Tips
7
Leestijd
3 min.

Alles over hooikoorts

Waar de meeste mensen dolgelukkig naar buiten huppelen bij de eerste lentedagen, blijft bijna één op de vier het liefst angstvallig binnen. Hooikoorts. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Een mooie lentedag met volop zon, bloeiende bloemen en een zuchtje wind; voor hooikoortspatiënten is er weinig vervelender. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor de pollen van sommige planten, grassen en bomen, waarvan er op zulke dagen miljoenen in de lucht zweven. Zodra hun ogen, neus en keel in aanraking komen met deze pollen, raken de slijmvliezen geïrriteerd. Gevolg: jeukende en tranende ogen, een verstopte of snotterende neus en niezen en hoesten alsof het hartje winter is.

Wat kun je doen om klachten te verminderen?

Last van hooikoorts? Gelukkig is er ook goed nieuws. Er is een aantal dingen die je zelf kunt doen om klachten te verminderen.

  • Houd de pollenverwachting bij; zo geeft hooikoortsradar.nl een indicatie van de verwachte hooikoortsklachten voor de komende dagen.
  • Draag een fijne zonnebril; die zorgt ervoor dat de pollen niet met je ogen in aanraking kunnen komen.
  • Zorg voor een pollenvrije werkplek; werk je thuis? Stofzuig regelmatig en houd ramen en deuren gesloten, of zorg voor een goede hor.
  • Was je handen vaak; of beter: je hele lichaam en je kleding. Het stuifmeel zit vaak overal. Was je haar het liefst ’s avonds, als je niet meer naar buiten gaat.
  • Vaseline! Een flinke veeg vaseline rondom je neus kan pollen tegenhouden.

“Ik heb zelfs regenwater gedronken”

De 31-jarige Willem kampt al ruim tien jaar met ernstige hooikoortsklachten. Hij is allergisch voor dertien verschillende grassen en zodra die in bloei komen, begint de ellende. “Ik krijg droge, rode ogen, een loopneus, mijn neusvlies raakt geïrriteerd, mijn gehemelte gaat jeuken en ik slaap slecht, waardoor ik vermoeid raak”, vertelt hij. De piek van Willems klachten zit rond eind mei en duurt een week of vier. Hij heeft in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar niets hielp. “Van streekhoning in mijn thee tot medical tape en lichttherapie. Ik heb zelfs regenwater gedronken. Maar het enige wat mijn klachten onderdrukt zijn medicijnen en oogdruppels van de huisarts.”

 Pillen voor pollen

Er zijn verschillende vormen van medicatie om hooikoortsklachten te verminderen. Zoals cromonen en antihistaminica in de vorm van pilletjes en sprays. Wil je niet je klachten, maar de oorzaak aanpakken? Dan kan immunotherapie een oplossing zijn. Daarbij worden pollen in steeds hogere concentraties toegediend, waardoor het lichaam uiteindelijk antistoffen aanmaakt. Willem is sceptisch. “Die therapie duurt 1 tot 2 jaar en werkt lang niet bij iedereen”, besluit hij. “Daar ga ik niet aan beginnen. Ik hoop er overheen te groeien. En tot die tijd blijf ik gewoon vier weken per jaar doorbijten.”

Reacties (7)

Ramen en deuren gesloten houden.
Vreemd en onjuist advies in de huidige Covid-19 pandemie.
Veel en goed ventileren. Misschien helpen goed passende horren.

Met Bio-Resonantie ben ik 100% van mijn allergieën af. Met Bio-Resonantie is ons zoontje 100% van zijn allergieën af. Mijn uiterst nuchtere echtgenoot is zó verbluft dat hij toch ook maar een afspraak heeft gemaakt:-)

Geachte redactie,

Persoonlijk vind ik het jammer te lezen dat jullie de tip niet geven voor hooikoorts-patiënten om naar de fysiotherapeut te gaan. Volgens het Medical Taping Concept is er een eenvoudige tape te leggen(hooikoorts tape) waardoor bij 80% van de hooikoorts-patiënten(ook kinderen) de klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Helaas werkt de tape niet bij zo’n 20%. Deze tape moet aangelegd worden zodra de eerste klachten ontstaan. Vaak volstaat 1 keer tapen, soms 2 keer nodig. Ik heb al vele mensen een zomer met minimale of geen klachten doorgekregen.
https://www.fysiotape.nl/medical-taping/hooikoorts/

Op het strand zijn geen pollen of heel weinig. Van een flinke strandwandeling knap ik altijd erg op

Mijn dochter heeft ook veel last van hooikoorts, toen ze een jaar of 12 was heeft ze 3 jaar lang iedere dag druppels moeten gebruiken en ze was daar zeer consequent in maar het heeft niets geholpen….

Zelf heb ik al 65 jaar hooikoorts. Uw tip een beetje vaseline, ok.
MIJN TIP, koop een potje vicks bij Drogist of Apotheek, smeer het in beide neusvleugels
en aan de neusopening, zelfde effect als Uw vaseline, maar geeft heerlijke ontspanning, minder niezen en jeuk, doe het desnoods 3x per dag.

heb al jaren hooikoorts,daarvoor gebruik ik ook al jaren pollinosan tablettenvan dr Vogel,begin in februari heb ze ook in de auto.
Het is nu al jaren goed onder controle te houden.
langzaam opbouwen,kan nu naar buiten,af en toe een niesbui.
dat is al waar ik nu nog last van heb!!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?