Lentekriebels? In m’n neus! Alles over hooikoorts

Waar de meeste mensen dolgelukkig naar buiten huppelen bij de eerste lentedagen, blijft bijna één op de vier het liefst angstvallig binnen. Hooikoorts. Wat is het en wat kun je eraan doen? “Ik heb zelfs regenwater gedronken om van mijn klachten af te komen.”

Een mooie dag in mei met volop zon, bloeiende bloemen en een zuchtje wind; voor hooikoortspatiënten is er weinig vervelender. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor de pollen van sommige planten, grassen en bomen, waarvan er op zulke dagen miljoenen in de lucht zweven. Zodra hun ogen, neus en keel in aanraking komen met deze pollen, raken de slijmvliezen geïrriteerd. Gevolg: jeukende en tranende ogen, een verstopte of snotterende neus en niezen en hoesten alsof het hartje winter is.

Wat kun je doen om klachten te verminderen?

Last van hooikoorts? Gelukkig is er ook goed nieuws. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om klachten te verminderen.

  • Houd de pollenverwachting bij; zo geeft hooikoortsradar.nl een indicatie van de verwachte hooikoortsklachten voor de komende dagen.
  • Draag een fijne zonnebril; die zorgt ervoor dat de pollen niet met je ogen in aanraking kunnen komen.
  • Zorg voor een pollenvrije werkplek; werk je thuis? Stofzuig regelmatig en houd ramen en deuren gesloten, of zorg voor een goede hor.
  • Was je handen vaak; of beter: je hele lichaam en je kleding. Het stuifmeel zit vaak overal. Was je haar het liefst ’s avonds, als je niet meer naar buiten gaat.
  • Vaseline! Een flinke veeg vaseline rondom je neus kan pollen tegenhouden.
  • Op vakantie? Ga naar zee. Aan de kust is de concentratie stuifmeel het laagst. In Gelderland, Overijssel en Brabant het hoogst.
  • Zin om te sporten? Ga ’s ochtends of ’s avonds. En het liefst na een flinke regenbui. Zwemmen is dan ook een perfecte sport voor hooikoorts-patiënten.

“Zelfs mijn werk lijdt eronder”

De 31-jarige Willem kampt al ruim tien jaar met ernstige hooikoortsklachten. Hij is allergisch voor dertien verschillende grassen en zodra die in bloei komen, begint de ellende. “Ik krijg droge, rode ogen, een loopneus, mijn neusvlies raakt geïrriteerd, mijn gehemelte gaat jeuken en ik slaap slecht, waardoor ik vermoeid raak”, vertelt hij. “Al met al geen pretje, zeker niet op mijn werk. Aan de vermoeidheid raak je gewend, maar mijn klanten kijken toch raar op als ik mezelf met vuurrode ogen voorstel.” De piek van Willems klachten zit rond eind mei en duurt een week of vier. Hij heeft in de loop der jaren van alles geprobeerd, maar niets hielp. “Van streekhoning in mijn thee tot medical tape en lichttherapie. Ik heb zelfs regenwater gedronken. Maar het enige wat mijn klachten onderdrukt zijn medicijnen en oogdruppels van de huisarts.”

 Pillen voor pollen

Er zijn verschillende vormen van medicatie om hooikoortsklachten te verminderen, zoals cromonen en antihistaminica in de vorm van pilletjes en sprays. Wil je niet je klachten, maar de oorzaak aanpakken? Dan kan immunotherapie een oplossing zijn. Daarbij worden pollen in steeds hogere concentraties toegediend, waardoor het lichaam uiteindelijk antistoffen aanmaakt. Willem is sceptisch. “Die therapie duurt 1 tot 2 jaar en werkt lang niet bij iedereen”, besluit hij. “Daar ga ik niet aan beginnen. Ik hoop er overheen te groeien. En tot die tijd blijf ik gewoon vier weken per jaar doorbijten.”

Reacties

Laten we preventief werken en aan de slag met luchtvervuiling terugdringen. Het is hierdoor dat onze slijmvliezen sowieso al geïrriteerd raken. Bovendien versterkt de luchtvervuiling de negatieve uitwerking van pollen enz. Het lijkt een punt waar men het niet over wil/kan hebben. Als we ons / ook als zorgverzekeraar sterk maken boor aanzienlijk terugdringen luchtvervuiling, dan zullen we overall veel minder klachten/ziektes zien(denk aan luchtweg gerelateerde aandoeningen enz).
Er ligt m.i. een grote taak bij zorgverzekeraars om ook de oorzaken van in tweede instantie benodigde zorg, te bestrijden! Ook goed voor terugdringen zorgkosten

Beste Dobbe, sorry, maar dit is gewoon onzin. De pollen zijn het gevolg van het bloeien van bomen en planten en zijn zo natuurlijk als je het krijgen kunt – dat heeft niets met vervuiling te maken. Als we al ergens een menselijke oorzaak aan zouden kunnen wijzen, dan is het ons steriele stadsleven die ons immuunsysteem naar de knoppen heeft geholpen.

Het aanbrengen van Medical tape geeft direct verlichting.
Laat het aan brengen door een Fysio of een ter zake kundige sportmasseur.
Ik heb al een aantal cliënten hier mee geholpen.
Het lijkt onwerkelijk , maar het werkt.

Goed om te lezen dat medical tape helpt voor veel cliënten. Er zijn gelukkig veel alternatieven voor het verminderen van de hooikoortsklachten. En soms zijn dit inderdaad niet de meest voor de hand liggende oplossingen!

ik gebruik al.jaren de edelsteen AVENTURIJN, altijd een armbandje of steen om mijn nek. Geen last meer van hooikoorts, zonne-allergie en huismijtstof! Kost haast niets en is natuurlijk. Alleen regelmatig even schoonmaken, zie google; edelstenen ontladen en opladen. Aventurijn elke 2 weken paar minuten onder stromend water en daarna even paar uurtjes in de zon.

Welke kleur dan Janet van de Aventurijn?

Wat fijn dat je een oplossing hebt gevonden om je hooikoortsklachten tegen te gaan Janet. Effectief en duurzaam! Hoe ben je hier zo op gekomen?

Geweldig ik zal het ook proberen, fijn dat ik dit van jou kon lezen Janet.
Bedankt voor de tip.

Mijn tip: SnizTop kauwtabletten. Deze werken snel en zijn op natuurlijke basis. SniZtop geeft geen nevenverschijnselen hierdoor ook zeer fijn voor tijdens het werk, autorit of bijvoorbeeld voor kinderen.

Fijn dat SniZTop kauwtabletten zo goed voor jou en de kinderen werken Dorien! Heb je ook al eens wat tips geprobeerd uit het artikel om de klachten te verminderen?

Mijn zoon heeft erge last van hooikoorts. Sinds enige tijd gebruikt hij het ” fysio-tape” tegen hooikoorts en heeft daar goede resultaten mee. Is dat tape ook te declareren?
Zijn relatienummer is 2338515400. Kunt u mij aangeven of de kosten binnen de betreffende polis vallen?

Goed om te lezen dat de Fysio-tape tegen hooikoorts helpt voor je zoon! De tape valt echter helaas niet onder de dekking van de zorgverzekering. Mocht je hier nog vragen over hebben hoor ik het graag.

Heb jaren geleden de immuuntherapie gevolgd. Eén keer per week een injectie, afbouwend naar 1x per maand. Dat in steeds hogere concentraties. Vier jaar lang. Het heeft mijn allergie voor 3 verschillende boompollen met 2/3 teruggebracht. Ik ben blij met het resultaat.

Super dat de immuuntherapie heeft gewerkt mevrouw van Netten! Dan is die vier jaar niet voor niets geweest! Zijn er nu nog dingen die je doet om je hooikoortsklachten tegen te gaan?

Ook ik heb enorme en uitgebreide allergieën: begonnen met steeds erger wordende hooikoorts en daarna allerlei kruisallergieën. Allergoloog noemt het het “berkenpollensyndroom”.Voor mij betekent dit inmiddels helemaal geen fruit en noten meer na drie keer een anafylactische shock als gevolg van het eten van respectievelijk ananas, meloen en walnoten. Ik heb van alles geprobeerd aan medicatie en huismiddelen alsmede antroposofische geneeskunde. Geen resultaat. Daarna vier jaar lang de immunotherapie gevolgd en gedurende drie jaar had ik aanmerkelijk minder klachten, al waren ze zeker niet helemaal verdwenen. Dit jaar echter was het weer als vanouds helaas en leek het helemaal terug. Dus ook immunotherapie helpt niet afdoende, althans in mijn geval.

Ik heb al sinds jongs af aan hooikoorts, erfenis van m’n moeders oma… yeah…
Van alles heb ik geprobeerd, maar niets dat goed helpt. Vroeger spuiten gehad, de laatste tijd veel verschillende pillen en neussprays. En vorige week medical tape, maar dat zorgde er ook niet voor dat het weg was, misschien iets minder, maar dat blijft lastig te checken. Nu maar weer aan de pillen en een vernevelaar. Maar ik ga nog wel even op zoek naar die edelsteen. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Sinds ik werk met Bioresonantie therapie ben ik af van mijn koemelkallergie,van mijn
tarwe en glutenallergie als ook van mijn hooikoorts !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Een wonder? nee hoor !!! wetenschap !!!! Hoelang willen mensen dit nog negeren!!!!!

Iemand in de familie heeft flink baat bij het doorslikken van een levende pissebed. Voordat het pollenseizoen begint trekt hij de stoute schoenen weer aan en verorberd zo’n ding. Maar is verder het hele seizoen wel hooikoorts vrij.

Iemand wel eens gehoord van Halotherapie? Mijn zoon met een ernstige huisstofmijtallergie en astmaklachten knapt altijd enorm op van een uur in de zoutkamer. Helaas zijn niet alle zoutkamers in Nederland medisch gecertificeerd en wordt het nog maar door 1 zorgverzekeraar vergoed, maar daar worden hele mooie resultaten gehaald bij mensen die benauwd zijn om welke reden ook, 100 % natuurlijk.

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.