Tips
6
Leestijd
4 min.

Samen (online) tegen eenzaamheid

Een op de drie mensen is weleens eenzaam. Inderdaad, dat is best veel. En ondanks dat eenzaamheid zoveel voorkomt, praten we er nog heel weinig over.

Ken jij iemand die eenzaam is of heb je er zelf weleens last van? Kom dan in actie, want het goede nieuws is dat je eenzaamheid relatief makkelijk kunt aanpakken. In dit artikel lees je hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Mensen die zich eenzaam voelen, ervaren vaak een gevoel van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Soms slapen ze slecht en hebben ze weinig eetlust. Of ze zijn sociaal onhandig of verlegen. En wat vaak vergeten wordt: eenzaamheid heeft ook effect op je lichamelijke gezondheid. Het kan klachten tot gevolg hebben zoals vermoeidheid, hoofdpijn en benauwdheid. Herken jij deze signalen? Dan kan eenzaamheid weleens de oorzaak zijn.

Ouderen zijn kwetsbaar

Ouderen zijn een risicogroep voor besmetting met het coronavirus en zitten nu vaak geïsoleerd thuis. Hierdoor kunnen zij zich snel eenzaam voelen. Eenzaamheid komt sowieso al vaak voor onder ouderen en hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans op eenzaamheid. De uitbraak van het coronavirus zorgt er nu voor dat zelfs het kleinste beetje contact niet mogelijk is. Dit kan een serieus probleem worden voor ouderen, want vaak zijn zij al kwetsbaar. Bijvoorbeeld doordat hun partner al is overleden of kinderen ver weg wonen. Valt er dan nu ook nog een belangrijke sociale bezigheid weg? Denk aan een wekelijks spelletje kaarten, boodschappen doen in de supermarkt of de huishoudelijke hulp die niet meer langskomt vanwege het gevaar op besmetting? Dan ligt eenzaamheid al snel op de loer.

Jongeren en alleenstaanden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt eenzaamheid niet alleen bij ouderen voor. Het speelt bij mensen van alle leeftijden. Jongeren voelen zich bijvoorbeeld eenzaam omdat zij het lastig vinden om contacten te maken en onderhouden, ze weinig sociale steun krijgen, of omdat ze kampen met een negatief zelfbeeld. Voor deze groep mensen, maar ook voor heel veel andere jongeren en alleenstaanden is het vanwege het sociale isolement een moeilijke tijd. Zeker nu ook sociale bezigheden als bijvoorbeeld naar school of naar kantoor gaan, even sporten of bij familie langsgaan er niet inzitten.

Samen (online) tegen eenzaamheid

Gelukkig kan iedereen, ook in deze tijd, iets tegen eenzaamheid doen. Het is misschien niet mogelijk om even snel bij iemand op bezoek te gaan of leuke uitjes te maken, maar online zijn er genoeg mogelijkheden. Familie en vrienden zijn met Whatsapp dichterbij dan ooit en via Facebook kunnen mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen én blijven. En met videobellen kun je toch nog een drankje met elkaar drinken of ‘samen’ eten en met de app HouseParty is het zelfs mogelijk om met meerdere personen tegelijk te videobellen en online spelletjes te spelen.

De beste remedie in deze tijd is dus: online contact zoeken. Ook in contact komen met anderen? De volgende apps maken dit heel eenvoudig:

  • Via Beptab, afgeleid van ‘beppen’ en ‘tablet’ kun je videobellen met andere senioren die graag eens kletsen met een gelijkgestemde. Bevalt het gesprek? Dan maak je gewoon een nieuwe bep-afspraak.
  • Samen een kleine wandeling maken of even naar de supermarkt? De online marktplaats Hulpinjebuurt.nl zoekt en vindt maatjes in de buurt. Denk hierbij wel aan de veiligheidsmaatregelen van het RIVM en houd 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Gemakkelijk contact houden met vrienden, familie of zorgverleners? De app Oscar Senior is zo ontwikkeld dat ook ouderen die niet zoveel weten van computers ermee om kunnen gaan; een gebruiksvriendelijk menu en grote knoppen.
  • Het spelletje WordFeud is de online versie van het bordspel Scrabble. Je kunt maximaal 30 spellen tegelijk spelen tegen bekenden en onbekenden. Ook zit er een chatfunctie in de app, waardoor je met je tegenspelers kunt chatten.
  • Met de app FamilyAlbum kun je een gedeeld fotoalbum maken, waardoor je als grootouder toch contact kunt houden met je kinderen en kleinkinderen en waarop iedereen nieuwe beelden of video’s kan toevoegen.

Reacties (6)

Bedankt voor de aandacht,heb 35 jaar in de verpleging gewerkt , als ik een tip mag geven .adviseer de mensen op goede pantoffels te lopen in huis en niet op slippers .Die schieten vaak uit daar komen valpartijen van . Ik verveel mij geen moment ,ga op mijn home trainer en doe mijn oefeningen . En kook vers en eet fruit. Het beste voor iedereen.

Bedankt voor de tip, Ej. Wat fijn dat je een dagbesteding hebt gevonden. Zo blijf je in beweging en krijg je voldoende vitamine C binnen. Heb je ook de mogelijkheid om even in de buitenlucht te zijn in de tuin of op een balkon? Groet, Sergio

Mijn vrouw heeft in oktober j.l. een hersenbloeding gehad en ligt sindsdien gedeeltelijk verlamd in een verpleeghuis. Ik kon haar steeds iedere dag bezoeken maar sinds vorige week is dat door de sluiting van de verpleeghuizen niet meer mogelijk. We zijn beiden 87 jaar en 62 jaar bij elkaar. Kunt U zich voorstellen wat dit voor ons betekend zo gescheiden te worden.

Dat is ontzettend vervelend, meneer v.d. Brink. De maatregelen die worden getroffen zijn enorm ingrijpend voor u. Ik hoop dat jullie elkaar snel weer in de armen kunnen sluiten. Groet, Sergio

Inderdaad erg naar. Kunt u met een smartphone omgaan of met een tablet en heeft u er beiden een, dan kunt u elkaar toch spreken en zien via bijvoorbeeld Whatsapp.
Misschien is er iemand die nog wel een niet meer gebruikte over heeft en u en uw vrouw kunt uitleggen hoe het werkt. Ik heb er zelf ook nog eentje over die ik u graag opstuur.
Sterkte, Dick

Nee eenzaamheid heb ik eigenlijk nooit gekend, terwijl ik toch eigenlijk altijd “alleen”geweest ben. Het verschil in leeftijd met m’n broer,11 jaar, m’n zus 12 jaar, m’n andere zus bijna 72 toch min of meer de aansluiting niet gehad heb. De anderen waren het huis al uit, en ik heb het ouderlijk huis nooit verlaten, en voor m’n ouders toen ze op hoge leeftijd waren gezorgd, en zij ook nog voor mij. In 1998 ben ik toen alleen komen te staan. Maar absoluut geen probleem. Ben anderhalf jaar getrouwd geweest maar dat was tien keer niks. En nu alweer ruim vijftien jaar op mezelf. Maar ik ben ook echt op mezelf, hoewel ik graag met mensen omga. Alleen het probleem is dat mensen altijd erg onverschillig naar me toe zijn en ook graag over me de baas willen spelen. Momenteel kap ik zowat met iedereen. Want ze menen het gewoon niet met me, terwijl ik altijd voor hen klaar sta, maar het is altijd maar eenrichtingsverkeer. daar kan ik niks meer mee, dan is het inpakken wegwezen voor ze. Als ik ze nodig heb zijn ze niet thuis. En ik ga graag met mensen om, maar ben al zo vaak teleurgesteld uitgekomen. M’n moeder zei altijd: ” Liefde kan van één kant komen, maar niet aan één kant branden”Ik heb geen zin in schijn vriendschap. En ik red me in alles prima. Eigenlijk ben ik een echte “Einzelgänger” maar geen kluizenaar!! En zoals nu, merk helemaal geen verschil, nu we “huisarrest”hebben. Ik heb wel een hond, Een Jack Russell, Bobbie. En daar ben ik heel gelukkig mee. We hebben zo’n beetje hetzelfde karakter. Oké Het alleen zijn breekt je best wel eens op, maar dat heeft voor mij niets te maken met eenzaamheid. En dan erbij, ik ben nooit alleen. Er is Iemand, waar ik mijn voet zet, die door Hem al gezet is, en dan spreek ik over Jezus Christus, 24/7 aanwezig!!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?