Achtergrond
45
Leestijd
4 min.

Word je dik van brood?

Mensen die stoppen of flink minderen met brood eten, vallen daar soms van af. Is brood dus een dikmaker?

De Nederlander eet steeds minder brood. De consumptie daalt al jaren, met name door boeken als ‘Broodbuik’ en ‘De voedselzandloper’. Hun boodschap: al die koolhydraten die zo ongemerkt naar binnen gaan, maken een mens dik. Ook zou ons lichaam eigenlijk niet zijn gemaakt om granen als tarwe goed te verstouwen. ‘De industrie staat voor een ware uitdaging’, kopte het vakblad ‘Bakkerswereld’ in 2016, naar aanleiding van de cijfers over de 5 jaar daarvoor. Een daling van 5 procent van de broodconsumptie in West-Europa. Die trend zet door, blijkt uit recente peilingen.

Nuttige vezels

Oké, ‘Brood, daar zit wat in!’ juichte de bakkersbranche vroeger. Wat dan? Vooral gemalen graan (meestal tarwe) en dat bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Dat zijn suikers die in allerlei vormen en combinaties voorkomen in de natuur. Suikers, dat klinkt niet best. Maar het ligt er maar net aan over welke suikers we het hebben. Soms zitten deze suikers namelijk

in een prachtige verpakking, zoals in het geval van een graankorrel. Die bevat daarnaast onmisbare voedingsstoffen als vezels, vitaminen, mineralen, onverzadigde vetzuren en eiwitten. Maar als de suikers uit hun natuurlijke omgeving zijn gehaald, zijn geraffineerd, dan blijft er niet veel voedingswaarde over. Dat zijn de zogeheten lege koolhydraten. Zo heeft witte bloem dus nauwelijks voedingswaarde, maar volkorenmeel, gemaakt van de hele korrel, juist wel. En dus krijgt u van witbrood alleen vooral nutteloze calorieën binnen, en mist u ook nog eens de vezels in volkorenbrood, die u op tijd een vol gevoel geven en uw darmen aan het werk zetten.

Broodbeleg

Bruinbrood eten dus? Ja, maar let op: niet al het bruine brood is volkoren. Sterker: het meeste brood dat er bruin uitziet is geen volkorenbrood, ook al heeft het nog zo’n mooie ambachtelijke naam. Volkorenbrood is een beschermde term die alleen mag worden gebruikt als het van de hele graankorrel is gemaakt. En tsja, dik of dun zijn is natuurlijk niet alleen een kwestie van wit of volkoren, maar ook van – daar zijn we weer – leefstijl. Wat er op die boterhammen wordt gelegd, gesmeerd en/of gestrooid is zo’n leefstijldingetje. Voor veel mensen is een boterham vooral een onderlegger voor allerhande calorierijke kost. Geen wonder dat de kilo’s eraf vliegen als ze geen brood meer eten.

Reacties (45)

Het probleem is niet het brood zelf maar de manier waarop het in deze tijd door de industrie bereid wordt met alle chemie te beginnen met de enzymen die al aan het meel toegevoegd worden om het deeg überhaupt machineel te kunnen verwerken. Plus alle andere toevoegingen die in brood dat eigenlijk uit meel water en zout zou moeten bestaan niets te zoeken hebben.
Het is vandaag de dag bijna onmogelijk om eerlijk gebakken brood te kopen.

Hi Karin, heb je tips waar je dit wel kan halen? Er is ook altijd nog de optie om zelf brood te maken.

Kan hiermee in grote lijnen instemmen, maar: wat kan ik dan eten in plaats van brood?

Je hoeft brood niet te laten staan. Belangrijk is om gevarieerd te eten, volkorenbrood en gezond beleg is het advies.

Ja beleg is een ding maar ook de gluten hebben de neiging tot vasthouden in het lichaam; een eiwitrijkeplakstof die moeilijk verteert. Als je glutenvrij gaat eten en dan niet het glutenvrije brood wat je in de meeste winkels koopt want dat is helaas tamelijk beroerd (onder het mom van glutenvrij worden allerlei hulpstoffen toegevoegd die helemaal niet zo gezond zijn) dan zul je merken dat dat veel lichter verteert en dat je ook afvalt.
Vegan en glutenvrije kok, joost roks

Bedankt voor je reactie en de tip!

Ik vindt het ” brood is een onderlegger” wel een mooie

Bedankt voor je reactie!

Dat hangt er maar vanaf. Ik heb diabetes en sinds ik geen brood/pasta/rijst/aardappelen meer eet, is mijn diabetes praktisch over. Ik eet wel fruit en koolhydraathoudende groenten. Ook is mijn overgewicht dramatisch verminderd. Ik bedoel maar.

Bij het lezen hiervan moest ik aan mijn vader denken. Hij was vroeger bakker en ergerde zich dood aan mensen die “brood alleen maar als een transportmiddel zagen”. Zaterdags aten we zijn heerlijk vers zwartbrood en wij vochten om de korsten.

Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat het artikel een herinnering van vroeger oproept!

Graan halen bij de molen. Een graanmolen aanschaffen (https://www.graanmolen.com/hawos-graanmolen-billy-100.html) Een broodbakmachine, bijv. een Panasonic broodbakmachine, kopen https://www.ep.nl/products/panasonic-sd-2500wxe-broodbakmachine/23255/?gclid=CjwKCAjwvZv0BRA8EiwAD9T2VVCQeTj3SnkpLajEe5k_r1ALyAo7ZskWv95dysq16hhOZLw-wxSYCBoClN8QAvD_BwE). Het brood maken kost je hooguit 10 min. en is bovendien 10x lekkerder dan brood uit de winkel. Je eet er minder van, omdat je sneller verzadigd bent; dus ook minder beleg. Ik doe dit al 30 jaar en het bevalt prima. NB: De aanschafkosten van beide apparaten betalen zich rijkelijk terug. Bovendien ben je sneller verzadigd en eet je minder dus ook minder beleg.

Bedankt voor je reactie en de tip. Daarnaast de heerlijk lucht van vers gebakken brood!

Je moet er echter wel op letten, dat je een beetje dunne boterhammen snijdt, als je zelf een brood bakt. Als je niet uitkijkt dan snij je snel best heel dikke bammetjes. Wij bakken al jaren zelf brood in zo’n broodmachine (echt heel simpel en lekker !!) en hebben speciaal een elektrisch mes aangeschaft.

Welk volkoren. Rood is dan geschikt met goede suikers. Wil wel graag goed leven en volg ook richtlijnen van het Voedingscentrum, ben ik ook zeer tevreden over.

De volgende website geeft tips hoe je volkoren brood kunt herkennen: https://www.brood.net/broodsoorten/volkorenbrood/hoe-herken-je-nou-echt-volkorenbrood-het-antwoord-is-simpeler-dan-je-denkt-

Briljant. Dat artikel.
Koolhydraat verlaagd brood met stroop, Bebogeen of pindakaas. Dat schiet lekker op

Zo langzamerhand word je een beetje moe van al die goed bedoelde opmerkingen.
Wel brood, geen brood, bruin brood, wit brood. wel goed, niet goed, dikmakend of niet dikmakend, volkorenbrood ja of nee, al of niet koolhydraten.
Je wordt er moe van. Ik ben 78, eet dagelijks bruinbrood, volgens mij volkoren en weeg al zo’n 60 jaar jaren tussen de 80 en 83 kg. Dus op een gegeven moment lees al de goed bedoelde onzin niet meer. De prullenbak in.

Bedankt voor je reactie. Dat klinkt goed!

Ja is brood nou wel of niet gezond ? Ik bak zelf volkorenbrood brood, is dit dan gezond?

Bedankt voor je reactie. Volkorenbrood is inderdaad gezonder. Graag verwijs ik je naar de volgende websites van het Voedingscentrum met extra informatie:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/brood-graanproducten-en-aardappelen.aspx
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-brood-een-dikmaker2.aspx

Uw verhaal klopt helemaal. Eet ‘s morgens 1 of 2 boterhammen, met normaal mager beleg, kaas of wat vlees , en je hebt zeker tot 14:00 geen honger. Tussen de middag 1 boterham en je hebt alles binnen gekregen dat nodig is. Begin de dag niet met Crusly Muesli of ander ( meet veel suikers) gemengd mengvoer, want daar wordt je dik van. Zie het recente programma van Keuringsdienst van Waarde en je snapt waarom we door de commercie op het foute been worden gezet.

Bedankt voor je reactie. Het fragment van de Keuringsdienst van Waarde kan terug gekeken worden via: https://tvblik.nl/keuringsdienst-van-waarde/ontbijtgranen

Ik ben de 4e generatie eigenaar van onze bakkerij die al 138 jaar bestaat.
Onze zoon gaat ons bedrijf voortzetten.
Mijn vader maakte ongeveer 50 jaar geleden alleen wit brood en roggebrood.
Toen was er nauwelijks sprake van obesitas en brood was toen het belangrijkste voedingsmiddel.
De mensen deden veel meer lichamelijk werk dus hadden deze koolhydraten nodig.
Natuurlijk ben ik het met U eens dat volkoren brood veel gezonder is maar ik ben er van overtuigd dat het dikker worden veel meer een probleem is dat we met zijn allen veel minder bewegen en inderdaad luxer leven en die boterham flink beleggen.
Gelukkig hoor je tegenwoordig weer meer geluiden dat brood helemaal niet zo ongezond is.
Ook hoor je nu berichten dat vetten die in roomboter en volle melk essentiële voedingsstoffen bevatten en bij normale consumptie ook geen dikmakers zijn.
Geef goede en eerlijke voorlichting aan de consument ipv dat iedere zogenaamde voedingsdeskundige alles maar in de media plaatst.
Ik weet zeker dat de meeste collega’s een eerlijk product maken en de consument goede voorlichting kunnen geven over hun product in tegenstelling tot de supermarkt waar dit niet zo serieus wordt genomen.
Daarom zijn wij ook blij met de nieuwe wetgeving omtrent de ingrediënten van ons product.

Hartelijk bedankt voor je reactie! Goed om te lezen dat jullie blij zijn betreft de nieuwe wetgeving omtrent de ingrediënten van jullie product.

Dus gewoon bruin brood blijven eten maar wel met mate.
alleen verantwoord beleggen.

En koolhydraatarm brood ? Hoe zit het daarmee? Trend in de bakkerswinkel maar hier niet besproken ?

Bedankt voor je reactie. Koolhydraatarm brood hebben we niet inderdaad niet behandeld. In algemene zin over koolhydraatarm verwijs ik je vriendelijk naar:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/kan-je-gezond-eten-zonder-brood.aspx?query=koolhydraatarm%20brood

Een totaal niets zeggend artikel naar mijn bescheiden mening

Bedankt voor je reactie. Uiteraard mag je jouw mening geven!

Ik heb coeliakie en eet brood van Yam.
Wat vindt u daarvan?

Bedankt voor je reactie. Yam brood is inderdaad glutenvrij brood. Dat is een goede keuze zeker als je een medische indicatie hebt. Voor meer informatie verwijs ik je vriendelijk naar: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten-en-het-glutenvrij-dieet.aspx

Jullie doen nu net of witbrood geraffineerd is en dat alle voedingewaarde eruit is. Dat lijkt mij niet correct. Volkorenbrood is vezelrijker en daarom vaak beter voor de spijsvertering. Maar witbrood is zeker niet ongezond.

Bedankt voor je reactie. Wij volgen het advies van het Voedingscentrum:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/brood.aspx?query=wit%20brood

Ik ben een liefhebber van brood. Ik gebruik koolhydraatarm brood. Bevorderd het eten van dit brood een gezonde levensstijl?

Gaarne zie ik een reactie van u tegemoet.

Met vriendelijke groet

Eindelijk een goede uitleg.
wat ik al doe is; witbolletje (omdat ‘t zooo lekker is) volkorenbrood omdat ‘t goed is maar ook lekker is,dus weten van brood dááár zit wat in!!
Dus dank je wel voor de klare uitleg!!
vr.gr; ton kristel.

Hartelijk bedankt voor je reactie. Fijn om te lezen dat het artikel duidelijk is.

En wat met roggebrood??

Bedankt voor je bericht. Roggebrood is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Hiervoor verwijs ik je vriendelijk naar: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/brood-graanproducten-en-aardappelen.aspx?query=roggebrood

Met interesse heb ik het artikel gelezen over de gezonde levensstijl en met name over de leefstijlinterventieprogramma’s. Wanneer ik op Google ga zoeken kom ik b.v. op Leefstijl de Utrechtse Vecht. Verbaasd ben ik wel dat ik in dat artikel op hun website lees dat o.a. de ONVZ een van de verzekeraars is die het Cool programma NIET vergoeden in het basispakket terwijl jullie wel dit aanbevelen. Vreemd dus dat jullie er wel over schrijven, maar het financieel niet ondersteunen. Met vriendelijke Groet, Fred de Lange ( lid van ONVZ )

Jammer, de slogan mensen eten veel minder brood, is bij mij niet het geval. M’n hele leven tot nu toe, ben ik juist een echte broodeter. En natuurlijk volkoren, al vind ik een tijger wit ook niet te versmaden. Eigenlijk… vind ik het lekkerder smaken, en neem het ook best wel eens. Maar volkoren blijft de hoofdmoot voor mij. Tegenwoordig Waldkorn meergranen brood. En Allison van Appie Heijn, vond ik ook altijd prettig om te eten. Echt een brood fan!! zo’n 8 stuks per dag. De meeste zonder boter. Jam, Pindakaas, Chocoladepasta kan gemakkelijk, ja ik ben een zoetekauw. Maar matig gesmeerd. maar ook kaas, en vlees beleg vind ik lekker.

Hetzelfde geldt voor aardappels. Besteed ook eens aandacht aan. Blijft wel, dat graan van een hogere orde (meer voedingswaarde) is, dan aardappel. Maar de dikmaker wordt eraan toegevoegd. Niet industrieel mishandeld is altijd beter.

Wil je gezond eten? Maak je je geen zorgen, eet ten eerste veel groente en wat fruit, dan kan je ook al van je lekkere boterhammen genieten en ook van een bord pasta. Als je daarbij elke dag beweegt en je geen zorgen maakt over dingen als een stuk brood, leef je gezonder en gelukkiger dan als wanneer je steeds over gezond eten leest. Oma is zo 92 geworden.

In “hippere” broodzaken in Amsterdam, en andere grote(re) steden, worden er steeds meer verschillende broden verkocht waarvan het lastiger vast te stellen is of ze (relatief) gezond zijn, of juist niet. Een voorbeeld hiervan is BBrood. Een overzicht van hun assortiment kan je hier vinden: https://www.bbrood.nl/assortiment/#basis.

Mijn vraag is, welk van deze broden zijn volkoren? En welk van deze broden die niet volkoren zijn, zijn wel gezond?

Alvast bedankt voor het antwoord!

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?