Tips
De rol van zonlicht op je gezondheid

De rol van zonlicht op je gezondheid

Met de zomer voor de deur is het weer tijd om lekker veel buiten te zijn en van de zon te genieten. In dit artikel vertellen we over de rol van zonlicht op je gezondheid!

De voordelen van zonlicht

Er zijn maar weinig mensen die niet van de zon kunnen genieten. Gelukkig maar, want zonlicht is hartstikke gezond. Hieronder hebben we een aantal belangrijke voordelen van zonlicht beschreven.

 • Een bron van vitamine D
  Door zo’n 10 minuten in de zon te zitten, maak je al meer vitamine D aan dan dat je dagelijks via voeding binnenkrijgt. Vitamine D zorgt voor de opbouw van botweefsel en helpt het lichaam bij het opnemen van calcium uit eten en drinken. Ook helpt de vitamine bij de versterking van de spierfunctie en het behoud van je evenwicht.
 • Zonlicht verlaagt de bloeddruk
  Verschillende Engelse universiteiten hebben ontdekt dat zonlicht de hoeveelheid boodschappermoleculen en stikstofmonoxide in de huid en in het bloed verandert. Een gevolg hiervan is dat de bloeddruk verlaagt. Verder kunnen de bloedvaten door zonlicht minder stijf worden, wat ook goed voor de bloeddruk is. Dit is een groot voordeel van de zon, aangezien gezonde bloedvaten de kans op hartproblemen kunnen verminderen.
 • Aanmaak serotonine
  Zonlicht helpt bij de aanmaak van serotonine. Dit geluksstofje wordt in je lichaam opgeslagen en komt in sommige situaties vrij waardoor je je gelukkig voelt. Het is dus niet zo gek dat je blij wordt wanneer na een paar dagen regen eindelijk de zon gaat schijnen!
 • Zonlicht kan pijn verminderen
  Door de warmte die zonlicht met zich meebrengt, kan pijn in spieren worden verzacht. Doordat de doorbloeding positief wordt beïnvloed door de zon, kunnen spieren na inspanning beter herstellen en ontspannen. Ook als je last heb van een reumatische aandoening, kan een uurtje in de zon dus goed voor je zijn!

Een zomerse tip van Gids in Gezondheid

Door je huid teveel bloot te stellen aan de zon, kan de huid verouderen. Het is daarom goed om verantwoord te zonnen en je regelmatig in te smeren. Zo zorg je ervoor dat je van alle bovengenoemde voordelen kan profiteren en heerlijk kunt genieten deze zomer!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?