Interview
10
Leestijd

Hoe gevaarlijk is de lentezon?

Zodra het voorjaar aanbreekt genieten we met z’n allen van de zon op het terras, strand of in de tuin. Maar hoe gevaarlijk is die lentezon eigenlijk? We vroegen het Menno Gaastra, dermatoloog bij Centrum Oosterwal, Noordwest Ziekenhuisgroep en Huid Medisch Centrum.

“Heel goed dat jullie daar even bij stilstaan”, antwoordt Menno. “Want hoewel de zon in het voorjaar nog niet op volle kracht is, kan hij al wel degelijk huidschade aanrichten. Onze huid is in de winter dunner en droger geworden omdat we weinig zonlicht hebben gehad. Juist daarom heeft de lentezon een behoorlijke impact op onze huid.”

Zonlicht zorgt voor vermindering van je afweersysteem. “Ons lichaam moet de hele dag vechten tegen de boze buitenwereld en zich weren tegen aanvallen van buitenaf. Zonlicht is zo’n aanval en daar reageert het lichaam direct op. Bij zonverbranding zie je de huid roder en dikker worden en je bloedvaten gaan meteen aan de slag. Ze verwijden zich en werken hard om de huid te herstellen. Vaak is dan het kwaad al geschied.”

Mythe

Men heeft lang gedacht dat zonverbranding het grote gevaar was. Maar de grootste boosdoener is de hoeveelheid zon die de huid te verduren krijgt. “Natuurlijk is zonverbranding gevaarlijk, maar wat veel mensen niet weten is dat alle zon die je in je leven hebt gehad opgeslagen ligt in het geheugen van je huid. Het aantal uren dat je in de zon doorbrengt is een optelsom, dus ook het lentezonnetje dat je op het terrasje pakt.”

Omdat we ons graag blootstellen aan de warmte van de zon, zorgt dat juist voor het grote gevaar. Een beetje zon is lekker, begrijpt Menno: “We worden er vrolijk van en zon is ook goed voor de aanmaak van vitamine D. Maar die is met 15 minuten daglicht op de rug van de hand al aangemaakt.”

 

 

“Je verbrandt minder snel met een bruinere huid, maar de meeste mensen in Nederland zijn geboren met een lichte tot zeer lichte huid. Twee eeuwen geleden werden er wat Engelsen met hun bleke huid geëxporteerd naar Australië en 200 jaar later is hun huidtype niet veranderd. Daar gaat wel wat evolutie overheen”, grapt Menno. “Maar het serieuze feit is dat huidkanker in Australië gewoon een volksziekte is.”

Huidkanker

Ook in Nederland liegen de cijfers er niet om: 1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker. Huidkanker is daarmee een van de meest voorkomende soorten kanker. “Zonlicht bestaat uit UV-A en UV-B straling. UV-B, met de B van brand, zorgt voor de verbranding. Maar onderschat UV-A vooral niet. UV-A bestaat uit lange lichtgolven en zorgt juist voor het ontstaan van melanomen.” Een melanoom is meestal te herkennen aan het plotseling verschijnen van een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op de huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin nog op een moedervlek. Het is de snelst groeiende vorm van kanker in Nederland.” Daarom is het gebruik van de zonnebank ook gevaarlijk. “Daar komt ook UV-A licht bij vrij. Meestal met een zonnekracht die doet denken aan een hete Mediterrane zomerse dag.”

Eeuwige jeugd

“We willen allemaal graag voor altijd jong blijven ogen, maar te veel zonlicht zorgt voor een snellere veroudering van de huid. En met die veroudering verschijnen de rimpels die we nou eenmaal niet graag zien. Dus: wapen je tegen de zon! Zet een hoofddeksel op tijdens dat drankje op het terras en smeer je in met een zonnebrandcrème. En wees niet te zuinig: de dikte van de zonnebrandlaag op je huid is belangrijker dan de hoogte van de factor. Factor 30 beschermt voor zo’n 96%, terwijl factor 50 97% bescherming biedt. Het verschil is dus maar 1%. Zowel bij factor 30 als 50 kun je niet de hele dag doen met één dun laagje, maar dien je goed en regelmatig te smeren.”

Ook als je gaat wandelen, fietsen of varen op een bewolkte dag is smeren met een hoge factor ten zeerste aanbevolen. En dagcrèmes met een UV-filter zijn geen overbodige luxe. Naast smeren is het belangrijkste advies: “Ga niet tijdens de heetste uren van de dag zonnebaden, maar zoek de zon vroeg in de ochtend of laat in de middag op. Vermijd de uren waarop de zon het felste brandt of beperk de tijd tot een kort moment en zoek daarna de schaduw op. En blijf smeren, want ook in de schaduw bereikt de straling je huid.”

Reacties (10)

Ondanks een vrij donkere huid toch een melanoom op mijn rug gekregen en intussen verwijderd . Dus goed smeren en niet te lang in de zon blijven

Beta-Caroteen werkt ook, je verbrand zelfs niet

Welke vom van caroteen?

Maar Beta-caroteen biedt geen enkele bescherming tegen huidkanker. De meeste 60+ hebben het opgebouwd tijdens hun jeugdjaren. Smeersels waren onbekend, alleen die waar je sneller bruin van zou worden zoals oliën. Dat verbranden kon leiden tot…was onbekend. Helaas, daar plukken we nu de “vruchten” van.

wat verstandig dat U er nogmaals op terug komt ons allen te
waarschuwen, want wij zijn zonaanbidders van oudsher.

Als voedingskundige en gezondheidscoach, met 45 jaar ervaring, ben ik van mening dat huidkanker niet zozeer door blootstelling aan de zon wordt veroorzaakt, maar een immuun-reactie van een lichaam dat niet vitaal en gezond is.

Er is niet voor niets een verbinding tussen het woord zon en gezond, er wordt een hoop sprookjes verkocht door sunblocker producenten, die zonnecremes aanbieden met factor…. tot in onzinnige getallen die niets, maar dan ook niets aan effect tonen wat bescherming tegen UV straling betreft. Het feit dat in Amerika een advies aan de bevolking wordt gegeven om altijd een zonnebril te dragen in de zon en slechts een minimum aan tijd in de open lucht door te brengen, als de zon schijnt, verklaart volgens mij het hoog aantal ziektegevallen, ook mentaal.

Er is niets mis met in de zon zitten, het is simpelweg zaak om ons gezond verstand te gebruiken. Er zijn natuurlijke zonnebrand cremes die niet de schadelijke ingredienten bevatten die in chemische producten zitten. De huid, zoals U weet als dermatoloog, absorbeert de stoffen die op de huid zijn aangebracht en daar blijven zitten.

In plaats van hun baby korte tijd aan de zon bloot te stellen, zoals in de kinderwagen bijv. zie ik jonge gezinnen met hun baby naakt in de zon, volledig ingesmeerd met een witte laag zonnecreme. Want het moet allemaal snel en de baby moet aan het eind van de dag inslapen met een garantie voor ‘t leven.

Ik ben sarcastisch nu, maar gezond verstand is vaak ver te zoeken in jonge gezinnen die alleen verstand hebben van consumeren en alles krijgen wat ze willen.

Mijn gevoel is steeds geweest dat al die crèmes niet gezond zijn en misschien zelfs nog wel gevaarlijker dan de zon zelf. Ik zon dus regelmatig zonder crèmes. Voor een deel vind ik dit terug in het verhaal van Marian B. Haar stelling is dat als we o.a. door goede voeding een goede gezondheid hebben, we veel weerbaarder zijn voor de invloed van de zon. Ik ben benieuwd wat Menno Gaastra hier van vindt. Ik denk dat hij het volledig oneens is met Marian.

Ik kan mij goed voorstellen dat een medisch specialist het niet eens is met wat beweerd wordt. De termen voedingsdeskundige en gezondheidscoach zijn in het geheel niet beschermd en iedereen die n cursus gevolgd heeft en zelfs dat niet…kan zich zo noemen.
De leidraden door de dermatoloog gegeven staan wel dergelijk wereldlijk onomstotelijk vast en het lijkt mij gevaarlijk en onverstandig om te gaan beweren dat een overmaat aan zonstraling niet de oorzaak is van huidkanker.
Bovendien wordt er verwezen dat je eigenlijk een lichaam hebt dat niet vitaal en gezond is en dat……je daarom huidkanker krijgt.
Probeer dat dan aan de Australiërs verkondigen…ze zullen er waarschijnlijk oprecht van van deze mening gaan opkijken.

En Menno? (Zie boven)
Wel of geen zonnebrand?
En zo ja welke is veilig?

Ik vind het zo lastig om goede dagcrème te vinden voor mijzelf.. tips??

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?