Vergeet jezelf niet: vijf tips voor mantelzorgers

Als mantelzorger bestaan de dagen vaak uit rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Hoe zorg je voor een naaste én voor jezelf? “De situatie accepteren zoals ‘ie is, zorgt voor rust in je hoofd.”

Er zijn vier miljoen mantelzorgers in Nederland, waarvan zo’n 600.000 mensen meer dan acht uur per week voor iemand anders zorgen. Voor een leven als mantelzorger kies je niet en de zorg kan zowel fysiek als mentaal veel van je vragen. Hoe ga je daarmee om?

#1 Sharing is caring

Veel mantelzorgers zijn geneigd álle zorg op zich te nemen en willen anderen niet met hun taken belasten. Vrienden en familie kunnen echter een grote bron van hulp zijn. Hulp vragen, of af en toe ‘nee’ zeggen, is geen teken van zwakte. Door de zorg te delen, maak je jezelf bovendien minder onmisbaar.

#2 Schakel professionele hulp in

Is er niemand die de zorg kan overnemen maar wil je er toch eens tussenuit? Of heb je andere vragen? Bij de ZorgConsulent kun je terecht voor een luisterend oor en praktisch advies. De ZorgConsulent weet precies welke instanties er zijn, wat ze voor je kunnen doen en is op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving.

#3 Tijd voor jezelf

Zorg niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf. Hoe druk je schema ook is, probeer elke dag een moment van rust in te plannen. Dat kan een ochtendwandeling zijn, een kop thee overdag of een warm bad in de avond. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Rustmomenten zorgen voor nieuwe energie.

#4 De mooie kant

Probeer je niet alleen te focussen op de lasten, maar ook op wat het zorgen voor een dierbare je oplevert; misschien verdiept de zorg jullie band, brengt het jullie dichter bij elkaar of biedt het zingeving? Vergeet ook niet wat jullie voor elkaar betekenen en hoe jullie band was v óór de situatie veranderde.

#5 Wees trots

Zorgen voor een ander wordt vaak als vanzelfsprekendheid beschouwd. Als mantelzorger krijg je daarom misschien niet altijd de waardering die je graag zou willen. Besef dat die waardering er wel degelijk is, ook al wordt die niet altijd uitgesproken. En schroom niet jezelf af en toe een schouderklopje te geven.

“Niet denken, maar doen”

De veertigjarige Gerald is al negentien jaar mantelzorger voor zijn moeder (83). “Ik ben enig kind en toen ik veertien was, overleed mijn vader”, vertelt hij. “Ineens stond mijn moeder er alleen voor. Ze heeft reuma en had geen rijbewijs. Ik ben meteen rijlessen gaan nemen, zodat ik boodschappen met haar kon gaan doen.” Tien jaar geleden kreeg Geralds moeder ernstige rugklachten en nierfalen. Vanaf dat moment had ze meer zorg nodig. Gerald: “Ik doe sindsdien twee keer per week boodschappen voor haar, help met dingen in en rondom huis en ga mee naar ziekenhuiscontroles of visites. Op zaterdag kook ik voor twee dagen vooruit.” Gerald heeft een jong gezin en een drukke baan. Zijn tip? Niet denken, maar doen. “De zorg voor een ander kan zwaar en soms benauwend zijn, maar die gevoelens probeer ik los te laten”, vertelt hij. “De situatie accepteren, zorgt voor rust in je hoofd. Het ís nu eenmaal zo. Mijn moeder heeft altijd voor mij gezorgd, nu zorg ik voor haar.” De mantelzorger heeft ook een praktische tip: “Mijn moeder en ik spelen fanatiek Wordfeud. Op die manier hebben we elke dag meerdere contactmomenten én blijft mijn moeder scherp van geest.”

 

Reacties

met 9 jaar mantelzorg voor mijn man met alzheimer is het goed weer eens even te lezen ook een beetje aan jezelf te denken. Zonder medicijnen en hulp komen we nog steeds een eind, kwaliteit van leven!
Dank voor Uw medeleven!!!!

Het leven van een mantelzorger gaat niet over rozen de inzet is veel omvattend en vraagt om aandacht en inzet vooral bij alleenstaande bij CVA (beroerte) epilepsie.De ondervinding heeft mij dat geleerd.

Wat kanONVZ in 2018 precies voor de mantelzorger betekenen.
Tm 2017 werd ik voor evt respijtzorg het huis uit gejaagd doordat ONVZ alleen de gratis vrijwilligers van Handen in Huis wilde vergoeden.
Daar heb ik dus nooit gebruik van kunnen maken en nu ben ik echt helemaal versleten en zou graag echte zinnige hulp willen ontvangen.

Wat bied onvz aan respijtzorg?

Goedemorgen Mar, voor advies en hulp voor je als mantelzorger kun je contact opnemen met onze zorgconsulenten op telefoonnummer: 0800 022 14 50. Groet, Mohamed, ONVZ

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.