Interview
13
Leestijd
3 min.

Hoe verlaag je het risico op hart- en vaatziekten?

Dagelijks overlijden er gemiddeld honderd mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, door een te hoge bloeddruk, bloedsuikerspiegel of cholesterolgehalte. Het verraderlijke is dat deze oorzaken niet gepaard gaan met duidelijke symptomen. Hoe herken je hart- en vaatziekten en wat kun je doen om het risico te verlagen? We spraken hierover met cardioloog Leonard Hofstra.

‘Hart- en vaatziekten’ is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen. Vaak voorkomende ziektes zijn beroertes, hartinfarcten en een slechte doorbloeding van de benen. De belangrijkste oorzaak voor hart- en vaatziekten is aderverkalking, waardoor kransslagaderen en de halsslagader dichtslibben. Aderverkalking kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct en vervolgens tot hartfalen.

Symptomen

Hart- en vaatziekten kunnen onverwachts toeslaan. Soms is een klacht makkelijk te herkennen, zoals een aanhoudende, drukkende pijn op de borst. Vaak is er dan sprake van een verstopt of vernauwd bloedvat, waardoor het hart harder moet werken. Maar de helft van alle hartinfarcten ontstaat zonder dat mensen daar van tevoren duidelijke symptomen bij ervaren. Zij ervaren bijvoorbeeld symptomen als: misselijkheid, kortademigheid of extreme vermoeidheid. 

Wachten op klachten is een slechte strategie, zegt cardioloog Leonard Hofstra: ‘Een groot deel van de beroertes komt zonder TIA (tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen, red.) voor. Vaak kan een hartinfarct of beroerte de eerste klacht zijn.’

Risicofactoren

Factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten, zijn onder andere: roken, stress, een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht en een verhoogd cholesterolgehalte. Ook suikerziekte, alcohol, reuma, zwangerschapsvergiftiging en de menopauze zijn van invloed. Zelfs erfelijke aanleg speelt een rol. In sommige families treedt aderverkalking relatief vaak op. Wanneer hart- en vaatziekten binnen de familie veel voorkomen is een zogenaamd erfelijkheidsonderzoek aan te raden.

Vrouwen versus mannen

Hart- en vaatziekten treden bij vrouwen over het algemeen anders op dan bij mannen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mannen. Hofstra: ‘Vrouwen hebben steeds meer leefgewoontes van mannen aangenomen. Ze zijn meer gaan roken en werken. Meer werken in combinatie met het huishouden doen, levert meer stress op.’

Ook zijn de symptomen bij vrouwen minder duidelijk dan bij mannen. Klachten worden bij vrouwen anders gepresenteerd en treden soms simultaan op met overgangsklachten. Voor een huisarts of cardioloog is het lastig om die klachten van elkaar te onderscheiden. Wel lijkt de aandacht voor hart- en vaatziekten bij de vrouw te groeien. Hofstra prijst de groeiende bewustwording: ‘In het cardiologiecentrum in Utrecht is er een speciaal spreekuur voor vrouwen geïntroduceerd. Dat geeft blijk van een enorme inhaalslag qua zorg voor het hart van de vrouw.’

Zelf verantwoordelijk

Wat kun je doen om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen? Volgens Hofstra is een gezonde leefstijl cruciaal: ‘90% van de kans op het krijgen van een hartinfarct heeft te maken met een ongezonde manier van leven. Probeer daarom genoeg te bewegen, minder te roken en zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt.’ Hofstra stipt vooral het belang van groente en fruit aan: ‘Voor elke Nederlander betekent ‘’gezond eten’’ iets anders, maar over groente en fruit is geen discussie mogelijk. Daar kun je niet genoeg van nemen.’ Volgens de cardioloog kunnen we vooral onszelf aanwijzen als oorzaak: ‘Wij zijn de grootste vijand van ons hart.’

Hofstra maakt zich sinds de start van de coronacrisis zorgen, maar is tegelijkertijd positief gestemd: ‘Door het thuiswerken is het juist makkelijker om meer te bewegen. Maak tijdens digitale meetings een wandeling in de natuur of loop een blokje om. Durf patronen te doorbreken.’ Wel hoopt hij dat mensen zichzelf op gezondheidsvlak beter in de gaten gaan houden. Zeker nu uit cijfers blijkt dat mensen met overgewicht meer risico lopen bij het coronavirus en relatief vaak op de intensive care belanden: ‘Hopelijk kan die constatering een stimulans zijn.’

 

Bron: Leonard Hofstra, cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland, Hartstichting.nl en Hartkliniek.com.

Reacties (13)

Recent weer een familie lid overleden aan het hart
Overweeg een öre scan

Nu door de Corona kan ik helaas niet aan het werk vandaar dit artikel gelezen en vind het wel interessant. Er mogen wel een paar kilo af en probeer er wat mee te doen. Zoals meer wandelen en gezonder eten. Misschien stimuleert dit boek wel extra.

Als gespecialiseerd verpleegkundige in preventie en overgang houd ik mij dagelijks bezig met gezondheid. Mijn missie is om vanuit een gezonde leefstijl te werken aan behoud of verbetering van alledaagse gezondheid. Daar hoort o.a. de zorg voor ons mooie hart ook bij.
Wie wil nu niet gezond oud worden? Wie wil als het kan liever geen medicatie? Dan is er werk aan de winkel!

Helaas zelf op 45 jarige leeftijd getroffen door hartfalen, net als destijds mijn moeder (ook 45) en vader (47). Gelukkig heb ik het wel overleefd.

Heeeel graag zou ik het boek winnen omdat vernieuwde inzichten leiden tot het voorkomen van nog veel meer onnodig leed. Mijn moeder en haar 3 broers overleden alle binnen een half jaar aan hart gerelateerde klachten in de leeftijd van 58 tot 65 jaar

Ik zou het boek graag winnen. Sinds eeb half jaar bezig met nieuwe leefstijl (gbp oa nav van mijn slechte gezondheid) en hart en vaatziekte komen in de familie voor.

Uit het boek kan ik waarschijnlijk veel “bij”leren of bevestigen wat ik al weet

Ik wil graag dit boek omdat ik vijf weken terug een hartaanval gehad heb, ondanks mijn, zeer, gezonde leefstijl. Ik wil nog beter en meer preventief leven om een tweede keer te voorkomen. Ook om goede tips aan familie en vrienden door te geven.

Vorige week te horen gekregen dat ik vernauwingen heb bij de nieren hier wil ik graag meer van weten .

Mijn vader overleed in 1995 zeer plots aan accuut hartfalen toen hij 54 jaar was. Ik word dit jaar 52, doe mijn best om zo goed en gezond mogelijk te leven. Ik hoop ouder te kunnen worden dan mijn vader. Het valt niet altijd mee met de chronische ziekte die ik heb om balans te vinden in lijf en hoofd, dit zorgt soms voor onnodige stress. Ik denk dat dit boek een bijdrage zou kunnen geven om het nog beter te doen en hoop daarom dat ik een kans maak dit boek te winnen.

Ik heb een bypass gehad van 3 omleidingen en aderverkalking in mijn halsslagader en daar maak ik mij wel zorgen om graag zou ik meer willen weten wat ik nog meer kan doen om het te beperken

Ben altijd geïnteresseerd in deze boeken kan ik zeker iets van leren ondanks m,n leeftijd 72 jaar

Ik heb vorig jaar een hartinfarct gehad, terwijl ik dacht gezond te eten, gezond leven: sporten, niet meer drinken. Gelukkig ben ik er goed van hersteld na het dotteren en plaatsen van stent.
Wil wel eens meer weten over gevolgen van erfelijke factoren, stress en onregelmatig werken..

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?