Achtergrond
16
Leestijd
2 min.

Geneest gember?

Gemberthee lijkt in de horeca zo langzamerhand de opmars van muntthee te overtroeven. Omdat het lekker is natuurlijk. Maar ook omdat veel mensen denken dat gember gezond is. Of zelfs geneeskracht heeft.

Smaakmaker

Gember (Zingiber officinale) is een van de meest gebruikte smaakmakers ter wereld en heeft een eeuwenoude reputatie als natuurlijk medicijn. Van artritis tot kanker, van reuma tot menstruatiepijn, wagenziekte, diabetes, hart- en vaatziekten, migraine, ja zelfs een teveel aan buikvet zou met gember kunnen worden bestreden.

Gember tegen misselijkheid

Wetenschappers onderzoeken al jaren of die claims terecht zijn. Gember lijkt veelbelovend omdat het ingrediënten bevat die een ontstekingsremmend, antioxidatief en antibacterieel effect hebben. Biochemisch onderzoek in het lab, op cellijnen en op dieren, wijst uit dat ze preventief kunnen werken bij ziektes. Maar er zijn nog vrijwel geen studies gedaan met mensen waaruit overtuigend kon worden vastgesteld dat gember ziektes kan genezen. De enige uitzondering is misselijkheid. Dat gember daartegen helpt is inmiddels wel bewezen. Ook biedt gember wellicht hoop voor migrainepatiënten. Uit een artikel in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Cephalalgia blijkt dat gember, in combinatie met een pijnstiller, de klachten kan helpen verminderen bij acute migraine. ‘Kan helpen’, staat er voorzichtigheidshalve in het artikel.

Gember is in elk geval niet ongezond, kunnen we veilig stellen. En gemberthee is, zolang je er geen suiker of honing aan toevoegt, beter dan een glas frisdrank, wijn of bier. Gember bevat bovendien nuttige stoffen en past dus in een gezond voedingspatroon.

Door Marianne Meijerink, illustratie Medy Oberendorff

Reacties (16)

Hoe zit het met de combinatie gemberthee en bloedverdunners c.q. anti stollingsmiddelen?

Invloed van gember op bloedverdunnend middelen

Hoezo geen honing toevoegen?

Honing is pure suiker.

Een ruime kubieke centimeter gemberwortel, zelf geraspt in een kopje water, vervolgens heel even de kook erover; door een theezeefje terug in het theekopje en dan drinken. Dat is zeer rustgevend voor een aangedane, onrustige maag en idem spijsvertering. Jammer dat er naast de commerciële farma geen laboratoria zijn waar al dit soort dingen ( ook kurkuma ) eens objectief onderzocht zouden worden. U en ik als kiezer zouden van de landelijke politiek moeten eisen dat er een wending in de appreciatie van dit soort middelen gaat ontstaan.

Maar gember niet gebruiken in combinatie met bloedverdunners.

Wat is de reden dat je geen gemberthee met bloedverdunnend mag gebruiken???

is Gember gezonder kamille

Op bloedverdunners heb ik geen nadelige reactie geconcludeerd.
Wel op de bloeddruk. Gember verhoogd m.i. de bloeddruk.

waarom niet gember in combi met bloedverdunner ?

Hoi Mar, gember heeft ook een bloed verdunnende werking. Dit in combinatie met medicinale bloedverdunners is niet aan te raden, omdat gember de werking van het medicijn versterkt. Het is niet erg om een beetje gember te gebruiken in een gerecht, maar elke dag gemberthee drinken kun je beter niet doen als je zelf al bloedverdunners slikt. Groeten, Kim (ONVZ)

Dat vroeg ik mij ook af

Hoi Rietje, gember heeft ook een bloed verdunnende werking. Dit in combinatie met medicinale bloedverdunners is niet aan te raden, omdat gember de werking van het medicijn versterkt. Het is niet erg om een beetje gember te gebruiken in een gerecht, maar elke dag gemberthee drinken kun je beter niet doen als je zelf al bloedverdunners slikt. Groeten, Kim (ONVZ)

Honing is geen pure suiker en suiker is niet persé ongezond. Water ook niet. Van te veel water ga je ook dood en teveel suiker is ook ongezond. Ik heb al eens iemand het leven gered met een schepje suiker…

Mijn man neemt iedere dag een capsule gember hij is diabetes patient en zijn suiker is nog nooit zo laag geweest hij gebruikt uiteraard zijn voorgeschreven medicatie erbij.

Wij drinken iedere avond een glas gembertee, met wat kurkuma, honing, kaneel en peper. Zou goed zijn voor het immuunsysteem, gelezen in het ONVZ tijdschrift, zo’n 3 jaar geleden.
Ik slik ook een bloedverdunner 60 mgr. Is het wetenschappelijk bewezen dat dit niet goed zou zijn en waarom waarschuwen artsen daar dan niet tegen. Ik zou liever gemberthee blijven drinken en met de tablet ophouden!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?