De neurowetenschap lijkt zich steeds meer te interesseren in dansen. Waarom is dat?
Een dansje doen – het lijkt een kwestie van get up and boogie, maar er komt veel bij kijken: je danspartner en het ritme volgen, bewegingen coördineren, evenwicht bewaren, kijken, voelen en luisteren. De combinatie van beweging, muziek, emotie, sociaal contact en choreografie maakt dansen uniek.
Volgens neurowetenschapper Stephan Swinnen van de KU Leuven spreekt dansen veel meer hersengebieden aan dan fietsen op een hometrainer. Ook neuropsycholoog Erik Scherder benadrukt dat dansen goed is voor de hersenen: “Als je danst, bouw je een cognitieve reserve op. Dat komt doordat je bewegen combineert met muziek – je doet iets uitdagends, iets wat moeite kost. Daarmee stimuleer je je hersenen om nieuwe verbindingen te leggen. Zo breid je door te dansen letterlijk je hersencapaciteit uit.”
Daarnaast verkleint dansen ook het risico op enkele vaak voorkomende ouderdomsziektes. Dit heeft te maken met de mentale inspanning die je hersenen moeten verrichten. Het risico op ouderdomsziektes zoals dementie kan namelijk alleen worden verkleind door hobby’s die een zekere mentale inspanning vergen. Dus niet door fietsen en golfen, maar wél door musiceren, schaken, dammen, lezen en dansen.
Door te dansen train je dus niet alleen het lichaam maar ook het brein. Het effect is volgens Swinnen het grootst als je léért dansen: het aanleren en onthouden van nieuwe bewegingen zorgt voor extra mentale activiteit. Dat, aldus Swinnen, vertraagt de veroudering van de hersenen.
Het coronavirus heeft flinke impact op ons leven. Negatieve gedachten, stress en onzekerheid kunnen hierdoor toenemen. ZorgConsulent Albert Elsendoorn attendeert mensen op de online zelfhulpmodule ‘Grip op corona’.
Je ligt in bed, opent je ogen en zodra je wil bewegen, merk je dat je lijf compleet verlamd is. Om hulp roepen lukt niet; er komt geen woord uit je mond. De paniek slaat toe. Terwijl je in je eigen lichaam gevangen bent, komen je ergste nachtmerries tot leven. Slaapverlamming: een onschuldige maar angstaanjagende slaapstoornis.
Zonder angst leven. Het klinkt ideaal, maar het is juist levensgevaarlijk. Angstgevoelens houden ons namelijk alert. Hoe werkt dat in het brein en wat gebeurt er wanneer angst je dagelijks leven overneemt? Wij geven antwoord.
Reacties (5)
Henri van den Bosch
11 december 2020Graag deel ik uw zienswijze op dansen. Mijn 68 jarige ervaring zegt dat u volkomen gelijk heeft.
Als aanvulling zou ik graag meegeven dat dansen de beste valpreventie is. Dansers vallen zelden en als ze vallen zonder ernstige gevolgen. Bij deze wijs ik er nog op dat er erg vele dans vormen zijn zowel solo, als koppel en groep. En ook hier kunnen we vele onderverdelingen maken dit zou in deze reactie veel te ver voeren. Leuk artikel!!!
Hupkatootje 75jaar.
12 december 2020Mis het dansen ook enorm.Zo gezellig, avondje dansen, ouwehoeren,laat naar huis,en in de auto naar huis nog nagenieten van alle ontmoetingen.
Frits van Veen
21 december 2020Dansen is heerlijk. Wat ook super is: het lopen van een Ommetje. Dankzij de app van de Hersenstichting beweeg ik echt steeds meer, ook dat is goed voor je hersenen is mij verteld. Groetjes van Frits.
Hannie
02 januari 2021Zelf dans ik ” de dans van het leven” biodanza, het creëert zoveel neurotransmitters, word er zo gelukkig en vredig in mijn hart van. Nu dans ik ook buiten, nu maar met max 4, zalig speaker mee en dansen. Ik kan niet zonder, het maakt mijn hoofd leeg en helemaal blij, jong en happy.
Harrie Kuin
02 januari 2021Dansen,goed voor lichaam en geest,je ontmoet vrienden en vriendinnen,en is niet leeftijd gebonden,dus gewoon doen .