Tips
Vijf tips om je ogen gezond te houden

Vijf tips om je ogen gezond te houden

Het klinkt misschien niet zo vanzelfsprekend als het verzorgen van je tanden of haar, maar ook je ogen hebben aandacht nodig om gezond te blijven. Ontdek deze praktische tips om je ogen in topconditie te houden!

Hoe houd je jouw ogen gezond?

 • Zorg voor voldoende licht tijdens het lezen
  Als je een tijdschrift, boek of krant leest is het belangrijk om voor voldoende licht te zorgen. Door in een te donkere ruimte te lezen, worden je ogen oververmoeid wat schadelijk kan zijn. Verder is het slim om de helderheid van je smartphone ’s avonds wat lager te zetten om je ogen alvast te laten wennen aan de ontspanning van de nachtrust.
 • Knipper genoeg met je ogen
  Door te knipperen met je ogen houd je je ogen vochtig. Vooral als je veel achter de computer zit is dit belangrijk, aangezien je tijdens het kijken naar een scherm soms onbewust vergeet te knipperen. Verder verdwijnt door genoeg te knipperen vuil gemakkelijker uit je ogen, wat de kans op ontstekingen vermindert.
 • Draag een zonnebril tijdens zonnige dagen
  Teveel en langdurig zonlicht (UV-straling) in je ogen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Behoed je dus voor ontstekingen en oogbeschadiging door tijdens zonnige dagen een goede zonnebril te dragen. Je kunt je zonnebril altijd laten testen op UV-bescherming om te ontdekken of je een goede bril draagt!
 • Zorg voor frisse lucht in je huis
  In gebouwen waar weinig frisse lucht is, kunnen bacteriën zich eenvoudig nestelen. Deze bacteriën zweven door de lucht en kunnen gemakkelijk op jouw ogen belanden. Het is daarom belangrijk om regelmatig je huis of werkplek te luchten!
 • Eet gezond!
  Gezond eten verlaagt de kans op oogaandoeningen. Voedingsmiddelen als groene groenten, volkorenrijke producten en citrusvruchten bevorderen de bloedcirculatie, wat de gezondheid van je ogen goed doet.

Houd een oogje in het zeil

Naast bovenstaande tips is het vooral belangrijk om regelmatig te checken of je ogen er ‘normaal’ uitzien. Met normaal bedoelen we dat het witte deel niet rood is en je ogen niet jeuken of prikken. Mocht dit laatste wel het geval zijn, probeer dan niet teveel aan je ogen te zitten; dit kan een eventuele ontsteking alleen maar aanwakkeren of verergeren. Als je je ogen wilt spoelen met water, doe dit dan met gekookt en daarna afgekoeld water, zodat de bacteriën dood zijn.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?