Tips
3
Leestijd

Leuk jurkje! – Ah joh, uitverkoop

Een compliment in ontvangst nemen: waarom is dat zo moeilijk? En hoe gééf je eigenlijk een goed compliment? Psycholoog Ad Bergmans legt het uit.

‘Wat zie jij er leuk uit!’ Hoe zou jij op die vraag reageren? Grote kans dat je niet gewoon vriendelijk bedankt, maar iets zegt als: ‘Jij ook zeg!’, ‘Twintig euro in de uitverkoop’, Ach, gewoon wat uit de kast getrokken’. Want een compliment dankbaar in ontvangst nemen, is voor veel mensen niet gemakkelijk. Psycholoog dr. Ad Bergsma, gespecialiseerd in positieve psychologie, vertelt hoe dat komt.

Zelfbeeld vs werkelijkheid

“Hoe je een compliment ontvangt, is grotendeels afhankelijk van hoe je over jezelf denkt”, stelt de psycholoog. “Als je jezelf aantrekkelijk vindt en iemand zegt: ‘Wat ben je mooi!’, is het heel gemakkelijk om ‘dankjewel’ te zeggen. Het compliment matcht met je zelfbeeld.” Vaak wijkt ons zelfbeeld echter af van het beeld dat anderen van ons hebben. En dat maakt een compliment krijgen ingewikkeld. Bergsma: “Bij een compliment als ‘Wat ben je mooi’ kun je dan twee dingen doen: realiseren dat je er zelf al twintig jaar naast zit en dat je je zelfbeeld moet aanpassen óf bedenken dat de ander ongelijk heeft en het compliment teniet doen of wegwuiven. Dat laatste is vaak het gemakkelijkst.”

Complimenteren kun je leren

Om het de ontvanger gemakkelijker te maken een compliment in ontvangst te nemen, zijn er ook bepaalde punten waarmee je als gever rekening kunt houden, weet de psycholoog. Drie tips om een goed compliment te geven:

1. Meen het

De belangrijkste tip: wees oprecht. Als de ontvanger in de gaten heeft dat je zomaar wat zegt of wat liefs zegt om een klus gedaan te krijgen, heeft het compliment geen enkel nut en kan het zelfs averechts werken.

2. Maak het concreet

Een compliment als ‘Wat ben je toch stipt!’ is algemener dan: ‘Wat fijn dat je precies op tijd belt’. Het laatste is gemakkelijker in ontvangst te nemen; het is immers moeilijk tegen te spreken. Hoe concreter, hoe beter verteerbaar.

3. Spreek vanuit jezelf

Maak het compliment persoonlijk door vanuit jezelf te spreken. Zeg niet: ‘Wat is dat een mooie jurk’ of ‘Wat heb je dat goed gedaan’, maar: ‘Ik vind dat je een mooie jurk aan hebt’ en: ‘Ik vind dat je dat goed hebt gedaan!’

Leuk jurkje, maar die schóenen!?

Probeer bovendien niet te pas en te onpas met complimenten te strooien. Bergsma: “Dan verliezen ze hun waarde. Aan positieve feedback heb je bovendien net zo veel als aan een compliment. Het gaat om de balans.” Die balans is goed wanneer je minimaal drie keer zoveel complimenten geeft als commentaar, blijkt uit onderzoek. “Positieve dingen vergeten we sneller dan negatieve dingen”, verklaart de psycholoog. “Ga maar na; wat onthoud jij als iemand zegt ‘Wat heb je een leuk jurkje aan, maar wat een lelijke schoenen’? Probeer voor elk negatief punt daarom drie positieve punten te noemen.”

Lijk ik dik in deze broek?

En wat is nou de beste reactie op een compliment? Op iemand die zegt: ‘Wat zie je er leuk uit in dat jurkje’? Simpel: “Wees gewoon blij!”, besluit Bergsma. “‘Dankjewel, daar ben ik blij mee’ is een mooie, adequate reactie die ook de gever een goed gevoel geeft.” Draai het in ieder geval nóóit om door te zeggen: ‘Dus je vind me lelijk in een broek?’ Bergsma: “Tenzij je nooit meer een compliment wilt krijgen, natuurlijk.”

Reacties (3)

JA,EEN MAIL DIE TOCH GELEZEN WORDT,EN DE BETROKKENHEID ONVZ/CLIENT.
ONVZ ALLES IS GOED DUIDELIJK.
IK WAARDEER DIT HEEL POSITIEF>

Niet zo handig als je hoofdartikel gestuurd wordt als de complimentendag al voorbij is

Een compliment is nooit te laat of te vroeg het is goed voor de mens.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?