Achtergrond
Waarom kun je minder goed tegen alcohol als je ouder wordt?

Waarom kun je minder goed tegen alcohol als je ouder wordt?

Naarmate je ouder wordt, kan de dag na een avond stappen wat zwaarder vallen dan voorheen. Ook kun je op oudere leeftijd sneller wat voelen van je drankje. Wij waren benieuwd naar de (medische) redenen en zochten het uit!

Vroeger vs. nu
Het is niet zo dat je vanaf een bepaalde leeftijd opeens last krijgt van een drankje meer, maar toch reageert je lichaam anders op alcohol naarmate je ouder wordt. Een belangrijke reden hiervoor is dat je op jonge leeftijd bij alcoholgebruik meer endorfine (gelukstofje) aanmaakt dan wanneer je ouder bent. Als je ouder wordt, is de kans aanwezig dat er in plaats van deze gelukstofjes stresshormonen worden aangemaakt.

Alcohol wordt minder snel afgebroken
Naast de verminderde aanmaak van endorfine bij alcoholgebruik, zijn er nog andere medische verklaringen waarom een ouder lichaam alcohol slechter verwerkt dan een jonger lichaam. Zo kan de vochtbalans verslechteren en kunnen de lever en nieren minder goed functioneren. Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken waardoor je op oudere leeftijd sneller de negatieve effecten van een drankje zal voelen. Ook zal het gevoel dat je van alcohol krijgt langer aanhouden en zal de verwerking ervan (de kater) worden verlengd.

Blijf werken aan je weerstand
Een andere reden waarom je lichaam alcohol slechter verwerkt naarmate je ouder wordt, is omdat je weerstand achteruit kan gaan. Dit is deels een natuurlijk proces, maar voor een groot deel heb je het zelf in de hand. Door genoeg te bewegen, gezond te eten en actief bezig te zijn met je gezondheid, zorg je ervoor dat je weerstand op peil blijft. Op die manier zal je, ook over een aantal jaar, minder snel last hebben van bovenstaande punten.

Alcohol en ouder worden
Er zijn dus verschillende verklaringen waarom je slechter tegen alcohol kan naarmate je ouder wordt. Gelukkig heb je er zelf enige invloed op, omdat je door een gezonde levensstijl aan te nemen je weerstand kan blijven versterken. Een drankje meer of minder zal dan echt geen probleem zijn!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?