Achtergrond
7
Leestijd
2 min.

Een appeltje schillen?

Is de schil van een stuk fruit een laagje boordevol gezonde stofjes of is het een ‘verpakking’ die we maar beter kunnen verwijderen?

Bij het telen van fruit worden allerlei bestrijdingsmiddelen gebruikt: fungiciden (tegen schimmel), herbiciden (tegen onkruid), insecticiden (tegen insecten), nematiciden (tegen plantparasitaire aaltjes) en rodenticiden (tegen ongedierte). Is het daarom nodig om fruit te schillen voor je het gaat eten?

Wettelijk vastgesteld minimum

Volgens het Voedingscentrum hoeft dat niet. Er kunnen wel resten van bestrijdingsmiddelen op het fruit zitten, maar daarvoor geldt een wettelijk vastgesteld maximum. De kans dat zulke resten een gevaar voor de gezondheid vormen is daardoor heel erg klein, aldus het Voedingscentrum. Overigens kunnen die bestrijdingsmiddelen doordringen in het vruchtvlees, dus ook vanuit dat oogpunt heeft schillen weinig zin. Wassen helpt evenmin: door fruit te wassen verwijder je vuil en stof, maar geen bestrijdingsmiddelen.

Gezondheidsvoordelen wegen zwaarder

De eventuele gezondheidsrisico’s van de restjes van bestrijdingsmiddelen wegen niet op tegen de gezondheidsvoordelen van het eten van fruit. De schil bevat vezels – goed voor de spijsvertering – en vitaminen. Sterker nog: het schilletje bevat andere voedingsstoffen dan de rest van de vrucht. In appels met een rode schil zitten bijvoorbeeld anthocyanen. Dat zijn antioxidanten met waarschijnlijk een positief effect op de gezondheid. Zelfs in een bananenschil blijken goede stoffen te zitten, zoals vitamine B6, B12, magnesium en kalium. Maar ja, die eet je niet zo snel op… Toch proberen? Maak van de bananenschil vegan ‘bacon’ door ’m te marineren in sojasaus en daarna krokant te bakken.

Reacties (7)

Het hele jaar door, eet ik in plaats van ontbijt een appel, met schil, al jaren lang. Een diëtiste vond dit goed.

Het hele jaar door, eet ik in plaats van ontbijt een appel, met schil, al jaren lang. Een diëtiste vond dit goed. In november wordt ik 93 jaar

Het hele jaar door, eet ik in plaats van ontbijt een appel met schil, al jaren lang. Een diëtiste vond dit goed. In november wordt ik 93 jaar

Het hele jaar door, eet ik in plaats van ontbijt een appel met schil, al jaren lang. Een diëtiste vond dit goed. In november wordt ik 93 jaar

heel begrijpelijk van die appel wij eten er nogal wat ,maar hebben ons dikwijls afgevraagd.
wat dat vergift bij ons doe.
van die bananen schil ga ik eens proberen.
leuk die nieuwsbrief.

Wat er als eerste had moeten staan: eet daarom biologisch geteeld fruit, zonder rotzooi en met schil!! En veel smaakvoller!

vergoeding voor pre scan ?

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?