Interview
21
Leestijd
4 min.

Koppie erbij: zo houd je je hersenen topfit

Zeker in coronatijd, maar eigenlijk altijd, is het belangrijk om je hersenen in topconditie te houden. Onze hersenen zijn namelijk een complex en belangrijk orgaan. Gaat er iets mis, dan kan het ook goed misgaan. Daarom: 5 praktische tips voor een gezond brein.

Tip 1: Daag je hersenen uit 

Volgens Koko Beers, neurobioloog en woordvoerder bij de Hersenstichting, is het belangrijk om je hersen te blijven uitdagen. Ze vertelt op de website van de stichting: ‘Probeer elke dag nieuwe activiteiten te vinden die een beetje buiten je comfortzone liggen. Ga de uitdaging aan in je werk en in het dagelijks leven. Maak bijvoorbeeld een ingewikkelde hersenkraker, leer een nieuwe taal of luister een podcast waar je iets van leert. Door die mentale uitdaging vertraag je, op latere leeftijd, de eerste symptomen van geheugenverlies door ouderdom of een hersenaandoening.’ Hallo woordzoeker!

Tip 2: Beweeg! Maar wel matig intensief

Kom uit die luie stoel en beweeg! Dat is de boodschap van neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder in deze video. Volgens hem is het belangrijk voor je denkvermogen, oftewel je cognitieve functies, om regelmatig te bewegen. Onder cognitieve functies verstaan we onder meer het geheugen en concentratievermogen. Volgens Scherder is het niet nodig om nu als een gek intensief te gaan sporten. Matig intensief is het beste: dagelijks een blokje om, traplopen, fietsen in de stad of een half uurtje tuinieren. Daarmee stimuleer je al de doorbloeding van je hersenen, verbeter je de communicatie tussen de hersencellen en zorg je voor een positief effect op de hersenontwikkeling. 

Tip 3: Eet je brein gezond 

Wist je dat van elke hap eten die we doorslikken, liefst 20 procent van de binnengekregen energie naar onze hersenen gaat? Wat we eten, is dus van grote invloed op de gezondheid van onze hersenen. Maar wat moet je dan precies eten voor een gezond brein? Volgens de Hersenstichting bestaat een hersenvriendelijk menu uit voldoende vitamines, mineralen en Omega 3-vetzuren; groenten, fruit, volkorenproducten, olijfolie en vette vis zoals makreel, haring en zalm. Deze voedingsstoffen zorgen voor goede en snelle communicatie tussen de zenuwcellen in je hersenen. Wanneer je te weinig van deze stoffen binnenkrijgt, kan dat leiden tot vergeetachtigheid of minder concentratie.

Tip 4: Spoel je hersenen schoon met een goede nachtrust 

Onderzoekers kunnen er niet omheen: slaap is belangrijk voor goed functionerende hersenen. Daarbij gaat het niet alleen over hoe lang je slaapt, maar ook over de kwaliteit van je slaap. Want tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Ze moeten de kans krijgen om zichzelf te reinigen en te reorganiseren. Zo onthoud je wat je overdag leert en kun je emoties en prikkels beter verwerken. Maar wat kun je doen voor een goede nachtrust? Houd regelmaat aan (ga op een vaste tijd naar bed en word op een vaste tijd wakker), zorg voor een schermvrije slaapkamer (zo associëren je hersenen de kamer met slapen) en ontspan voldoende (lees een boek of mediteer). 

Tip 5: Las elke dag een muziekuurtje in 

Heb je wel eens gehoord dat mensen met dementie weer bepaalde herinneringen krijgen als ze naar een nummer van vroeger luisteren? Dat klopt. Muziek luisteren heeft een positieve invloed op de hersenen. En niet alleen op de cognitieve vermogens van mensen met dementie. Muziek ontspant, zorgt voor een lagere bloeddruk en vermindert stress. Muziek wordt zelfs ingezet bij de behandeling van slapeloosheid en depressie. Reden genoeg om dagelijks een muziekuurtje in te lassen. Ontspannen nummers om in slaap te vallen of juist een beetje uptempo, zodat je gelijk die matig intensieve beweging meepakt! Nog beter is om zelf muziek maken, dan vindt er motorische-, visuele- én auditieve actie plaats in de hersenen. Braintraining ten top!

Reacties (21)

In 2005 ging ik met pensioen, vanaf die datum nam ik mij voor dat sporten en bewegen een groot deel van mij tijd zou innemen,
elke dag fiets ik op de hometrainer ruim een half uur, en dat maak ik af met 20 minuten alle spieren oprekken of even belasten.
in de middag vind ik een wandeling van ruim een uur ook heel ontspannen
eten vers gekookt en altijd op regelmatige tijden, vaste tijd naar bed, en ik heb gelukkig ook een gezonde slaap
al met al blijf ik fit, en zie er ook zo uit ( zeggen de mensen waar ik mee omga)
ik ben 78 jaar en heb afgelopen jaar, mijn huis helemaal geschilderd aan de buitenkant en nu dus de binnenkant.
ik voel mij heerlijk in mijn vel, en dus gewoon een aanrader voor iedereen. GEWOON DOEN !!!!!

Wat een enige foto!!
Goede en prettig leesbare informatie

Goed verhaal!. Zo leef ik al bijna 82 jaar. Altijd licht getraind haast elke dag : 35 minuten is voldoende. Nooit overgeslagen. Eenmaal per dag een kwartier thuis gerichte oefeningen Ik blijf mijn baan behouden tot mijn overlijden. Ik heb vanaf mijn 26 ste jaar altijd goede studies gedaan. Over 2 jaar afstuderen, Spaans. Een of tweemaal een rustmoment per dag is belangrijk of een tukje van 10 minuten in een stoel. Ik ben nooit ziek geweest. Enkel bijna 10 jaar geleden een melanoom snel laten verwijderen
Altijd leven met een goede instelling en vooruitzichten creëeren. Je moet je altijd ergens op verheugen.
Speel altijd tweemaal per week 9 holes golf , loop soms routes van gemiddeld 4 km en doe in de stad alles op de fiets.
Ik ken veel mensen en veel mensen kennen mij.
Ik merk het ouder worden ( nog) niet. Kan altijd (nog) op namen komen.

Bovenstaand

De ONVZ zou dit advies kunnen stimuleren door de ziektekostenpremie afhankelijk te maken van leefstijl, zoals gezond eten, niet roken, niet drinken, geen overgewicht.

In wezen ben ik het met Cornelis eens maar de grote vraag is natuurlijk : Hoe meet je dat en wie kan zo’n meting objectief genoeg verrichten ?

dank u voor deze informatie.
ik heb , de laatste jaren, tijdens het slapen, voortdurend, zachtjes, op het nachtkastje naast mij, de radio , op 1 ( praatprogramma s ) aanstaan. soms word ik er wakker van . het lijkt soms ook alsof ik in mijn slaap meeluister. ( ik wordt wakker als er heftige gesprekken plaatsvinden ) als ik hem uitzet, kan ik de slaap moeilijk vatten. ik begin te piekeren. als-ie weer aanstaat, zachtjes, slaap ik weer in. als ik s ochtends opsta, ben ik redelijk uitgeslapen. ik slaap langdurig. is dit alles o.k. ?

Leuk deze tips. Maar wanneer houden we eens op met dat eeuwige wijzen naar discutabele onderzoeken over schermen als het grote kwaad. Er is geen eensgezind standpunt over de schadelijkheid van schermen om in slaap te komen. Traditioneel vallen veel mensen in slaap voor de TV bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er nachtrustfilters op telefoons, tablets, etc. Het gaat om het leren managen van prikkels. Lees rustig je boek op je smartphone maar zet wel de notificaties van je apps e.d. uit! Het is 2020 mensen!

Gewoon de telefoon uitzetten in de nacht kan ook..

Wij doen alles, behalve heet halve uurtje al die dingen doen die genoemd worden als we met vacantie zijn. THuis doen we elke dag 40 minuten fietsen op de hometrainer.
Verder zijn we griezelig bezeten van gezond eten, heel weinig of bijna geen rood vlees, waar we dol op waren. Gezonde kip, vis één of twee maal per week, zalm. Geen kabeljauw, wat een saaie vis is dat! We houden van kruiden en specerijen en rijst maar eten geen bruine rijst, niet lekker. Wel eten we alleen gezond brood van de bakker, ook spelt afgewisseld met brood met van alles en nog wat erin, alleen van de bakker. Groente elke dag minstens 250 gram per persoon en zeker 150 gram rauwe groente. Eveneens zeker twee keer per dag 150 gram fruit. Op dit moment zalige druiven in Z. Frankrijk. Vijgen. En de gewoonlijke sinaasappel en een halve banaan in de morgen bij het ontbijt, bij de magere yoghurt (125 gram) en havermout, wheatgerms (?) en lijnzaad, bij elkaar 60 gram, met magere melk en 10 gram honing. Thee in de morgen en twee maal per dag een espresso met een Italiaanse espressopot. De dietiste vond dat we perfect eten. Mijn defect…. zo nu en dan een froufroutje, stukje chocolade (25 gram) en als ik me depressief voel een hele hand drop (vierkant met een kruis, een beetje mint achtig). Met de COVID 19 situatie voel ik me onzeker, belaagd, verlaten door artsen en het gebrek aan een vaccin.

Mijn hele leven luister ik uren per dag naar klassieke muziek. En ging naar concerten en musea. De concerten zijn verminderd en niet veilig op dit moment. Omdat meer geld wordt besteed aan voetbal dan aan klassieke muziek zal binnenkort alles failliet gaan, schandelijk voor een land zo rijk als Nederland met een vorstenhuis wat zo veel miljoenen per jaar kost!
Verder houd ik maar op met zeggen wat ik denk, wat het wordt langdradig!
Ik lees in verschillende talen (voornamelijk Frans) en mijn man leest meer in het Engels. We woonden 33 jaar in een Frans talig land (Ivoorkust) en ik woonde in Italie voor ik trouwde met mijn Italiaanse man. We spreken met elkaar Italiaans, Frans en Engels Ik schrijf brieven in Frans, Italiaans en Engels, en hoop dat ook dat goed voor mijn hersens is. Ik heb weinig geduld voor alles wat online moet tegenwoordig, en houd mijn hart vast voor de toekomst, als niets meer “normaal” zal zijn, alleen maar online..
Ik wens ONVZ veel sterkte in deze moeilijke tijden!☹☹

Zo eenvoudig, maar zo waar. Fijn om eraan herinnert te worden.

Zo blijf je fit

Charlotte Labee, Brain Balance en Brain Food
Heeft 2 boeken geschreven over het brein en in balans komen daarvan.
Misschien ook iets om met jullie cliënten in een nieuwsbrief te vermelden.
Nee ik werk niet voor haar, maar ben een enthousiaste volger van haar

heel goed en ik doe mijn best begin met lopen in de ochtend ruim een uur dan ook accordeon en ik lees en beweeg de hele dag door ga vroeg in bed en sta vroeg op

Erik Scherder weet het wel,mooi verhaal om aan te houden.

Goede adviezen, kan niet vaak genoeg verteld worden !

Ik lees dit soort mededelingen graag en vind ze nuttig en uiteraard goed voor de gezondheid.
Ben dankbaar voor de goede tips daarin!
Waarvoor uiteraard mijn dank>

zinvolle adviezen om in de aandacht te houden,dank U.

De app ommetje van de hersenstichting , prof Scherder,is een goede stimulans om uit die stoel te komen!

Mijn commentaar op Tip 1 Daag je hersens uit : waarom staat het lezen van een ( goed) boek hier niet bij? Of daagt men met lezen zijn hersens niet uit?

mijn reactie wat laat maar echt tips ,die ik al veel in praktijk breng.
probeer het verder door te gegeven aan mijn huis genoten.
zeer positief .

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?