De koude maanden zijn aangebroken en griep is het gespreksonderwerp van de dag: het is tijd om te werken aan een goede weerstand deze winter. We moeten ons beschermen tegen bedreigingen van buitenaf zoals virussen en bacteriën. Maar hoe?
Nu willen wij niet zozeer de rol van jouw huisarts overnemen, maar wij vinden wel dat je gezond naar buiten moet kunnen. Daarom geven wij vijf tips die je kunnen helpen aan een betere weerstand. Zodat je fris en fruitig kunt wandelen in het weekend of tijdens de wintersport fit op de piste verschijnt.
Wanneer je geregeld beweegt (minstens een half uur gemiddeld tot intensieve inspanning per dag) zal je minder vaak ziek worden. Fysieke inspanning heeft op veel verschillende aspecten van het lichaam een positieve werking. Lees hier allerlei bewegingstips voor de beste voorbereiding.
Door voldoende te slapen maak je cytokinen aan die virussen en infecties uit je lichaam verjagen.
Vitamine C vind je vooral in groenten en fruit, het houdt je immuunsysteem sterk.
Vitamine D (zit ook in forel!) is minstens zo belangrijk voor je weerstand. Zorg dat je wat vaker naar buiten gaat voor direct zonlicht en slik in de winter een supplement. Maar ook eens een ommetje tijdens een werkdag en verplaats een meeting naar buiten. Je kunt je kleden op de koude temperatuur ;-).
Onze grootmoeders wisten het al: kip werkt echt tegen griep! Het gevogelte bevat een bepaald aminozuur wat qua chemische opbouw bijna identiek is aan een bronchitismedicijn. Tip: kies wel voor biologische kip.
Diabetes en Familie is het thema waar Wereld Diabetesdag vandaag om draait. En laat dat nou precies hetgeen zijn dat voor diabetespatiënt Peter de Groot (68) het belangrijkst is. ‘Dankzij mijn vrouw heb ik in de afgelopen achttien jaar nog nooit hoeven prikken.’
Regelmatig sporten en bewegen doen we bijna allemaal wel. Zo blijf je lichamelijk lekker in shape. Maar wat doe je eigenlijk om mentaal fit te blijven? Google Home-spraakapplicaties als Herman de Hersentrainer helpen je daarbij. Elke dag krijg je een paar vragen voorgelegd, die je stimuleren om na te denken – ideaal voor senioren die hun brein willen trainen.
We lezen steeds vaker over ‘smartphoneverslaving’, de dagelijkse drang naar onze telefoons waarbij een gemiddelde schermtijd van vier uur geen uitzondering meer is. Dat zou ten koste gaan van ons humeur en onze creativiteit. Ook worden we asocialer en depressiever. Maar is het echt zo schrijnend?
Reacties (9)
Marcel
22 november 2019Drink ook minstens 1,5 water per dag dat spoelt je lichaam ook door.
Dat is een glas van 250 cc per uur . Je plast ook een hoop troep uit je lichaam.thee valt er ook onder geen koffie.
Gerrit Hegen
22 november 2019Waarom kiezen voor biologische kip? Te gek voor woorden om gangbare kip die volgens beter leven keurmerk gehouden wordt niet te kiezen!
Dit is de tweede keer dat ik jullie dit soort ongenuanceerde uitspraken zie bezigen. Let op uw zaak, ONVZ!
Bea Kastrop
25 november 2019Als U niet begrijpt waarom biologische kip in alle opzichten beter is dan gangbare kip, dan zou U zich beter moeten informeren in plaats van een dreigende mail naar ONVZ te sturen.
Else
27 november 2019Ik was het helemaal eens met de ONVZ tip. Voor het (nog betere) dierenwelzijn van een biologische kip, maar ook vanwege hun andere voeding die bij de biologische boer veelal van eigen bio-grond komt. Liever geen zwaar bespoten importvoer waar vaak ook nog oerwoud voor moet verdwijnen!
J Droogh
23 november 2019Wat te denken van griepprik ?
p. fontein.
25 november 2019Fantastisch die apparatuur welke via Google van alles en nog wat mogelijk maakt.
Het is echter onlangs aangetoond dat Google zeer waarschijnlijk niet alleen je commando’s opvolgt maar ook mee luistert.
hartmann
25 november 2019Helemaal eens met Gerrit Hegen: beter leven keurmerk – kip is prima!!
W. Mulder
26 november 2019Een beter leven mens is nóg beter
Simone ONVZ
26 november 2019Bedankt voor jullie reacties. In het artikel geven wij biologische kip aan, omdat er bij het produceren van biologisch vlees niet alleen rekening gehouden met het dierenwelzijn, maar ook met bijvoorbeeld milieu aspecten. Bij vlees met het Beter Leven keurmerk wordt er daarentegen alleen gelet op het dierenwelzijn.