Als je gaapt, bij het uien snijden, wanneer er een vliegje in je oog komt op de fiets met koude tegenwind: tranen komen op in uiteenlopende situaties. Maar ze worden toch vooral geassocieerd met verdriet. Waarom huil je als je verdrietig bent?
Tranen veroorzaakt door emoties hebben een andere chemische samenstelling dan tranen die het oog vochtig en gezond houden (basale tranen) of de zogenaamde reflextranen die je ogen schoonspoelen na blootstelling aan irriterende stoffen. Vergeleken met basale en reflextranen bevatten emotionele tranen meer hormonen en mineralen. Deze stofjes zouden een kalmerende of pijnstillende werking hebben. Ook het ritme van het snikken zou hieraan een bijdrage leveren. Er wordt dan ook verondersteld dat tranen met tuiten huilen een manier van je lichaam is om jou als het ware te troosten.
Het coronavirus heeft flinke impact op ons leven. Negatieve gedachten, stress en onzekerheid kunnen hierdoor toenemen. ZorgConsulent Albert Elsendoorn attendeert mensen op de online zelfhulpmodule ‘Grip op corona’.
Je ligt in bed, opent je ogen en zodra je wil bewegen, merk je dat je lijf compleet verlamd is. Om hulp roepen lukt niet; er komt geen woord uit je mond. De paniek slaat toe. Terwijl je in je eigen lichaam gevangen bent, komen je ergste nachtmerries tot leven. Slaapverlamming: een onschuldige maar angstaanjagende slaapstoornis.
Zonder angst leven. Het klinkt ideaal, maar het is juist levensgevaarlijk. Angstgevoelens houden ons namelijk alert. Hoe werkt dat in het brein en wat gebeurt er wanneer angst je dagelijks leven overneemt? Wij geven antwoord.
Reacties (1)
Margreet Hagen
12 juni 2020Je kunt jezelf met je eigen tranen letterlijk troosten met een homeopatische verdunning met je eigen traan, zie hiervoor het Ankertje “Laat je tranen de vrije loop”. Geschreven door Peter van |Oostrum