Achtergrond
19
Leestijd
4 min.

Griep onder de loep

Elk jaar is het weer spannend: krijgen we griep of ontspringen we de dans? Waarom kunnen we eigenlijk elk jaar griep krijgen en waarom helpt de griepprik niet altijd? Jaap van Dissel, hoogleraar interne geneeskunde en hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, legt het uit.

“Het griepvirus is een virus dat gemakkelijk muteert, waardoor je niet zoveel hebt aan de weerstand die je hebt opgebouwd als je in een van de voorafgaande jaren griep hebt gehad. Bij virussen als waterpokken en mazelen ben je na het doormaken van de ziekte of vaccinatie levenslang beschermd. Die mutaties zijn ook de reden waarom er nog altijd niet één algemeen vaccin is dat tegen alle varianten van griep beschermt. Griep is gewoon onvoorspelbaar.”

Samenstelling griepprik

“Daarom ook is het moeilijk om vooraf de juiste samenstelling van de jaarlijkse griepprik te bepalen. In het voorjaar kijken experts van de Wereldgezondheidsorganisatie welke griepvirussen circuleren, met name op het zuidelijk halfrond, waar het dan winter en dus griepseizoen is. Op basis daarvan maken ze een zo goed mogelijke inschatting van de samenstelling die noodzakelijk is voor de griepprik die in het najaar in West-Europa wordt gegeven.

Soms is de inschatting heel redelijk, soms zitten de deskundigen ernaast. Zoals in de winter van 2017-2018, toen Nederland te maken kreeg met een griepepidemie die maar liefst achttien weken duurde, terwijl de gemiddelde duur negen weken is. De zogeheten B-stam die in het griepvirus zat dat toen rondwaarde, zat niet in de griepprik, waardoor het vaccin maar voor circa 45 procent bescherming bood.”

Actueel vaccin

“Niet alleen het virus zelf, ook de karakteristieken van het zaaisel dat de farmaceutische industrie gebruikt om een virus op te kweken voor vaccins, veranderen soms bij vermeerdering. Daar komt nog eens bij dat het testen, distribueren en toedienen van het vaccin al met al ruim een half jaar duurt, wat het produceren van een ‘actueel’ vaccin bemoeilijkt.”

Epidemie

“Er zijn wel maatregelen die je zelf kunt nemen om het risico op griep te beperken. Griep verspreidt zich door druppeltjes uit de luchtwegen: hou dus afstand tot hoestende en niezende mensen. Al zal dat niet meevallen op het werk, in de trein of in de supermarkt. Was ook regelmatig goed je handen en lucht liefst elke dag tien minuten je huis. Je zou het niet zeggen tijdens een epidemie, maar griep geldt niet als een erg besmettelijk virus: elk griepgeval leidt gemiddeld tot ‘maar’ anderhalf tot drie nieuwe gevallen. Bij mazelen zijn dat circa vijftien nieuwe gevallen! Dat er toch een griepgolf kan ontstaan, komt door de korte generatietijd: de nieuwe gevallen volgen elkaar snel op.”

16 feiten over griep

1. Griep is een luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door een virus. De meest voorkomende symptomen zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest.

2. Zowel het virus zelf als je eigen afweersysteem zorgt voor de pijn en lamlendigheid bij griep. Het lichaam verweert zich tegen het virus met een ontstekingsreactie, wat koorts en spierpijn veroorzaakt.

3. Het griepvirus duikt vooral in de winter op, omdat het gedijt bij lage temperaturen en droge lucht. Ook zitten mensen in de winter dichter bijeen. Verspreiding van het virus geschiedt via heel kleine druppeltjes in de lucht tijdens hoesten of niezen en indirect, via de handen.

4. De tijd tussen besmet raken en ziek worden bedraagt één tot vijf dagen. Al een dag vóór de ziekteverschijnselen ben je besmettelijk voor anderen. Vanaf het begin van de symptomen zijn mensen drie tot vijf dagen besmettelijk.

5. Het aantal griepgevallen neemt af naarmate de leeftijd toeneemt. Volgens het vakblad PLOS Biology krijgen volwassenen vanaf hun dertigste gemiddeld twee keer per tien jaar griep.

6. Het enige bewezen middel tegen griep is vaccinatie (de griepprik). Het lichaam reageert op de prik door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Ook worden er lichaamscellen tegen griep geactiveerd. Krijg je toch griep, dan word je minder ernstig ziek.

7. Wordt een bovengemiddeld aantal mensen ziek, dan spreken we van een epidemie. Een pandemie is een wereldwijde epidemie.

8. In de 20e eeuw waren er ernstige pandemieën in 1918 (Spaanse griep), 1957 (Aziatische griep) en in 1968 (Hongkong-griep). In 2009 deed zich een minder ernstige pandemie voor met influenza A(H1N1) (Mexicaanse griep).

9. Veel mensen verwarren verkoudheid met griep. Symptomen van verkoudheid zijn: een loopneus, niezen, waterige ogen en keelpijn. Deze symptomen zijn beperkt tot het bovenste deel van de luchtwegen. Griep gaat gepaard met hoge koorts en spierpijn.

10. Drie nieuwe antistoffen, ontdekt door het Crucell Vaccine Institute in Leiden en het Scripps Research Institute in Californië, leiden in de toekomst mogelijk tot een universeel griepvaccin. De antistoffen zijn echter nog niet in productie genomen.

11. De meest voorkomende complicaties van griep zijn bronchitis en longontsteking. Het griepvirus maakt een schaafwondje aan de binnenzijde van de luchtwegen, iets waar bacteriën graag gebruik van maken om uit te groeien. In ernstige gevallen is ziekenhuisopname noodzakelijk.

12. Een griepprik wordt aanbevolen voor personen ouder dan 60 jaar, volwassenen en kinderen met chronische ziekten (o.a. diabetes mellitus, hart-, long- en nierziekten) en/of immuunstoornissen.

13. Ouderen en mensen met hartproblemen, een longziekte, nierziekte of suikerziekte hebben bij griep meer kans op complicaties, zoals een longontsteking.

14. Buikgriep is geen griep. Griep is een ziekte van de luchtwegen en gaat gepaard met hoesten. Buikgriep is een infectieziekte in maag en/of darmen die gepaard gaat met diarree en meestal veroorzaakt wordt door een norovirus.

15. Als tijdens een griepseizoen meerdere, verschillende griepvirusvarianten rondgaan, zoals in 2018, dan kunnen pechvogels in één winter twee keer griep krijgen.

16. Naar schatting krijgt per jaar 5 tot 10 procent van de wereldbevolking griep. Tijdens grote epidemieën kan dit oplopen tot 50 procent. In Nederland krijgen tijdens een gemiddeld griepseizoen circa een half miljoen mensen griep.

Bronnen: RIVM, NIVEL, New Scientist, volksgezondheidenzorg.info

Beeld Van Lennep

Reacties (19)

Ik heb in 2017 en 2018 ondanks deze vaccinatie griep gehad en accepteer dat niet.
De Nederlandse gemeenschap betaald veel geld om de griep te voorkomen en het resultaat is elk jaar een griepepidemie.
AVIS, een Amerikaans auto-verhuur bedrijf, had vroeger de slogan ‘We Try Harder’ en dat eisen wij ook van deze onderzoekers.

Succes.

Die mutaties zijn ook de reden waarom er nog altijd niet één algemeen vaccin is dat tegen alle varianten van griep beschermt. Griep is gewoon onvoorspelbaar.”

dit lezende en ook een aantal artsen zijn tegen griepvaccinatie. zou ik zeggen
stop met griepvaccinatie. of kan dat niet, omdat er teveel aan verdient wordt

“Bij virussen als waterpokken en mazelen ben je na het doormaken van de ziekte of vaccinatie levenslang beschermd.”
Vaccinatie biedt helemaal geen levenslange bescherming, alleen het doormaken van de ziekte doet dat. Waarom zouden er anders herhalingsprikken zijn en waarom zouden anders diegenen die gevaccineerd zijn de ziekte alsnog krijgen?
“Het enige bewezen middel tegen griep is vaccinatie (de griepprik).”
Veel onafhankelijke wetenschappers (dus niet die voor organisaties of regeringsorganen werken die sterke – commerciele – banden hebben met de farmaceutische industrie) hebben aangewezen dat de griepprik in het geheel niet werkt. Dat is ook de ervaring van talloze mensen die nooit de griep hadden totdat ze die prik kregen.
Feit: Het enige bewezen middel tegen griep is een gezonde levensstijl met goede natuurlijke voeding, genoeg slaap, veel buitenlucht en zonlicht, goede persoonlijke verhoudingen, hoogstaande voedingssupplementen (met een breed scala van de essentiële vitamines en mineralen).

Ik ben teleurgesteld dat ONVZ zich inlaat met deze propaganda vol met aannames en onwaarheden over vaccinaties als de griepprik.

Je gaat toch geen griepprik halen die nauwelijks voor 55% of nog minder de lading dekt.

Groet, Hans

Ben 88 jaar en heb nog nooit een griepprik gehaald, ben homeopathisch ingesteld en dat vind ik een fijne geneeswijze. Onze homeopathische vereniging bestaat in Nederland sinds 1887. Zij vecht voor meer erkenning waar ik volledig achtersta.

Bedankt ! Interessant.

Hierbij een reactie mijnerzijds in het niet al te lange verleden heb ik 2x een griepinjektie genomen en ben hierdoor de Hele winter in een soort constante griep onder hevig geweest.
Als de R in de maand komt neem ik een echinae force kuur , waardoor ik sinds lange tijd(dwz meer dan 10 jaar geen griep heb gekregen,
Ik ben ook niet gevoelig voor griep want in de 60e jaren was er sprake van de MAO griep , de hele straat lag plat maar ik had nergens last van.Dit wilde ik even kwijt. Frank Hameetman 06-43013888

Goedendag,
Is er ook een griepprik voor azië?

Geachte Redactie, dit is een uitstekende voorlichting. Dank!
In dit verband wilde ik U vragen tzt ook een artikel te willen plaatsen over gordelroos. Deze vraag wordt mij ingegeven omdat ik momenteel zelf gordelroos van het gelaat heb. Het komt mij voor dat er eigenlijk weinig bekend is over deze ziekte, zij het dat de aandoening met vreselijke pijn gepaard kan gaan. Google maakt eigenlijk niet veel wijzer. Met dank voor Uw overweging.

Mij is altijd verteld dat vitamine C in de winterdagen een goed middel is tegen griep.
In de winterdagen wordt bedoeld van oktober t/m april.
Mijn vrouw en ik doen dit al jaren en wij kunnen ons niet herinneren griep te hebben gehad.
Wij halen wel trouw onze griepprik.

Hoe komt het dat ik nooit griep krijg? Een keer heb ik een griepprik genomen omdat mijn echtgenoot ineen verpleeghuis lag en ik geen risico wilde nemen. Dat was de enige keer datik griep kreeg en wel zeer heftig. Drie weken lang.

“Het enige bewezen middel tegen griep is vaccinatie (de griepprik).” We geven al jaren (aanvankelijk onder druk van de farmaceutische industrie) klakkeloos een griepprik.
Bewezen dat deze echt help is dat nog nooit .Dibbelblind zou dat gedaan moeten zijn .Waar staat dat?
Recent hoorde ik (gepensioneerd huisarts)van mijn huisarts dat er dit jaar wel nav de vaccinatie heel veel mensen ernstig ziek zijn geweest.Hij en een longarts vroegen zich af of dat door de vaccinatie kwam.
Toen ik huisarts was heb ik menigmaal met eenlongarts dezelfde discussie gehad .
Wordt men ernstiger ziek na vaccinatie????
Dat is nog nooit onderzocht .Aan al de ernstige griepzieken zou men bij opname moeten vragen: ” gevaccineerd of niet”
Het nut van een griepvaccinatie is nog steeds omstreden en nooit keihard bewezen

Ik was bij vrienden en heb mij pillen niet ingenomen

22 maart was ik bij vrienden en heb ik niet mijn pillen ingenomen.

vandaag heb ik mijn pillen wel ingenomen

Leuk te horen, dat de griepprik niet altijd helpt, terwijl tot nog toe steeds gesuggereerd is, dat dat wel zo zou zijn. Geeft me eigenlijk een beetje belazerd gevoel.
Hoe groot is de effectiviteit van de griepvaccinatiecampagne dan wel ?
Bent u bekend met alternatieven ?
Zo ja, waarom vermeldt u die niet ?
Zo nee, hoe komt het, dat u zo beperkt geïnformeerd bent ? En desondanks zo vergaand maatregelen neemt in uw beleid ?
Hoe groot is het rendement daarvan ?

reclame voor de farmaceutische industrie

Uit de reacties en andere info maak ik op dat de griepprik totale onzin is wat ook nog eens weggegooid geld is. ZONDE!

U zegt dat het vaccinatie voor griep een bewezen middel is. Ik neem aan dat er dan ook wetenschappelijke vergelijkingsonderzoeken zijn gedaan tussen groepen die wel- en die niet geprikt hebben. In deze vergelijkingen moet dan ook duidelijk blijken dat prikkers veel minder ziek worden dan niet-prikkers. Vooral als de inschatting van de samenstelling juist was.
Graag zie ik een link tegemoet waar dit bewijs uit blijkt.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?