Tips
2
Leestijd
4 min.
3 tips om je kinderen gezond te houden

Drie tips om je kinderen gezond te houden tijdens de winter

Een ziek kind thuis is nooit leuk. Je zoon of dochter voelt zich slecht en jouw ritme wordt er ook flink door verstoord. In de koude wintermaanden hebben virussen meer vrijheid om zich te verspreiden.

Huizen en gebouwen worden minder vaak gelucht, waardoor bacteriën zich gemakkelijk kunnen nestelen. Een kind kan op school, tijdens het spelen of op de sportvereniging dus zo een griepje of verkoudheid oplopen. Om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat je kinderen gezond blijven tijdens de winter, geven we in dit artikel drie praktische tips.

Gezondheid kinderen

Van nature heb je de drang om voor je kind te zorgen. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat jouw zoon of dochter te allen tijde gezond is. Een verkoudheid bijvoorbeeld, is zo opgelopen. Gelukkig kun je als ouder helpen de weerstand van je kinderen op peil te houden met behulp van de volgende tips:

  • Vitaminerijk en gevarieerd voedsel
    Een goed begin is het halve werk. Als je jouw kind al op jonge leeftijd in aanraking brengt met veel verschillende soorten voedsel, dan verlaag je de kans dat hij of zij iets niet lust en zo vitaminen mist. Door tijdens de winter te variëren en veel vitaminerijke gerechten te maken, verlaag je de kans dat je kind ziek wordt gedurende de periode waarin virussen zich snel verspreiden.
  • Leren over hygiëne
    Het is goed om je kinderen zo vroeg mogelijk veel te leren over hygiëne. Voed je kroost zo op dat handen wassen na het plassen normaal wordt en dat ze voedsel dat op de grond heeft gelegen niet meer eten. Ook is het goed om je kinderen bij verkoudheid te leren over hoe het virus zich eenvoudig kan verspreiden als je slecht met hygiëne omgaat. Op die manier voorkom je zelfbesmetting en een zieke broer, zus of klasgenoot.
  • Sporten en bewegen
    Klinkt misschien cliché, maar dat maakt het niet minder waar: sporten en bewegen zijn essentieel. Voor kinderen is het zo dat zij in de winter minder vaak buitenspelen dan in zomerse maanden als juli en augustus. Dat kan betekenen dat ze minder bewegen. Binnenspelen is altijd goed, maar probeer je kind te stimuleren te gaan sporten. De energie die hierbij opgewekt wordt, zal de gezondheid ten goede komen.

Een ziektevrije winter voor je kinderen

Deze tips zullen je helpen de weerstand van je kinderen op peil te houden en de winter ziektevrij door te komen. De punten van hierboven zijn eenvoudig mee te nemen in de opvoeding. Denk aan de vitamientjes, leer over hygiëne en zorg dat je kind genoeg beweegt en sport. De perfecte ingrediënten voor een gezonde en ziektevrije winter!

Reacties (2)

Niet alleen voldoende bewegen in de winter is belangrijk maar ook voldoende tijd in de buitenlucht doorbrengen. Misschien is dat laatste nog wel belangrijker.

Dat is een goede! Bedankt voor de tip :-). Groet, Inssaf

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?