Waarom zijn sommige mensen nooit ziek?

Op je werk, binnen je familie of in je vriendenkring ken je vast iemand waarbij het lijkt alsof hij of zij nooit ziek is. Zelfs bij regen en kou is er geen griepje dat vat op hem of haar krijgt. Wat staat er aan de basis van zijn of haar gezondheid en wat kun je hiervan leren? We leggen het uit.

#1 Ze zitten niet stil

Gezonde mensen hebben over het algemeen een goede conditie, waardoor virussen weinig kans maken het lichaam te besmetten. Doordat ze regelmatig bewegen of sporten, is hun weerstand goed genoeg om ziektes buiten de deur te houden. Dit kan al door een halfuur per dag matige tot redelijke inspanning. Het kan dus zo zijn dat mensen nooit ziek zijn doordat ze naar hun werk fietsen!

#2 Ze piekeren niet veel

Piekeren zorgt voor stress. En iedereen weet dat stress niet goed voor je is. Wat je misschien niet weet, is dat je van stress echt ziek kan worden. Dat komt doordat stress zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. In eerste instantie is dit hormoon goed voor je, maar een teveel ervan is slecht voor je afweersysteem. Langdurige stress is dus schadelijk voor de gezondheid. Ook uitputting ligt op de loer. Dit komt door het verhogen van de hartslag, de versnelde ademhaling en de aanspanning van spieren. Weerstand tegen ziektes neemt af en dit maakt je vatbaarder voor ziektes.

#3 Ze slapen goed

Immuniteit tegen een ziekte zoals verkoudheid hangt in grote mate af van de duur en kwaliteit van je nachtrust. Als je minder dan zeven uur slaapt per nacht, dan heb je een driemaal zo grote kans verkouden te worden. Als je van de tijd die je in bed ligt het grootste deel slaapt, dan vermindert dit je vatbaarheid voor ziektes evenredig. Wil je dus ook een winter zonder al te veel gesnotter? Zorg dan dat je op tijd naar bed gaat en genoeg slaapt.

Reacties

Ze hebben gewoon geen tijd om ziek te zijn, leven gezond en zijn gezegend met een sterke DNA en een sterke geest, dank aan onze ouders, die dachten er ook zo over !!;-))

Leuk te horen, Aad! Hoe ziet voor jou een gezonde leefstijl er uit? Groet, Denis

Sorry hoor, maar jij zegt het helemaal fout. Ik heb een vriendin, Maartje, die nooit ziek is. Het ligt eraan hoelang je borstvoeding krijgt. Met DNA en geest heeft het niets, maar dan ook niets te maken! Maartje heeft zeker 2 jaar borstvoeding gehad, daar ligt het aan. Ik heb anderhalf jaar borstvoeding gehad. Je ziet het, zij heeft een half jaar langer borstvoeding gehad en is nog minder vaak ziek dan ik! Terwijl mijn neefje Rikkie maar 4 maanden borstvoeding heeft gehad. Nou, hij heeft elke herfst griep, elke winter griep, elke zomer buikgriep (zomergriep) en elke lente last van hooikoorts. Nou, zo’n leven kan ik me niet voorstellen. Jij wel? I think not so.

Gezond zijn is geen verdienste maar een voorrecht en geen reden voor trots of hoogmoed. Helaas zijn er mensen die ondanks een gezonde levensstijl getroffen worden door ziektes en gebreken die op geen enkele manier te voorkomen of te voorzien zijn. Zelf ben ik 71, zonder enige medische klacht of ongemak en prijs mijzelf hiermee elke dag gelukkig. Het “lot” is mij blijkbaar gunstig gestemd maar ik ben mij er van bewust dat dit elke dag kan veranderen. Wees blij als je gezond bent maar oordeel niet over anderen die het minder treffen.

Dat ben ik met je eens! Wij proberen met deze artikelen tips te geven over een gezonde leefstijl. Wij zijn ons ervan bewust dat dit er niet altijd voor zorgt dat je niet ziek wordt. Groet, Denis

Hartelijk dank voor uw reactie W. van Elk.
Tot mijn 52e was ik nooit ziek. Zelfs griepjes gingen aan mij voorbij. Wel had ik regelmatig last van migraine maar na een 24 uur slapen was dat ook meestal over. Mijn leef- eet- slaap-patroon was prima en ook had ik geen overgewicht. Toch kreeg ik een hersenbloeding met grote blijvende gevolgen. Voor de rest van mijn leven ben ik namelijk lichamelijk gehandicapt. Helaas.

Goedemorgen, Noor. Wat ontzettend naar dat je een hersenbloeding hebt gekregen en daar zulke zware gevolgen aan hebt overgehouden. Mochten wij iets voor je kunnen betekenen, dan horen wij dat uiteraard graag. Je kunt ons Service Center hiervoor dagelijks tot 21:00 telefonisch bereiken, maar je kunt ook altijd een e-mail sturen via ons contactformulier: https://www.onvz.nl/particulier/service/nu-zelf-regelen/contact. Heel veel sterkte gewenst! Groet, Amber

Ik heb eens gelezen dat mensen met bijzondere bloedtypes (AB- en AB+ e.d.) minder bevattelijk zijn voor virussen omdat die bloedtypes nog niet zo heel lang geleden pas zijn ontstaan en virussen zich daarom in die bloedtypes minder rmakkelijk kunnen vermeerderen. Zel heb ik AB- en ben vrijwel nooit ziek.

Ik ben jammer genoeg nu ziek. Ik heb 38.3 graden koorts, keelpijn en een stijve nek. Maar ik geef niet op. Ik ben een moeder van 33 dus opgeven kan ook niet. Ik heb een dochter van 8 en een zoontje van 2 dus work, work, work. I know. Daarom dus, moeders lijken nooit ziek, maar ik word gek!!

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.