Je kunt het vast beamen; vrouwen lijken het vaker koud te hebben dan mannen. Wat is hier nu eigenlijk de reden van? Wij ontdekten naast genetische ook een psychologische oorzaak.
Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat vrouwen een stuk minder warmte produceren dan mannen. Daarnaast ervaren vrouwen een temperatuur van 24,5 graden pas als aangenaam, terwijl mannen 21 graden al aangenaam vinden. Naast dit wetenschappelijk onderbouwde verschil tussen mannen en vrouwen, is er nog een aantal redenen waarom vrouwen het sneller koud hebben.
Bij mannen is de doorbloeding beter, waardoor vrouwen vaker koude handen en voeten kunnen hebben. Het warme bloed bereikt dan namelijk minder snel de koude uiteinden van het vrouwelijk lichaam.
Wanneer een vrouw ongesteld is, schommelen haar hormonen en daardoor haar lichaamstemperatuur. Het kan dus zijn dat het verschil in warmteproductie tussen mannen en vrouwen tijdens deze periode nog groter is dan normaal.
Naast de wetenschappelijk bewezen verschillen, is er ook een psychologische reden voor dit verschijnsel. Psychologisch zijn vrouwen namelijk gevoeliger voor temperatuurwisselingen dan mannen. Wanneer een vrouw van een warme omgeving naar een koude omgeving gaat, is de impact van temperatuurverschil hierdoor groter dan bij een man.
Er zijn dus daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwde verklaringen waarom een vrouw het over het algemeen eerder koud heeft dan een man. Zowel wetenschappelijke als psychologische redenen laten zien dat het niet gek is dat een vrouw eerder zal vragen of de verwarming wat hoger mag.
Waar de meeste mensen dolgelukkig naar buiten huppelen bij de eerste lentedagen, blijft bijna één op de vier het liefst angstvallig binnen. Hooikoorts. Wat is het en wat kun je eraan doen?
Zodra het voorjaar aanbreekt genieten we met z’n allen van de zon. Maar hoe gevaarlijk is die lentezon eigenlijk? We vroegen het Menno Gaastra, dermatoloog bij Centrum Oosterwal, Noordwest Ziekenhuisgroep en Huid Medisch Centrum.
‘s Avonds op je telefoon scrollen doet je nachtrust geen goed. Dat wist je vast al. Maar weet je bijvoorbeeld ook dat een korte ochtendwandeling enorm waardevol kan zijn voor je slaap? Chronobioloog Bert van der Horst deelt zes interessante feiten over het effect van zon- én kunstmatig licht op onze gezondheid.
Reacties (1)
Gerda berken
03 december 2020Ja ik ben een vrouw ik hep altijd koude bene en voeten