Interview
Leestijd
3 min.

Start een nieuwe leefstijl

Veel mensen willen wel stoppen met roken, meer gaan bewegen of gezonder gaan eten, maar hoe dan? Ook hierover kun je van gedachten wisselen met ONVZ. Aan het woord is ZorgConsulent Laura Manni.

“We spreken regelmatig mensen die een bepaalde situatie in hun leven willen aanpakken, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Tijdens zo’n gesprek brengen we samen in kaart wat er aan de hand is en kijken we naar de mogelijkheden. Soms zijn mensen heel concreet: ze willen stoppen met roken, maar vallen steeds terug. Vanuit de basisverzekering zijn er verschillende opties, bijvoorbeeld een stoppen-met-roken-programma gecombineerd met medicijnen. Maar er zijn meerdere mogelijkheden, dus we geven graag advies op maat.”

Leefstijlcoach

“Ook een mooi voorbeeld is de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), een tweejarig programma dat sinds januari 2019 in de basisverzekering zit. Vooral bedoeld voor mensen met overgewicht – denk aan een BMI van 30 of hoger – die willen afvallen. Je bespreekt samen met een leefstijlcoach je huidige voedingspatroon, hoeveel je beweegt, hoe je gezonder kunt gaan eten. Ook bekijk je met je coach de mogelijkheden in de omgeving. Kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij een wandelgroep of is er een sportvereniging in de buurt? Het is maatwerk, met een combinatie van advies en begeleiding, andere eetgewoontes, meer bewegen. Het doel is om af te vallen door een blijvende verandering in jouw leefstijl te realiseren.”

Preventiecursussen

“Een andere manier waarop we mensen helpen is met preventiecursussen. Denk aan cursussen over een gezond gewicht of mentale fitheid. Deze cursussen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen (vanaf Extrafit), met een maximale vergoeding per kalenderjaar. Uiteindelijk willen we mensen helpen om gezond te blijven en gezonder te worden waar dat mogelijk is. Wil je eens sparren met een ZorgConsulent? Neem contact met ons op. Dan kijken we samen wat een logische stap zou kunnen zijn.”

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?