Tips
Leestijd
gezondheidsapps

De coolste (gratis) gezondheidsapps: GETEST!

Beweeg ik wel voldoende? Slaap ik wel goed? We testen dé apps voor iOS en Android die beloven inzicht te bieden in je dagelijkse activiteit en je zo helpen zo gezond mogelijk te leven. Werken ze een beetje?

Beweging: MOVES

Wat is het: Moves houdt de hele dag door al je activiteiten bij – van fietsen tot rennen en autorijden – door een combinatie van sensors en gps. Als je Moves langere tijd hebt gebruikt, krijg je duidelijk inzicht in je bewegingspatroon.

Oordeel: De app ziet er mooi uit en herkent automatisch hoe je je voortbeweegt; handig! Aan het eind van elke dag krijg ik precies te zien hoe actief ik ben geweest en kan ik bepalen of daar progressie in zit. De app werkt alleen wel met gps, waardoor ’ie minstens zoveel energie vreet als ikzelf.

Energie: NRGY

Wat is het: NRGY is de eerste app die je energieniveau meet door middel van sensortechnologie. Op welk moment van de dag of week voel jij je het best? De app combineert drie innovatieve technieken: gezichtsanalyse, hartritmevariabiliteit en een alertheidstest.

Oordeel: De app werkt met drie testjes: een selfie maken om je stemming te bepalen, je hartslag wordt gemeten door je vinger op de flitser te leggen en de app test je reactievermogen met een tap-test. Leuk! ’s Middags behaal ik een score van 63%. De ochtend daarna, na een bruiloft, scoor ik 56%. Dat lijkt dus te kloppen. Eens kijken hoe ik mijn score kan verhogen met de tips die de app mij geeft.

Eten: MY FITNESS PAL

Wat is het: My Fitness Pal is ‘de snelste en meest gebruiksvriendelijke calorieënteller’; met de app houd je eenvoudig bij wat je precies eet. De app beschikt over een enorme voedseldatabase – en barcodescanner – met meer dan zes miljoen (!) producten.

Oordeel: Eerst voer ik mijn gegevens in om te berekenen wat mijn dagelijkse calorie-inname zou móeten zijn. Vervolgens houd ik gedurende de dag bij wat ik eet. En inderdaad: de app kent álle producten. Na een paar dagen heb ik al een goed inzicht in wat ik dagelijks binnenkrijg. Het kost wel wat tijd om alles bij te houden.

Slapen: SLEEP BETTER (Google Play en AppStore)

Wat is het: Sleep Better meet de bewegingen die je maakt tijdens je slaap en houdt de kwaliteit van je slaap bij. Op basis daarvan krijg je inzicht in je slaappatroon en ontvang je tips om je nachtrust te verbeteren.

Oordeel: Als zwanger proefpersoon met een gemiddelde nachtrust, ben ik benieuwd hoe mijn ‘slaapkwaliteit’ wordt beoordeeld. Voordat ik ga slapen, geef ik aan hoe mijn avond eruitzag (koffie gedronken, gesport?) en de volgende ochtend wekt de wekker van de app me en zie ik hoe ik heb geslapen: redelijk. Dat lijkt te kloppen. Maar hoe ik nu béter ga slapen, zoals de naam impliceert, vertelt de app me niet. Jammer!

Mentaal: HEADSPACE

Wat is het: Headspace is een meditatie-app met sessies van tien minuten. De app werkt met duidelijke animaties en verzekert je met tien minuten per dag van meer ruimte in je hoofd. Een mannenstem praat je (in het Engels) door de oefeningen heen.

Oordeel: De app ziet er prachtig uit, clean en simpel, en is hierdoor ook erg handig gebruik. Perfect voor beginners. En: het werkt! Na tien minuten voel ik me daadwerkelijk rustig en ontspannen. Ideaal als tranquilizer voor het slapengaan. Eens even checken met Sleep Better of ik ook beter ga slapen nu…

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?