Diabetespatiënten krijgen ‘slimme’ glucosemeter

Een groep van 120 diabetespatiënten krijgt een ‘slimme’ glucosemeter. De meter stuurt gegevens naar een app, waarmee de patiënt op zijn telefoon continu inzicht heeft in zijn bloedsuikerwaarde. De app is gekoppeld aan een beveiligd platform, zodat de diabetesverpleegkundige de patiënt vanuit het ziekenhuis kan begeleiden. Mediq DiaCare is het eerste programma dat diabetespatiënten feedback geeft waardoor ze zelf invloed hebben op hun gezondheid en leefstijl.

Het project waaraan 120 patiënten meedoen is een initiatief van het Slingerland Ziekenhuis, Mediq en ONVZ Zorgverzekeraar. “We zien dat patiënten gemakkelijker met vragen komen en groeien in hun zelfredzaamheid”, zegt Jolanda Geesink, diabetesverpleegkundige bij het Slingeland Ziekenhuis. “De DiaCare-app toont hen direct wat het effect van bepaald gedrag of voedsel op hun bloedglucosewaarden is. Patiënten geven aan dat ze te hoge of lage bloedglucosewaarden beter kunnen voorkomen nu ze zien waardoor die ontstaan. Dit helpt hen om beter in balans blijven. De diabetesverpleegkundige kan meer proactief handelen en een meer coachende rol vervullen, wat voor beide partijen prettiger is.”

Slimmer en effectiever zorgproces

“We zijn ook met andere ziekenhuizen in gesprek over invoering van Mediq DiaCare. Deze oplossing maakt de diabeteszorg efficiënter en effectiever door de patiënt centraal te stellen. Vanuit één omgeving hebben mensen met diabetes en hun diabetesbehandelaar inzicht in actuele informatie zoals glucosewaarden, educatie en consultvoorbereiding. Zo is er beter zicht op de diabetesregulatie en wordt zelfmanagement gestimuleerd. Het op deze manier vormgeven van zorg op maat levert niet alleen betere gezondheidsuitkomsten op, maar draagt ook bij aan het beheersbaar houden van de zorgkosten”, aldus Marco Verhofstadt, directeur Mediq Direct Diabetes.

Patiëntvriendelijkere zorg

ONVZ Zorgverzekeraar is de eerste zorgverzekeraar die Mediq DiaCare ondersteunt. “Dit is een goed voorbeeld van hoe technologie de zorg beter en vooral patiëntvriendelijker kan maken”, stelt bestuursvoorzitter Jean-Paul van Haarlem. “De impact die diabetes op iemands leven heeft is groot. Aanpassen van eetgewoontes, op vaste tijden insuline gebruiken, en vergeet ook de ritjes naar het ziekenhuis niet. Beter inzicht in de bloedsuikerwaardes geeft mensen met diabetes meer eigen regie, en zorgt voor een betere balans en gezondheid.”

Meting gezondheidsuitkomsten en effect op zorgkosten

Om de meerwaarde van dit zorgprogramma inzichtelijk te maken, meten het Slingeland Ziekenhuis en Mediq het effect op de gezondheidsuitkomsten en zorgkosten. De testgroep bij het ziekenhuis is inmiddels uitgebreid tot 120 patiënten. Zij gebruiken de app en glucosemeter, en worden gecoacht door diabetesverpleegkundigen die het DiaCare eHealth platform gebruiken. Aan de hand van hun bevindingen wordt Mediq DiaCare geoptimaliseerd en doorontwikkeld. De effectmeting wordt begeleid door onderzoeksafdeling IQ healthcare van het Radboudumc. De resultaten van dit onderzoek zijn naar verwachting eind 2017 beschikbaar.

Over diabetes

Jaarlijks horen 61.700 Nederlanders dat ze diabetes hebben en hun leven hierop moeten aanpassen. Dit betekent altijd opletten wat je eet en doet, en doen wat nodig is om je bloedsuikergehalte binnen de streefwaarden te houden.

Over Mediq DiaCare

Mediq DiaCare is een zorgprogramma waarmee mensen met diabetes samen met hun diabetesbehandelaar hun zelfmanagement verbeteren, en consulten, educatie en contactmomenten op afstand doelmatiger kunnen inzetten. Het doel: een slimmer en efficiënter zorgproces, lagere zorgkosten en betere gezondheidsuitkomsten. Het zorgprogramma is ontwikkeld voor alle mensen met diabetes en start bij ziekenhuizen die de behandeling van diabetes willen optimaliseren.

Lees meer over deze toepassing op de website van Mediq.

Reacties

Ik gebruik de meter van Freestyle Libre die ook veel meer info geeft dan het reguliere bloedprikken. Alleen worden de kosten niet vergoed maar zorgt wel voor een beter instellen van insuline gebruik en minder zorgkosten.
Jammer dat vooruitgang soms erg traag verloopt.

Bizar idd dat we dit nog steeds zelf moeten betalen terwijl de strips veel duurder zijn in het gebruik voor mensen met onregelmatige bloedsuikers en een actief leven die vaak controleren om zo goed mogelijk ingesteld te zijn. In het buitenland wordt de accucheck Libre wel vergoed in veel landen. De rapporten die de Libre genereren deel ik met mijn diabetes verpleegkundige waardoor ze me kan adviseren en ze geven me uiteraard zelf ook veel inzichten. Het is tijd dat de sensor vergoed gaat worden!!

Als diabetes 2 patient gebruik ik tabletten en hoef ik nog net geen insuline te spuiten.Wel moet ik regelmatig mijn bloedsuiker meten. Helaas krijg ik daarvoor de stripjes niet vergoed . Dit begrijp ik niet, want het gaat een verzekering toch meer kosten als ik helemaal moet spuiten en dat probeer ik nu door regelmatig zelf te controleren juist te voorkomen!.Vraag: waarom vergoedt ONVZ de stripjes niet? G.B.

Beste G.B. Het klopt inderdaad dat teststrips alleen vergoed worden vanuit de Basisverzekering, als u behandeld wordt met insuline óf als er overwogen wordt om over te stappen op insuline. Als u aan één van de bovenstaande voorwaarden voldoet, kan uw arts of uw gespecialiseerde diabetesverpleegkundige de teststrips voor u aanvragen. In andere situaties komen de teststrips inderdaad helaas niet voor vergoeding in aanmerking. Groet, Amber

Beste Ed
Helemaal eens met je. Ik ben veel beter ingesteld sinds ik de Freestyle Libretto gebruik.
Vooral voor vele kinderen vind ik het crimineel dat deze geen toegang hebben tot dit product.
Ik krijg geen vergoeding van de zorgverlener omdat ik geen strips meer gebruik. Oneerlijk hoor!

Ik gebruik sinds 10 mnd de Freestyle Libre en ik ben veel beter ingesteld. Ik ben 25 jr diabeet en het prikken werd een pijnlijke handeling. Nu ik eenmaal in de 2wk een sensor plaats kan ik makkelijker mijn glucose meten en mijn vingers zijn weer pijn vrij. Met dit systeem moet ik weer prikken, en ik wil vooruit niet terug in de tijd. Dit gaat het voor mij niet worden.

Mijn dochter met diabetes 1 gebruikt ook de Freestyle Libre en dit is een uitkomst. Vingerprikken deed ze al een tijdje niet meer (rebelse puber), maar nu zit ze weer op het goede spoor. Het ziekenhuis is ook enthousiast. Zij kwamen zelfs met dit idee.
Ik snap ook werkelijk niet waarom de verzekeraars wel de strips vergoeden, maar niet de sensoren. Vergoed dan gewoon een standaard-bedrag per jaar wat de patient naar eigen inzicht kan besteden aan óf strips óf sensoren.
Ik ken ONVZ als een zeer coulante en meegaande verzekeraar, dus waarom hierin niet de eerste zijn die dit doet?

Onlangs heb ik een hartinfarct gehad en ik moet nu bloedverdunners slikken. Meteen heb ik toen ook de freetimelibre aangeschaft, want het prikken geeft dan ook mogelijke bloeduitstortingen in je vingertoppen. Het betekent voor de verzekering een enorme bezuiniging. Ik heb geen stripjes meer nodig en de sensors, 60 europer 2 weken, moet ik zelf betalen. Tel uit hun winst. Wat een verademing voor de client. Dat er regels zijn die een ziektekostenverzekeraar stelt vind ik redelijk, maar dat ze die regels zo star hanteren vind ik wel wat bitter voor de client.

“De meter stuurt gegevens naar een app, waarmee de patiënt op zijn telefoon continu inzicht heeft in zijn bloedsuikerwaarde” dat klinkt als een continu meter. Maar als ik jullie verhaal goed lees begrijp ik dat de DiaCare niet continu meet. Ikzelf en met mijn vele andere mensen met diabetes, krijgen echt inzicht én een betere balans in glucosewaarden door het gebruik van de Freestyle Libre. Hier zie je continu hoe je glucose reageert op voeding, beweging en stress. Dit is de meest complete feedback die je kunt krijgen en het spaart je vingers omdat je scant i.p.v. prikt. Ook de kosten zijn te overzien omdat er geen stripjes meer nodig zijn. Jullie verhaal klinkt mooi, maar als diabetespatiënt lees ik dit toch meer als een mooi marketingverhaal waarbij innovatie waar de doelgroep écht op zit te wachten omwille van kosten wordt gemeden. Het zou pas echt zinvol zijn als zorgverzekeraars hier hun aandacht en geld aan zouden besteden en de Freestyle Libre zouden vergoeden. Mijn kwaliteit van leven is er enorm op vooruit gegaan en mijn glucosewaarden ook! Helaas echter op eigen kosten terwijl ik toch ook mijn zorgpremie netjes afdraag.

Wat een uitkomst de Sense! En wat ongeloooflijk dat ONVZ hem niet vergoed! Ik gebruik nu alweer 6 maanden geen stripjes ( reken maar uit) maar de Sense wordt niet vergoed. Terwijl mijn bloedsuikers beduidend lager Ijn en minder schommelen. Hoe fijn is het dat ik na 45 jaar niet meer dagelijks vele keren in mijn vingers hoef te prikken.
ONVZ neem actie en vergoedt de Sense

De FreeStyle Libre is inderdaad een mooie techniek. Naar aanleiding van lopend onderzoek is de verwachting dat het Zorginstituut Nederland binnenkort met een nieuw advies gaat komen over de vergoedingsstatus. Op dit moment is de vergoeding nog niet opgenomen in de dekking van de Basisverzekering, maar dat kan wellicht veranderen door het aankomende advies van het Zorginstituut. We raden iedereen die gebruik maakt van de FreeStyle Libre aan om zowel de website van het Zorginstituut Nederland als natuurlijk onze berichten in de gaten te houden hierover. Groet, Amber

alstublieft vergoed de sensor, ik controleer wel 5 à 7 keer op een dag en als ik de diabetes niet omhoog of naar beneden krijg minstens 10 keer , mn vingertoppen doen zo`n pijn!!
PLEASE!! en door de R.A gaat het prikken ook steeds moeilijker.

ik bedoel de sense natuurlijk van FreeStyle Lybre Sorry, ik ben ook nog aanvullend verzekerd!
en het werd me op het hart gedrukt door de internist om hem te gaan gebruiken.
maar kan hem niet betalen.

Goedemorgen, Maike. Ik kan begrijpen dat je de FreeStyle Libre zo snel mogelijk vergoed wilt zien. Ik kan momenteel nog geen ander antwoord geven, dan al op 10 mei is gegeven. Ik raad je dan ook aan om zowel de website van het Zorginstituut Nederland als onze berichten in de gaten te houden hierover. Groet, Amber

Kom je met diabetis 2 ook in aanmerking voor t bovengenoemde programma mediq diacare
Zo kan onvz hier een rol in betekenen en heeft t onvz nog speciale programma’s voor de diabetis2 patiënt?

Hi Marcel, Het programma is op dit moment bezig met de groep van 120 testpersonen. Dit is hetgeen wat op de site staat van Mediq:

Mediq DiaCare wordt getest door een groep patiënten en diabetes behandelaars. Mede-werkers van de wetenschappelijke onder-zoeksafdeling IQ healthcare van Radboud-umc onderzoeken de toegevoegde waarde die Mediq DiaCare levert aan kwaliteit van leven, verbetering van gezondheidsuitkom-sten en het slimmer en efficiënter inzetten van het zorgproces. Eind 2017 zijn de resultaten van dit onderzoek beschikbaar.

Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over de DiaCare kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief: https://myclang.com/3/4/161/5/Syftd59XLb_GzPIezHFF_TM2gmlAkUh7bZarFXAOakoqee6FuVlhl6ZxTGSkc6gB

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.