Achtergrond
Leestijd
5 min.

Zonnebril? Vergeet je kind niet!

De zon schroeit al weken boven Nederland en ook in het buitenland zijn veel Nederlanders met de zomervakantie massaal op zoek gegaan naar de zon. Maar veel zon betekent wel: opletten!

De meeste mensen beschermen zich goed met zonnebrand, een petje of een hoedje, en met een zonnebril. Maar hoewel veel mensen wel aan het beschermen van hun eigen ogen denken, zijn er helaas nog steeds veel kinderogen die zonder enige bescherming tegen de zon de zomervakantie doorkomen. Want een petje is niet genoeg: ook voor kinderen is een zonnebril een erg goed idee.

Extra kwetsbaar

Buitenspelen is gezond en ook goed voor de ontwikkeling van kinderogen. Maar door de krachtige zon is in de zomermaanden, tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags, goede oogbescherming belangrijk. De pupillen van kinderen zijn namelijk groter dan die van volwassenen en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor uv-straling.

Kinderen zijn ook nog eens, alle zorgen over kleintjes die nauwelijks buiten spelen ten spijt, veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Een achttienjarige is daarom al blootgesteld aan tachtig procent van de uv-straling van zijn of haar hele leven.

Uit een peiling van het Oogfonds van enkele jaren geleden bleek al dat 82 procent van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Niet of slecht beschermd tegen zonlicht, lopen kinderen daarom een verhoogd risico op hoornvliesbeschadiging of sneeuwblindheid.

Niet duur

Een zonnebril is dus belangrijk, ook voor je kind. Maar niet elke zonnebril biedt voldoende uv-bescherming. Controleer daarom of je kind een voldoende beschermende zonnebril draagt. Dit kun je doen door te kijken of vermeld staat dat de zonnebril (minimaal) 75 procent uv-bescherming biedt. Dit gebeurt meestal door middel van de aanduiding ‘75% UV’, ‘UV300’, of ‘CE 3’. Zonnebrillen die 100 procent bescherming bieden hebben de vermelding ‘UV400’ of ‘CE 4’.

Een goede zonnebril hoeft helemaal niet duur te zijn. Wel zijn er ook kinderzonnebrillen op de markt die niet voldoende beschermen tegen uv-straling. Die zijn zelfs schadelijker dan geen zonnebril, omdat de pupillen door het getinte glas verder open gaan staan en daardoor meer uv-straling krijgen dan zonder zonnebril. Hierdoor loopt u alsnog het risico dat de ogen van uw kind schade oplopen.

Dus… geniet van deze prachtige zomer, maar ga goed voorbereid de zon in. Juist ook met de kleine.

Zelf reagerenBenieuwd naar meer geheimen van een gezond leven?