Achtergrond
16
Leestijd
4 min.

De armband die vertelt wanneer je corona hebt

Een slim horloge dat vertelt wanneer je besmet bent met COVID-19, nog voordat je zelf klachten ervaart. Een internationaal team onder aanvoering van Nederlandse onderzoekers aan het UMC Utrecht hoopt het virus op deze manier te kunnen voorspellen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de eerste bevindingen zijn rooskleurig.

© UMC Utrecht

De populariteit van smartwatches is sterk gestegen. In het eerste kwartaal van 2020, toen corona de kop opstak, vlogen maar liefst 14 miljoen slimme horloges over de toonbank. Dat is een groei van 20% ten opzichte van het jaar daarvoor, blijkt uit marktonderzoek van Strategy Analytics. Bovendien voorspelt Fortune Business dat de omzet jaarlijks met 24,7% zal groeien tot een omzet van 118 miljoen euro in 2026. De wearables trekken vooral aandacht binnen de gezondheidssector. Daar wordt de technologie bijvoorbeeld ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Zo onderzoekt het UMC Utrecht of een smartwatch corona kan opsporen.

Smartwatch-experiment

Prof. dr. Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC Utrecht, leidt dit onderzoek. Bij het zogenaamde COVID-RED-experiment dragen deelnemers een smartwatch om hun pols die nauwkeurige metingen uitvoert. Het doel van het project is COVID-19 vroegtijdig detecteren en monitoren bij algemene en risicogroepen. Met het onderzoek hoopt Grobbee verdere verspreiding van het virus en mogelijke opvolgers in te dammen. COVID-RED is een samenwerking van negen internationale partners, maar vindt voornamelijk in Nederland plaats.

Kwalitatieve metingen

De sensoren van de armband meten meerdere gegevens: huidtemperatuur, hartslag, ademhalingsfrequentie en doorbloeding van de huid. Ook berekent de wearable een aantal afgeleide maten, zoals slaapduur en -intensiteit. Het team van Grobbee gebruikt hiervoor de al bestaande Ava-armband: een apparaat dat normaal gesproken alleen door vrouwen wordt gedragen om de vruchtbaarheid te monitoren.

Mogelijk spoort de smartwatch corona op, maar de wearable moet niet worden beschouwd als een vervanging van een coronatest, zegt Grobbee: ‘De bevestiging dat er sprake is van covid, zal uiteindelijk echt met een PCR-test moeten gebeuren.’ Het is vooral de bedoeling dat het horloge gaat aanraden om een test te doen. Maar hoe sneller de alarmbellen rinkelen, hoe beter de verspreiding van het virus kan worden beperkt. Dragers van de armband kunnen namelijk eerder in quarantaine gaan. 

Nauwkeurige metingen

Het bijzondere aan de Ava-armband zijn de nauwkeurige metingen. Grobbee: ‘Voor de oorspronkelijke toepassing werden subtiele veranderingen gemeten, waardoor de meetkwaliteit van het horloge hoog is. Ook is het aantal metingen hoog: zo’n drie miljoen per nacht.’ Voor het onderzoek ontwikkelt Grobbee nieuwe algoritmes met een covid-infectie als uitkomst. Aan de oorspronkelijke armband verandert voor de rest weinig.


© UMC Utrecht

20.000 deelnemers

Om het experiment te laten slagen, is het UMC Utrecht op zoek naar twintigduizend vrijwilligers van minimaal achttien jaar oud. Iedereen in Nederland kan zich opgeven, ook wanneer je kampt met gezondheidsproblemen. Grobbee: ‘Mensen worden niet in- of uitgesloten op basis van hun gezondheidssituatie, maar we nemen deze gegevens wel mee in de resultaten. Het is belangrijk dat we onderzoeken of de voorspelling zowel bij gezonde personen als bij mensen met een hoger gezondheidsrisico werkt.

Meten terwijl je slaapt

Deelnemers van COVID-RED krijgen de slimme armband kosteloos thuisbezorgd. Om de meting zo betrouwbaar mogelijk te maken, dragen vrijwilligers het slimme ‘horloge’ alleen ’s nachts. De kans op verstoring door activiteiten als wandelen of praten is dan zo laag mogelijk. Wanneer coronasymptomen zich voordoen, beantwoorden vrijwilligers vragen via een app. Hierin kunnen zij aangeven welke klachten ze ervaren, of ze getest zijn op corona en welke uitslag daar uit is gekomen. Ook moeten mensen eventuele ziektes of medicijngebruik melden die belangrijk kunnen zijn voor de metingen.

Op de vraag hoe er om wordt gegaan met de gegevens antwoordt Grobbee: ‘Ten eerste geven vrijwilligers van tevoren toestemming voor het gebruik van hun persoonlijke gegevens. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat persoonsgegevens worden gescheiden van de meetgegevens, zodat die niet op dezelfde plek te vinden zijn. Privacygevoelige informatie wordt daardoor beschermd. Bij de oorspronkelijke toepassing van het horloge ging het ook om privacygevoelige gegevens. Dat systeem was ook goedgekeurd.’

Hoopvol

Grobbee zegt dat de wearable in het buitenland nu al veelbelovende resultaten laat zien: ‘In Liechtenstein is er een selecte groep personen met dezelfde armband en hetzelfde protocol onderzocht. In 70% van de gevallen van symptomatische covid-infectie kan het horloge twee dagen voor het optreden van symptomen al een voorspelling doen.’

Ook benadrukt hij: ‘We voeren dit onderzoek uit in de strijd tegen COVID-19. Laten we hopen dat er zich in de toekomst geen COVID-20 tot COVID-30 ontwikkelen. Maar mocht dat wel het geval zijn, kan de wearable met aanpassingen ook voor nieuwe infecties werken.’

 

Bron: Prof. dr. Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC Utrecht, Fortunebusinessinsights.com en Strategyanalytics.com.

Reacties (16)

Ik wil misschien wel meedoen

Beste Helen,
Wat fijn dat u overweegt om u aan te melden. Er is een website ingericht over dit onderzoek. Hier kunt u meer informatie vinden, en als u dat wil, u aanmelden https://www.covid-red.eu/
Met vriendelijke groet,
Kim (ONVZ)

als ik daar niet heen hoef wil ik graag zon horloge ik heb nog al wat gezondheids klachten waar onder diabetes en spuit daar 4x per dag voor + med.

Beste Jacobine,
Wat fijn dat u overweegt om u aan te melden. Er is een speciale website ingericht over dit onderzoek. Hier kunt u meer informatie vinden over het onderzoek. Ook kunt u, als u dat wilt, u hier aanmelden https://www.covid-red.eu/
Met vriendelijke groet,
Kim (ONVZ)

Belangrijk, wil wel meedoen. Heb vaat problemen en copd.

Beste Tonneke,
Wat fijn dat u zich wilt aanmelden! U kunt dit doen op de site die speciaal voor dit onderzoek is ingericht: https://www.covid-red.eu/ Hier vindt u ook nog wat meer informatie. Ik wens u veel succes!
Met vriendelijke groet,
Kim (ONVZ)

Ja ik wil wel meedoen.

Beste Martha,
Wat fijn dat u zich wilt aanmelden! U kunt dit doen op de site die speciaal voor dit onderzoek is ingericht: https://www.covid-red.eu/ Hier vindt u ook nog wat meer informatie. Ik wens u veel succes!
Met vriendelijke groet,
Kim (ONVZ)

Hierbij meld ik mij aan voor het Covid-Red-experiment.
Loes Kooij Versluis
Geboren24-06-1952
Noordzeestraat 215
1784BP Den Helder
Tel: 0610502910

Beste Loes,
Wat fijn dat u zich wilt aanmelden! U kunt dit doen op de site die speciaal voor dit onderzoek is ingericht: https://www.covid-red.eu/ Hier vindt u ook nog wat meer informatie. Ik wens u veel succes!
Met vriendelijke groet,
Kim (ONVZ)

Heeft dit nut als je al bent gevaccineerd?

Ja hoor? Ik doe zelf sinds 2 dagen mee aan het onderzoek. Ben dinsdag gevaccineerd.

Ik doe al een poosje mee, 29-4 gevaccineerd en vanochtend 7.5 gaf de app aan dat er suggestieve veranderingen in mijn gegevens en moet overwegen me te laten testen..

Wat was de uitslag,kreeg vandaag ook zo bericht en doe ook al een tijdje mee

Kun je het smartbandje na het einde van het onderzoek nog gebruiken voor je eigen metingen

Goede dag ik ben sinds gisteren er mee begonnen en ben nu al verrast hoe de uit komsten zijn moest eerst even wennen want normaal draag ik nooit een horloge maar deze vind ik wel prettig in gebruik en je voelt haast niet dat je hem draagt dus ben zeker van plan om het hele onderzoek mee te doen want ik hoor tot de risico groep vriendelijke groet cw Hakkert uit Spijkenisse zuidland

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?