Tips
Leestijd
4 min.

Samen op reis met Valentijn: leuk én gezond voor je relatie

Dat je hersenen dopamine afgeven als je verliefd bent, hét geluksstofje, weten we. Maar wist je ook dat regelmatiger ertussenuit gaan met z’n tweeën een stuk gezonder is dan samen op de bank knuffelen?

Stellen die regelmatig samen reizen, hebben een sterkere relatie en een beter seksleven. Dat bleek een paar jaar geleden al uit onderzoek van de U.S Travel Association. Als het om romantiek gaat, gaf 63% van de ondervraagde koppels daarnaast de voorkeur aan een weekendje weg dan het krijgen van een cadeau. Reisorganisatie TUI bevestigt dat: volgens hen komen stellen die samen op reis gaan in de meeste gevallen verliefder terug. 

Relatietest

Dat vakantie goed is voor je gezondheid, is bewezen: je hebt minder stress, meer tijd voor jezelf, je bent even weg uit de hectiek van het dagelijks leven en kunt daardoor weer helemaal opladen. Doe je dit samen met je partner, geeft dit niet alleen jouw gezondheid een boost, maar ook je relatie. Samen op reis gaan is namelijk één van de meest efficiënte relatietests. Je versterkt namelijk het gevoel van verbondenheid, dat te maken heeft met de nieuwe en onbekende ervaringen die jullie samen gaan beleven. Kies voor een reis en bestemming waar jullie allebei enthousiast van worden, maar sta ook open voor de keuzes van je partner. Die zal dit niet alleen erg waarderen, het zal jullie ook dichter bij elkaar brengen. 

Problemen loslaten

De stap uit het dagelijkse leven (werk, kinderen, het huishouden) is de snelste manier om met de hectiek en de stress te breken. Omdat je je ‘problemen’ als het ware achterlaat en van locatie te veranderen, kun je makkelijker loslaten en focussen op het genieten met je partner. Even weg zijn van alles geeft jullie de vrijheid om te doen wat jullie écht willen, zonder verplichtingen. Vakantie is daarnaast een middel om het vuur van de passie weer aan te wakkeren. Waar je thuis na een dag werken misschien moe in bed ploft, krijg je op vakantie veel positieve energie van de leuke dingen die je doet (en een gezonde blos op je wangen van de zon). 

De mindere momenten

Soms hoor je wel eens dat je pas écht weet hoe je partner is, als je met hem of haar op vakantie gaat. En dat klopt. Je leert op vakantie namelijk ook elkaars mindere kanten kennen, zeker als jullie in situaties terechtkomen die onprettig of niet fijn zijn. En die zullen er zijn. Het moment dat jullie uren in een file staan. Opgelicht worden door de taxichauffeur. Het regent, terwijl jullie naar het strand wilden. Je buikpijn krijgt van het eten. In deze situaties is het key dat jullie daar hetzelfde mee omgaan en elkaar niet alleen maar nóg bozer maken dan je misschien al bent. Leer samenwerken, fleur elkaar op, leer elkaar tegemoet komen en durf je kwetsbaar op te stellen naar elkaar.

Geef elkaar vrijheid

Reizen vormt je tot wie je bent. Als je dat deelt met iemand, krijgt een vakantie een nóg meer bijzondere lading. Naast genieten van de momenten waarop de meemaakt (niets zo belangrijk als leven in het nu), is het iets waar je in de toekomst met plezier op terug kunt blikken. Het is overigens ook niet erg om aparte herinneringen te maken op vakantie. Het feit dat je zo op elkaar aangewezen bent en 24/7 op elkaars lip zit, kan ook verstikkend werken, waarschuwt psycholoog David Frost. Wanneer de één zin heeft in een avondje met een boek in een hangmat, wil de ander misschien de hort op. Geef elkaar ook de vrijheid om dit te doen. Naast het feit dat je elkaar waarschijnlijk gaat missen, hebben jullie weer veel om over te praten als jullie weer bij elkaar zijn. 

Genoeg redenen dus om van dit weekend een Valentijnsweekend te maken en er lekker op uit te trekken met je geliefde. Zoek je nog inspiratie? Vergeet Parijs of Venetië. Deze 7 originele bestemmingen vind je lekker dichtbij huis.

1. Badderen in Bath

Vergeet Londen! De veruit meest romantische plek van Engeland is het 2000 jaar oude badplaatsje Bath. De Gregoriaanse bouwstijl, de Romeinse badhuizen en de vele kleine winkeltjes zorgen voor een weekendje wegdromen in Engeland. Niets voor niets dat Jane Austen de stad gebruikte als decor voor haar romantische verhalen.

2. Zonsondergang in Tallinn

De stad Tallinn in Estland is misschien wel de meest verrassende bestemming van deze lijst. De ongedwongen sfeer in het stadje is veelbelovend voor jullie verblijf hier. Zwerf samen doelloos door de middeleeuwse straten, bewonder de Russische architectuur en geniet van de onvergetelijke zonsondergang aan de Baltische zee.

3. Scandinavisch genieten in Oslo

De Noorse stad Oslo in het verre noorden is de ideale spot om een weekendje romantisch tegen elkaar aan te kruipen. Vergaap je aan de moderne gebouwen, maak ellenlange wandelingen door besneeuwde landschappen en wakker jullie vlam nog meer aan door een Scandinavisch saunaritueel. Simpelweg een bijzonder romantische ervaring in hartje Noorwegen.

4. La dolce Vita in Verona

Het Italiaanse Verona was ooit de broedplaats van de liefde van Romeo & Julia. Rondom Valentijnsdag staat alles in de stad in het teken van liefde, van de menu’s in de restaurantjes tot de films in de bioscoop. Ook de top van de Torre Lamberti krijgt een kleurtje van alle romantiek en belicht tijdens dit feest de stad romantisch rood. Genoeg redenen om hier samen la dolce vita te vieren.

5. Heerlijk wandelen in Heidelberg

De stad Heidelberg in Duitsland heeft een van de mooiste historische binnensteden van het land. De kronkelende steegjes en het vele groen geven de stad een rustiek karakter en mooie wandelroutes. En als je je tijdens de Valentijnsweekend helemaal in een sprookje wilt wanen, is Kasteel Heidelberg de ultieme locatie voor een romantische kus.

6. Romantisch dineren in Annecy

l’ Amour, l’ amour! Het oude Annecy is de parel van de Franse Alpen door zijn betoverende binnenstad en bergachtige omgeving. Waan je in het Franse Venetië en wandel langs  gekleurde gevels, eindeloze kanalen en oevers vol bloemen. Wat is er nou romantischer dan samen genieten van Franse kaasjes en een goed glas wijn op deze prachtige plek?

7. Verliefd in/op Limburg

Romantiek hoeft je natuurlijk niet per se ver weg van huis te zoeken. Het Limburgse Maastricht heeft alle ingrediënten voor een romantische stedentrip. De heuvelachtige stad lijkt bijna een schilderij met zijn oud Hollandse gebouwen en bruine kroegen op iedere hoek van de stad. Een ideale bestemming voor een amoureus uitstapje.

Dikke kans dat je na jullie vakantie samen verliefder terugkomen. Dat gebeurde namelijk bij de meeste deelnemers uit het TUI-onderzoek. 20% gaf zelfs aan haar partner weer helemaal terug te hebben op vakantie. Zo redde Tom Slook zijn 20-jarige huwelijk door op reis te gaan naar Mexico, vertelde hij in New York Times. Alles wat hij nodig was waren massages, margarita’s en een trektocht door de natuur. Zo zie je maar…

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?