Achtergrond
Leestijd
3 min.

De kracht van verbinding

Menselijke relaties zijn net zo essentieel voor ons welbevinden als voedsel en water. Als COVID-19 een ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel onze behoefte aan connectie met anderen.

Wij willen deel uitmaken van een (sport)team, langdurige relaties aangaan met de mensen om ons heen, iets voor elkaar doen of gewoon het leven met elkaar delen. Onlangs verscheen het boek ‘De kracht van verbinding’ van arts Vivek Murthy. “Saamhorigheid verhoogt het optimisme en de creativiteit van mensen. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze bij elkaar horen, is hun leven vreugdevoller, krachtiger en rijker”, aldus Vivek, die niet voor niets de belangrijkste adviseur was op het gebied van volksgezondheid tijdens het presidentschap van Obama.

Onderzoeker Julianne Holt-Lunstad, die gepromoveerd is in sociale psychologie gericht op de impact die onze relaties hebben op ons gedrag, doet er nog een schepje bovenop. Zij ontdekte dat de impact van het gebrek aan sociale verbinding op de levensduur gelijkstaat aan het roken van vijftien sigaretten per dag. En dat die impact groter is dan die van obesitas, bovenmatige alcoholconsumptie en gebrek aan lichaamsbeweging. Dit klinkt een te zwaar iemand die gister met vrienden in de kroeg heeft staan roken vast goed in de oren. Echter, de boodschap is zorgwekkend. Zwakke sociale verbindingen kunnen een aanzienlijk gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Eenzaamheid heeft het potentieel om ons eerder te laten sterven. De cijfers laten zien dat er werk aan de winkel is.

Uit onderzoek van het CBS in 2019 blijkt dat 9 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder sterke gevoelens van eenzaamheid ervaarde en 26 procent voelde zich enigszins eenzaam. COVID-19 zorgt voor een stijging van deze cijfers. Volgens de bovengenoemde experts is eenzaamheid geen aandoening, maar een emotionele reactie. De pijnlijkheid van het gebrek aan verbondenheid. Laten we het potentieel van verbinding inzetten om het tij te keren. Wanneer we honger en dorst hebben, gaan we eten en drinken. Het is mij volkomen duidelijk wat we de komende tijd nog meer te doen hebben. Op zoek naar verbinding!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?