De voordelen van luiheid voor de gezondheid

De uitspraak ‘liever lui dan moe’ komt niet altijd positief over. Het wordt vaak gebruikt voor mensen die liever een stapje minder doen dan zich ergens écht voor inzetten. Luiheid is zelfs één van de zeven zonden, maar is het echt zo slecht als wordt gedacht?

Meer ontspannen en een lager stresslevel

Iemand die lui is, zal vaak de stress die een ‘normale’ dag met zich meebrengt proberen te vermijden. Het ontlopen van meerdere stressmomenten op een dag zorgt voor een algeheel lager stressniveau. Stress is slecht voor het lichaam en zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten. Als je liever wat rustiger aan doet, dan kun je de kans op het volgende verlagen: vermoeidheid en gebrek aan energie, slechte eetlust, hoofdpijn en spierpijn. Een relaxter, minder stressvol leven heeft dus als gevolg dat je jezelf niet alleen meer ontspannen voelt, maar dat je dat ook echt bent.

Hervind de juiste prikkelingen

Luiheid ontstaat meestal door het niet vinden van de juiste prikkels. Einstein schijnt zich geregeld enorm verveeld te hebben. Dit kwam doordat het dagelijkse leven hem niet van de juiste (intellectuele) prikkels voorzag. Deze ‘luiheid’ heeft hem vervolgens de ruimte gegeven om over complexere zaken na te denken. En dat heeft de wereld zoals bekend veel gebracht. Ontsnappen aan de gehaaste sleur kan je dus je prioriteiten doen bijstellen. Wie weet krijg je wel je eigen ‘Eureka-moment’!

Luiheid geneest hersencellen

De aanslag op je lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk, wordt permanent als er geen rustmomenten zijn waarop het lichaam zich kan herstellen. Luiheid is een vorm van rust waarin het lichaam zich kan herpakken. De schadelijke cortisol die door stress veroorzaakt wordt en tot geheugenverlies en hersenschade kan leiden, lost zich op en de slijtage aan het lichaam krijgt de kans om zich te herstellen! Lui zijn heeft dus z’n voordelen!

Reacties

Op zijn tijd even ontspannen en verstand op nul geeft ons energie vooral na het diner , doe zelf 2 dagen yoga a 2 uur en 2 dagen zumba a 1 uur , 6 maanden en 6 maanden in Spanje wandelen en fietsen , en genieten

Hoi Emmy, wat leuk dat je aan yoga en zumba doet voor ontspanning! Doet Ton dan met jou mee? Of doen jullie gezellig samen een mooie wandeling en fietstocht?

Tsja, de een maakt zijn/haar hoofd leeg door luiheid en de ander door te lopen of fietsen, bewegen dus. Hierover zal altijd een discrepantie blijven bestaan, hoezeer men de gehele bevolking ook aan het sporten wil krijgen. Feit is dat je lichaamscirculatie en daardoor je stofwisseling door sporten natuurlijk beter op gang komt.

Ik denk dat dat inderdaad per persoon verschillend is wmak! Wat doe jij zoal om te ontspannen?

Ik ga ontspannen in de tuin rommelen en geniet van alle bloemen, de vlinders en het gezang van de vogels.

Dat klinkt als een heerlijke manier om te ontspannen, Jan! Merk je dan ook dat je hierdoor gedurende de dag een stuk meer ontspannen bent? Groet, Amber

meditatie en tuinieren ,hobbies

Hobby’s zijn zeker een fijne manier om te ontspannen, Pachiderma. Heb je naast mediteren en tuinieren nog andere hobby’s die je helpen ontspannen? Groet, Amber

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.