Tips
Leestijd
3 min.

Voorkom een vechtscheiding: zó ga je goed uit elkaar

Een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Scheiden doe je natuurlijk niet zomaar. Jullie leven komt volledig op z’n kop te staan. Een pijnlijke periode waarin een hoop geregeld moet worden. Zeker als er kinderen in het spel zijn kan het behoorlijk lastig en complex zijn. Toch kan een scheiding op een goede en gezonde manier verlopen. Hoe? Te beginnen met deze tips.

Neem de tijd

Hoe graag je ook verder wilt met je leven; goed uit elkaar gaan kost tijd. Néém er dus ook de tijd voor. Om je in te lezen, dingen uit te zoeken – zoals de hypotheek, pensioen, verzekeringen, spaargeld en alimentatie – na te denken en te overleggen welke stappen jullie moeten zetten. Door het stap voor stap te doen, houd je overzicht en zie je precies welke gevolgen bepaalde keuzes en afspraken hebben. Zo kun je makkelijk bijsturen en weet je zeker dat je geen belangrijke zaken vergeet.

Regel samen begeleiding

Ga niet met de eerste beste advocaat, mediator of scheidingsbemiddelaar in zee, maar ga – het liefst – samen met verschillende experts praten. Kies vervolgens iemand met wie het klikt en luistert naar jullie wensen wat betreft co-ouderschap, pensioen, belasting en inkomen. Vaak is een eerste gesprek gratis, dus aarzel niet om rond te kijken voordat jullie een keuze maken. Allebei een eigen advocaat betekent vaak bij voorbaat strijd en dat willen jullie júist voorkomen.

Vertel het de kinderen samen

Op deze manier zien jullie kinderen het als een boodschap van jullie samen; een gezamenlijk besluit. Bespreek vooraf hoe jullie het gaan brengen en wie wat gaat zeggen. Zorg ervoor dat jullie allebei aan het woord komen. Spreek elkaar in het gesprek niet tegen; dit zorgt alleen maar voor verwarring en het draait nu niet om jullie, maar om de kinderen. Geef hun gevoelens en vragen dan ook alle ruimte. Ook belangrijk: vertel het pas wanneer de datum waarop een van jullie uit huis vertrekt bekend is. Zo weten kinderen precies wat er wanneer gaat veranderen. Dat biedt zekerheid en veiligheid en voorkomt onnodige spanning. Houd hierbij wel rekening met de leeftijd van de kinderen. Hoe ouder, hoe eerder je misschien duidelijkheid wilt geven. Vergeet niet dat kinderen vaak al lang aanvoelen dat er iets gaande is.

Verplaats je in de ander

Logisch dat je je liever op jezelf en de kinderen focust, maar het loont om je te verplaatsen in de ander. Afspraken zijn namelijk alleen houdbaar als beide partijen er volledig achter staan. Vraag waar je ex-partner behoefte aan heeft. Stel open vragen en luister actief naar de ander. Vind je het moeilijk? Schakel dan zeker professionele hulp in, bijvoorbeeld een coach of mediator.

Investeer in goed contact

Er zullen altijd zaken zijn die jullie in de toekomst samen moeten bespreken en oplossen. Helemaal als jullie kinderen hebben. Blijf dus goed met elkaar communiceren. Schrijf voorafgaand aan een gesprek bijvoorbeeld wat steekwoorden op waarover je het wilt hebben. Toon respect en spreek niet kwaad over elkaar, hoe boos of verdrietig je ook bent. Over een tijdje is de pijn gezakt en is het alleen maar fijn als je samen goed door één deur kunt. Zeker voor de kids.

Probeer positief te blijven

Boze mail gehad? Probeer niet uit boosheid, schuldgevoel of verdriet te reageren. Reageer sowieso niet meteen, maar laat het even rusten. Rakel oude ruzies of meningsverschillen ook niet weer op, maar wees constructief. Schrijf voor een gesprek bijvoorbeeld vijf positieve eigenschappen van de ander op. Dat zorgt voor een mildere toon en minder spanning. Als jij een positieve houding aanneemt, is de kans groot dat je ex-partner dan ook doet.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?