Al in de 18e eeuw gingen mensen op doktersadvies naar de kust om te baden en zeelucht op te snuiven. Maar de wetenschap is nu pas aan het ontdekken of en waarom een verblijf aan zee gezond zou zijn.
Onderzoekers van de Universiteit Gent betoogden vorig jaar dat zeelucht in ons lichaam een gen afremt dat een rol speelt bij longkanker. Daarnaast zou de lucht ook gunstig zijn voor ons cholesterolgehalte. Collega’s uit de medischwetenschappelijke hoek vonden deze conclusies echter wat voorbarig. Toch laat recent aanvullend onderzoek zien dat longkanker minder vaak voorkomt bij mensen die aan de kust wonen dan bij mensen die in het binnenland wonen.
Dus: is zeelucht nou gezond of niet? Het lijkt er wel op, maar echt bewezen is het nog niet. Het wordt daarom nog verder onderzocht.
Waar de meeste mensen dolgelukkig naar buiten huppelen bij de eerste lentedagen, blijft bijna één op de vier het liefst angstvallig binnen. Hooikoorts. Wat is het en wat kun je eraan doen?
Zodra het voorjaar aanbreekt genieten we met z’n allen van de zon. Maar hoe gevaarlijk is die lentezon eigenlijk? We vroegen het Menno Gaastra, dermatoloog bij Centrum Oosterwal, Noordwest Ziekenhuisgroep en Huid Medisch Centrum.
‘s Avonds op je telefoon scrollen doet je nachtrust geen goed. Dat wist je vast al. Maar weet je bijvoorbeeld ook dat een korte ochtendwandeling enorm waardevol kan zijn voor je slaap? Chronobioloog Bert van der Horst deelt zes interessante feiten over het effect van zon- én kunstmatig licht op onze gezondheid.
Reacties (4)
Rudi Hofstede
26 september 2020Vanaf zee is geen aanvoer aanvoer van fijnstof. Dat maakt dat er in elk geval de lucht 50% schoner is dan land inwaarts.
De negatieve effecten van o.a.fijnstof zijn daardoor beduidend minder.
Pim Visser
26 september 2020ik denk, dat de zeelucht vroeger altijd al gezonder was dan de stinkende en vervuilde lucht, die heerste in de vroegere gemeenschappelijke bewoningen, steden, dorpen, hutten.
Nu de lucht zeer veel schoner is dan vroeger, is die “gezondheid” mare niet meer zo geldend. Maar de zee en de zeelucht zijn momenteel nog altijd rustgevend en dus mentaal gezond voor al die opgejaagde mensen, strevend naar nog meer groei met steeds betere effectiviteit en ondertussen worden verward door duizenden meningen ontvangen via de TV en sociale media.
Tineke C.M.F. Veeren-Biemans
26 september 2020Mijn vader (reeds lang overleden) kwam ieder jaar 14 dagen bij mij (aan de kust; Wijk aan Zee) om zich eindelijk “goed” te voelen. Hij was zijn leven lang slager geweest. Woonde de laatste + 30 jaar in het midden van het land. De slagerij was een koude bedoening en hij kreeg op latere leeftijd veel last van Bronchitis. Maar bij de kust (hij zat daar van ongeveer 10.30 uur t/m 16.00 uur voelde hij zich steeds “top”. Dit waren zijn vakanties tot dat hij niet meer zelf kon rijden. Ik ben ervan overtuigd dat het niet alleen voor deze patiënten goed is maar ik voel me zelf ook, vooral in de zomer hier veel beter dan in het warme oosten/zuiden van Nederland. Ik ben geen echte strandganger maar ga wel graag richting duin en zee!! Het doet me goed.
J.H. Starreveld-Lans
28 september 2020Kloppend bewijs lijkt mij een goed idee