Tips
10
Leestijd
3 min.

4 tips van huisarts Rutger

De coronacrisis vraagt veel van ons. We moeten veel binnen zitten en onze leef- en werkstijl omgooien. Sommigen maken zich misschien zorgen om de eigen gezondheid, of om die van familie en vrienden. Juist daarom is het nu nog belangrijker dan anders om bewust bezig te zijn met je fysieke en mentale gezondheid. Maar hoe doe je dat?

Huisarts Rutger geeft vier tips over voeding, bewegen, mentale gezondheid en het herkennen van klachten.

Tip 1: eet gevarieerd en drink genoeg

“Om gezond te blijven is het belangrijk om gevarieerd te eten, genoeg te drinken en ook fruit niet te vergeten.

Recept voor een gezonde dag
– 250 gram groente
– Twee stuks fruit
– Twee zuivelmomenten op een dag
– Een handjevol ongezouten noten
– Bak in vloeibare en zachte vetten
– Kies voor volkoren producten
– Drink anderhalf tot twee liter op een dag

En varieer met vlees, vis, peulvruchten, eieren en vegetarische producten. Zorg er ook voor dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt, dat is goed voor de weerstand. Vitamine C zit met name in groente en fruit. Een voorbeeld: met 1 rode paprika en 1 sinaasappel zit je al aan de dagelijkse behoefte aan vitamine C.”

Tip 2: beweeg voldoende

“Beweeg zo’n 2,5 uur per week matig intensief. Bij matig intensief bewegen gaat je hartslag en ademhaling omhoog. De inspanning kost moeite maar je kunt er nog wel bij praten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of tuinieren.

En ga je daarvoor naar buiten, houd dan in ieder geval 1,5 meter afstand van anderen. Heb je luchtwegklachten? Blijf dan binnen. Dat is belangrijk om mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Binnen blijven en toch genoeg beweging krijgen? Bekijk de beweegtips van Jochem Uytdehaage. Ga jij de Uytdhaaging aan?

Tip 3: denk ook aan uw mentale gezondheid

“Blijf niet te lang in bed liggen, slaap niet overdag en zorg voor een dagelijkse routine. Probeer daarnaast in contact te blijven met andere mensen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van video- en audiocalls. Of schrijf kaarten naar elkaar. Het is belangrijk om gevoelens te blijven uiten – nu misschien wel meer dan anders.

Zet muziek aan waar je blij van wordt. Maak toekomstplannen, vooral ook leuke. En kies één moment op de dag om nieuws over de corona-epidemie te volgen. Maar doe dit niet langer dan 1 uur per dag, om te voorkomen dat het je dag gaat beheersen.”

Tip 4: herken de klachten van corona

“Weet dat 80% van de mensen die besmet raakt met het coronavirus slechts milde klachten krijgt. Zoals neusverkoudheid, hoesten of spierpijn.

Bel de huisarts als je steeds zieker wordt, in de war raakt, langer dan drie dagen koorts hebt en moeilijker kan ademen – ook tijdens het lopen. Wie zeventig jaar of ouder is, chronisch ziek is of een verminderde weerstand heeft en vervolgens koorts krijgt, adviseer ik om de huisarts te bellen. Dan val je immers in een risicogroep. Alle huisartsen werken samen om corona-patiënten zo goed mogelijk op te vangen.”

“Ik wens iedereen een goede gezondheid toe.”

Huisarts Rutger

 

Reacties (10)

durf ook over je levenseinde na te denken en met je familie te bespreken, zeker als je tot de ouderen hoort en zeker als je ziekten hebt zoals COPD/Hartfalen/Diabetes.
ieder leven is eindig, maar alleen te moeten sterven op een IC, aan de beademing is zeker ook niet alles. wacht niet tot een arts de moeilijke taak heeft om “oorlogstriage “toe te moeten passen, als er geen plaats meer is op de IC.

Als je in het dagelijks leven er al slecht aan toe bent, dan kan ik mij voorstellen, dat je dan niet meer beademd kan of wilt worden. De gang van zaken t.g.v. een tekort aan mogelijkheden op de IC’s die een triage nodig maakt is eigenlijk in een land als het onze, waar alles zogenaamd zo goed geregeld is onverteerbaar. Het wordt bij de oudere gelegd. Ik heb veel mensen in mijn omgeving, die heel vitaal zijn, ouders hebben die oud zijn geworden en menen gemakkelijk in goede gezondheid 90 jaar te kunnen worden. Als je dan boven de 70 bent, wordt dit je ontnomen en dan voel je je nog schuldig, omdat je eventueel een plaats van een jongere inneemt. Waarom is er in Duitsland wel plaats?
Het vele geld dat er in ons land is, wordt al jarenlang verkeerd uitgegeven.

Goede Nieuwsbrief !! Compliment.

Kan ik zonder problemen de krant nog ontvangen de bezorger kan het virus ook bij zich hebben , weet u een middel om dit te voorkomen .
Of is het nu het beste om de krant maar af te bestellen .
We krijgen ook nog steeds reclamefolders door de deur moeten we de gleuf dicht plakken ? Wat is uw advies .

Goedemiddag, de kans van overdracht op papier is bijna nihil. Als u helemaal geen risico wil lopen dan niet tijdens en na de krant lezen aan het gezicht zitten. Vervolgens goed de handen wassen.

Dag Rutger, prima advies…alleen zou ik er wat extra vit C1000mgr.aan toevoegen. Misschien kent u dr.G.Schuitemaker (gepensioneerd apotheker) die ‘n groot voorstander is van extra hoog gedoceerd vit.C.De dagelijkse behoefte aan vit C bij beginnende verkoudheid haal je onvoldoende uit voedsel.. Hij schrijft hierover in z,n blad”Fit met Voeding”waarin hij dit advies onderbouwt. Ik volg dit advies (ben 80 jaar) al jaren en krijg nooit griep of verkoudheid…maar dan neem ik wel 2 capsules van 1000mgr…..met tabletjes van 100mgr. of minder bereik je niets!!!Wist u dat DSM ongeveer ‘n maand geleden 50 ton vit C. naar China heeft gestuurd ..?

Goedemiddag Elly, Vitamine C is niet bewezen. Teveel aan vitamine C plas je weer uit. Bij meer dan 2 gram kun je zelfs darmklachten krijgen.

ik heb lichte ademhalingsklachten, maar geen koorts. Ik wandel ongeveer 30 minuten per dag in het bos naast de deur. Daarbij ontmoet ik niemand. En tuinier 1 tot anderhalf uur per dag. Verder eet ik gezond, drink voldoende, vooral groene thee en water en karnemelk. Ik ben in mijn tachtigste levensjaar en houd afstand tot andere mensen. Ook moet ik enkele keren per dag mijn neus snuiten. Ik lees en puzzel en brei graag. Moet ik mij zorgen maken?

Goedemiddag, vooralsnog hoeft u zich geen zorgen te maken. Bij toenemende kortademigheid/ verslechtering conditie-inspanning/ koorts contact met de huisarts.

uit de krant: De pillen worden geproduceerd in de DSM-fabriek in het Chinese Jiangshan.
…..
DSM opende begin jaren negentig de eerste locatie in China. Inmiddels zijn er 47 vestigingen waar 5000 mensen werken.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?