Achtergrond
Leestijd
5 min.

Last van muggen? Met deze tips blijven ze weg!

Bij de zomer denken we aan zon, zee strand… en (helaas) ook aan muggen. Naast dat het zoemgeluid je wakker houdt in de nacht, laten ze vaak iets anders achter: een jeukende, rode bult. Met deze tips kom jij de zomermaanden door zónder last van muggen.

Zo herken je een muggenbult

Er zijn wereldwijd allerlei soorten muggen, maar de boosdoener in ons land is familie van de Culicidae. Ook wel ‘de gewone steekmug’ genoemd. Wanneer een mug je steekt, blijf jij achter met een jeukende zwelling. Dit is een reactie van de huid op de plek waar de mug bloed heeft gezogen. Meestal verdwijnt de zwelling na een tijdje, maar de jeuk blijft. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, probeer zo min mogelijk te krabben! Hierdoor gaat de plek alleen maar meer jeuken. Verkoelen en eventueel ontsmetten is een beter alternatief.

Houd ze buiten

Schijnt het zonnetje buiten? Dan gaan de ramen en deuren open! De frisse lucht doet het altijd goed, maar helaas haal je de muggen hiermee ook naar binnen. Horren voor het raam of een klamboe boven je bed, helpen om ze buiten te houden. Daarnaast houden muggen (en eigenlijk alle insecten) niet van luchtstroming. De oplossing? Zet je ramen tegen elkaar open of plaats een ventilator naast je bed. Ook komen muggen vaak op stilstaand water af. Heb jij in je tuin of op je balkon een emmer water staan? Zorg dan dat je deze in de warme periode afsluit. Zo verklein je de kans op muggen.

De mug bepaalt

Heb je bloedgroep O of ben je zwanger? Dan vergroot dat de kans dat je gestoken wordt. Het is onder andere je lichaamsgeur die aantrekt. Dit heeft te maken met de unieke chemische samenstelling van het lichaam in combinatie met de stofwisseling. En dus niet zoals vaak gedacht wordt met het feit of je bloed zoet genoeg is voor de mug. De kooldioxide die je uitademt, bespeurt de mug al van zo’n 15 meter afstand. Op deze manier weet ze je te vinden en slaat ze toe. De aminozuren en eiwitten in je bloed heeft de bijtende mug vervolgens nodig om haar eitjes te laten rijpen. Ja, dat lees je goed: het is het vrouwtje dat steekt. Voldoe jij volgens de mug aan al haar eisen? Dan ben jij helaas de klos.

Verminder de prikkans

Citroen, DEET en vitamine B: ze zouden allemaal de prikkans moeten verkleinen. Het klopt dat muggen niet van citroengeur houden en je met een brandende citroenkaars muggen en andere insecten weghoudt. Echter werkt dit maar tijdelijk. Vitamine B zou je lichaamsgeur veranderen, waardoor deze minder aantrekkelijk kan worden voor een mug. Dit is niet officieel vastgelegd. Maar af en toe een vitamine B pilletje slikken kan nooit kwaad! Het stofje DEET daarentegen is wel een bewezen afstandhouder voor muggen. Dit is een agressief middel, dus gebruik dit alleen wanneer je het écht nodig denkt te hebben. Gebruik liever die klamboe boven je bed: dit werkt net zo effectief en is onschadelijk.

Zo kom je van de jeuk af

En ben je dan toch gestoken? Dan zijn er verschillende manieren om de muggensteek wat dragelijker te maken. Appelciderazijn, citroen- of limoensap en aloë vera zijn allemaal middeltjes die de steek verzachten. Dit komt door de zuren of de verkoeling in de stoffen, waardoor de jeuk vermindert. Smeer het op een watje en dep het zachtjes op de bult. Je zult gauw merken dat het werkt! Een kruisje met je nagel in de muggenbult zetten lijkt te werken, maar doet niks met de bult. Het veroorzaakt pijn en dat ervaren we simpelweg als minder vervelend dan jeuk.

Wanneer je lichaam sterk reageert op een muggensteek en er een blaasje ontstaat op de gestoken plek, kan er een blaar ontstaan. Voorkom dat er een bacterie onderhuids in het wondje nestelt en raadpleeg bij een ernstige allergische reactie altijd je huisarts. Dan voorkom je dat de mug je nóg meer ellende bezorgt.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?