónder last van muggen.

Leestijd 5 min.
Interview
Interview

‘ALS brengt je stap voor stap naar acceptatie’

Stel: je krijgt te horen dat je ALS hebt. Dat je spieren één voor één uitvallen. En dat slechts één ding zeker is: je zult, zoals hij zelf zegt, geen ‘oude lul’ worden. Het overkwam Hugo Prooij (45). Drie jaar geleden werd bij hem de diagnose gesteld en vanaf die dag was alles anders.

Leestijd 5 min.
Achtergrond
Achtergrond

Zonnebril? Vergeet je kind niet!

De zon schroeit al weken boven Nederland en ook in het buitenland zijn veel Nederlanders met de zomervakantie massaal op zoek gegaan naar de zon. Maar veel zon betekent wel: opletten!

Leestijd 5 min.
Interview
Interview

Dik gelukkig

Ieder pondje gaat door het mondje, gaat niet op voor deze dames. Zij hebben overgewicht doordat ze ziek werden en moeten nu leven met de extra kilo’s. Maar dat is voor Kelly en Tessa geen probleem. ‘Ik overweeg zelfs een crop top!’  

Leestijd 6 min.
Tips
Tips

Stel prioriteiten, en nog 4 tips voor meer structuur in je leven

Je portemonnee ligt nog bij de kassa van de supermarkt, je klapt rond middernacht je laptop dicht omdat je nog een deadline moest halen en je oudste is alwéér zonder gymtas op school verschenen. Behoefte aan wat orde in de chaos? Zo breng je meer structuur aan in je leven.

Leestijd 5 min.
Achtergrond
Achtergrond

Quantified what?

Quantified Self; klinkt behoorlijk sci-fi, maar de kans is groot dat ook jij je er weleens mee bezighoudt. Wat is het? Waar komt het vandaan? En: wat heb je eraan?

Leestijd
Interview
Interview

“​D​e mensen van wie ik hou van dichtbij zien opgroeien, dat is rijkdom.”

Eén van dé geheimen van gelukkig oud worden, volgens de ervaringsdeskundigen in Sardinië: jezelf omringen met familie. Helemaal waar, zegt de familie Leeflang. Zij wonen met drie generaties bij elkaar.

Leestijd 5 min.
Achtergrond
Achtergrond

Lang en gelukkig leven? Hier weten ze hoe

Nergens worden mannen en vrouwen zo gelukkig oud als in de vijf ‘Blue Zones’ die verspreid liggen over de wereld. Waar vind je ze, wat doen deze mensen goed... en kunnen wij daar wat van leren?

Leestijd 4 min.
Tips
Tips

Geluk in een swipe?

Je slaap monitoren, stappen tellen en bepalen wat je beter wél en beter níet kunt eten; er zijn honderden apps die je kunnen helpen de beste versie van jezelf te worden. Deze vijf kende je misschien nog niet.

Leestijd 4 min.
Achtergrond
Achtergrond

Koester je oermens

We mogen dan druk in de weer zijn met onze smartphones, sushi eten en op vakantie gaan met het vliegtuig, eigenlijk zijn wij nog steeds dezelfde oermensen als dertigduizend jaar geleden.

Leestijd 4 min.
Tips
Tips

Teek that!

Een klein en kruipend spinnetje dat, ondanks zijn formaat, voor grote problemen kan zorgen: dit moet je weten over tekenbeten.

Leestijd 5 min.
Achtergrond
Achtergrond

Paracetamol of ibuprofen? Alles over pijnstillers

Stekende hoofdpijn, last van je rug of een opkomend griepje: snel grijp je naar een pilletje om van je kwaal af te komen. Maar hoe verantwoord is dat eigenlijk? ​En wanneer slik je wat?​ Alles over pijnstillers!

Leestijd 4 min.
Tips
Tips

Hoe kom ik gezond de lente door?

Het is weer lente. De dagen worden langer, de zon schijnt vaker en men voelt zich over het algemeen vrolijker. Toch brengt de lente ook uitdagingen op gezondheidsgebied met zich mee. In dit artikel leggen we je uit hoe je gezond de lente doorkomt!

Leestijd 5 min.
Tips
Tips

Leuk jurkje! – Ah joh, uitverkoop

Een compliment in ontvangst nemen: waarom is dat zo moeilijk? En hoe gééf je eigenlijk een goed compliment? Psycholoog Ad Bergmans legt het uit.

Leestijd
Tips Tips
Tips Tips

Zes suikerklontjes in je cola! Dit zijn de slechtste drankjes voor je gebit

Een kop koffie bij het ontbijt, een sapje bij de lunch en een glas wijn om de dag mee af te sluiten; zonder erbij na te denken, klokken we behoorlijk wat drankjes weg. Lekker, maar niet voor je gebit! Met welke drankjes moet je uitkijken? En waarom?

Leestijd 5 min.
Interview Tips
Interview Tips

Vergeet jezelf niet: vijf tips voor mantelzorgers

Als mantelzorger bestaan de dagen vaak uit rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Hoe zorg je voor een naaste én voor jezelf? “De situatie accepteren zoals ‘ie is, zorgt voor rust in je hoofd.”  

Leestijd
Tips
Tips

Zoenen is goed voor je tanden en nog 9 dingen die je niet wist over je gebit

Het geheim van een goede en gezonde glimlach zit ‘m in een goede mondhygiëne. En dat levert, naast een dosis zelfvertrouwen, veel voordelen op. Meer weten over je tanden? We zetten de feiten op een rij.

Leestijd

App brengt generaties bij elkaar

Een app die jongeren die iets willen bijverdienen koppelt aan ouderen die op zoek zijn naar betaalbare hulp. Het idee voor de Yoho-app van huisarts Karin Groeneveld werd aan de keukentafel geboren. Haar puberdochters hadden meteen een naam: YOung Helps Old oftewel Yoho.

Leestijd 5 min.
Tips
Tips

Wat zou er altijd in je medicijnkast moeten liggen? 5 musthaves.

Medische ongemakken hebben de gewoonte toe te slaan op het moment dat je het niet verwacht. Ben jij daar goed genoeg op voorbereid? Welke medicijnen zou je altijd in huis moeten hebben?

Leestijd 5 min.
Tips
Tips

Kan veroudering van het lichaam worden afgeremd?

Met de jaren veroudert het menselijk lichaam. Velen stellen dit graag uit en doen dit op verschillende manieren. Maar is de menselijke veroudering werkelijk af te remmen? In deze blog gaan wij hier dieper op in.

Leestijd